GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #149 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Virtual Construction - u petoj dimenziji
Đorđe Grujić
Upotreba softvera za planiranje i praćenje građevinskih projekata nije ništa novo - projektanti se navikavaju na BIM, a isti posao čeka i građevinare. Virtual Construction paket nudi građevinarima nov način rada, u pet dimenzija: tri su prostor, četvrta je vreme a peta novac.
- PC #149 (Novembar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Virtual Construction - u petoj dimenziji

Virtual Construction je nastao kao logični nastavak Virtual Building koncepta. Prva ponuda Virtual Construction paketa je sazidana na temeljima ArchiCAD-a. U samom ArchiCAD-u je već godinama postojao modul za simulaciju građenja, koji se oslanjao na bazični program urađen u Microsoft Project-u. Dok je projektantu taj nivo verovatno bio dovoljan, izvođačima nije – razvijena je čitava grupa aplikacija koje logički prate rast i pokrivaju sve faze upravljanja projektom. Constructor, za izradu ili doradu modela, Estimator za predmer i predračun, Control za praćenje i upravljanje projektom, 5D presenter za prikaz plana i programa, kao i spoljni modul Change Manager za poređenje digitalnih crteža.

Graphisoft je, shvatajući da njegova snaga leži u razvoju arhtektonskih aplikacija, kao i u slučaju ArchiFM paketa, prodao Virtual Construction posao ljudima koji su njime upravljali i grupi investitora. Tako je 2007. nastao Vico Software koji se može pohvaliti meteorskim rastom i mnoštvom nagrada i uspeha širom planete – pogledajte www.vicosoftware.com .

Šta se tu zaista dešava

Bechtel, novi međunarodni aerodrom u Dohi, Katar
(kliknite za veću sliku)

Zašto je Virtual Construction jedinstvena ponuda? Ako znamo da je Virtual Building baza podataka o projektu predstavljena grafički, iz koje se stvaraju projektna dokumentacija, prezentacija, sheme i proračun količina – onda je Virtual Construction isto to, ali primenjeno na građevinu. Ukratko, BIM za praćenje i upravljanje projektima. Danas se ponuda sastoji od četiri glavna i nekoliko dodatnih paketa, koji mogu, a ne moraju da budu uključeni u proces.

Osnova svega je Constructor, koji se koristi za izradu Virtual Construction modela u kome će biti svi podaci o budućem poslu. Kad kažemo svi, mislimo svi. Ko je video ArchiCAD zna da se zgrada objašnjava prostornim modelom, čiji elementi „znaju“ ko su i šta su, i sa sobom mogu da nose i dodatne podatke o, na primer, ceni. Dok arhitektu i ne mora da zanima koliko će betona, armature ili oplate, sati rada mešalice, pumpe za beton, radnika... biti potrebno da se izlije stub ili ploča, izvođača i investitora sve to zanima. Zato se za svaki element modelovan ili uvezen u Constructor vezuje recept koji sadrži ne samo podatke o fizičkim količinama materijala, već i o neophodnim resursima i vremenu.

5D Presenter: Pogled na objekat i tok projekta... u pet dimenzija

Recepti zavise od toga kako firma planira svoj rad i svako će napraviti svoje, prema važećim normativima. Svi podaci automatski idu u Estimator, koji se oslanja i na bazu cena rada i generiše predmer i predračun, te Control, kojim se proces radova planira i prati ne samo standardnom metodom kritičnog puta i gantogramima, već i mnogo naprednijom i očiglednijom metodom Flowline. Prednost Flowline-a je što vizuelno pokazuje rupe u planiranju resursa, kao i šta se kada dešava na kojoj lokaciji gradilišta. Cene se prate Cost Manager-om, koji zatvara skup neophodnih modula. Bitno je da se svaka izmena odmah ogleda svuda.

Dva dodatna modula koji nisu neophodni, ali su vrlo korisni, su 5D presenter i Change Manager. Znamo šta su 3D – prostor. Četvrta dimenzija je vreme, a peta, naravno, novac! Dakle, 5D presenter u svakom momentu pokazuje gde se i šta radi (ili bi trebalo da se radi, prema podacima iz programa izvođenja) kao i koliko to sve košta. Change Manager smo već upoznali u jednoj od prethodnih inkarnacija, pre tačno dve godine (PC #106). Dok je onomad bilo moguće samo poređenje DWG-ova, sada je, shodno vremenu, moguće porediti i PDF-ove. Ovaj Alat može da koristi svako kome je bitno da brzo i lako upoređuje verzije digitalnih crteža nezavisno od VC paketa.

Izazovi, teorija i praksa

Webcor Builders, Kalifornijska akademija nauka, SAD
(kliknite za veću sliku)

Osnovni izazov Vico Virtual Construction paketa je usvajanje metoda rada. Za razliku od klasičnog planiranja izgradnje, koja počinje od papirnih ili digitalnih verzija projekta ili tendera, ovde se kreće od digitalnog VC modela. Može se, naravno, krenuti i od 2D crteža, ali je tada efekat mnogo manji. Modelovanje projekta koji prethodno nije rađen nijednom BIM metodom donosi identifikaciju mnogih prostornih problema, pošto VC model ima u sebi sve: i armaturu, i beton, i čelik, i klimatizaciju, i vodovod i kanalizaciju... Eto u startu uštede – konflikt je viđen pre nego što je gradnja počela, a kamoli taj deo objekta izveden, kada je već kasno. Može se početi i od BIM modela projektanta, koji se obično prerađuje, razrađuje i dorađuje do nivoa detaljnosti potrebnog za izvođenje. Pri tome, nije neophodno da model bude u ArchiCAD-u.

Sledi pravljenje recepata i povezivanje sa modelom. Iz ovoga se rađa baza podataka koju koriste Estimator, Control i Cost Manager. Control je ovde posebno zanimljiv, jer izmenama podataka u njemu se menjaju podaci i u modelu i u ostalim modulima, može da se radi What If analiza, kao i alternativni scenariji. Treba naglasiti mogućnost trenutnog preseka stanja, paralelnog praćenja stvarnog i planiranog stanja, kao i ugradnju realnog kašnjenja sa metodama nadoknađenja vremena. Sve ovo prikazano u Flowline metodi daje nedvosmislen prikaz stanja projekta. Osim svog podrazumevanog Flowline prikaza i sistema, Estimator može da prikaže iste podatke i na klasičan način, gantogramom; tek kad pogledate jedan i drugi prikaz, potpuno shvatite prednosti Flowline-a. Control, naravno, čita i piše Primavera format.

Cost Manager: Ažurna procena troškova
(kliknite za veću sliku)

Program u Control-u ne radite samo na osnovu potreba rada i resursa, već i lokacije – nije svejedno da li se betonira na zemlji ili 123. spratu. U planiranju velikih ili visokih objekata vrlo je bitno gde se u određenom trenutku nalazi, na primer, ekipa molera ili armirača, kao i kome je kada potreban kran ili pumpa za beton. Kako je čitav koncept prvi put objedinjen u VC paketu, ovaj način rada nije uobičajen u građevinskoj praksi.

Postoji određena grupa programa koji se standardno koriste za praćenje i upravljanje projektima, pre svega Primavera sa svojim dodacima. Postoje i dodaci za Autodesk-ove proizvode zasnovane na AutoCAD-u koji „čitaju“ količine iz 3D modela urađenih u AutoCAD Architecture paketu. VC izdvaja integracija baze podataka, i jedno mesto na kome se sve informacije stiču, kao i potpuna pokrivenost svih faza jednim paketom. Već sama izrada modela će definisati sve prostorne sudare u projektu – kojih uvek ima – a Flowline omogućava idealan pregled. Osnovna razlika u odnosu na „klasične“ načine je direktna veza između grafički predstavljene baze podataka i modula za planiranje i kontrolu cena, jer nema gubitka podataka i dodatnog rada koji su neminovni ako se kreće od papirnih crteža.

Upotreba

Instalacije klimatizacije, elektrike i protivpožarnih sistema
(kliknite za veću sliku)

Constructor izgleda baš kao i ArchiCAD, a format u kome radi je ArchiCAD 11. No i razlike su očigledne: pun set alata za izradu modela ventilacije i klimatizacije, i padajući meniji sa VC alatima. Iako znanje ArchiCAD-a olakšava upotrebu Constructor-a, odmah zaboravite sve 2D trikove i crtanje koje ste koristili da ne biste sve modelovali – u Constructor-u mora da se modeluje sve! Estimator, Cost Manager i Control su očigledni i laki za upotrebu, a Change Manager se pokreće prikazujući osnovne korake za upotrebu.

Niko ne očekuje od građevinske kompanije ili investitora koji radi po principu „projektuj i izgradi“ da odmah ume da primeni kupljeni VC paket. Vico je i počeo kao kompanija koja će obučavati korisnike kako da najbolje iskoriste sve pogodnosti VC pristupa, što radi i dalje. Vico vam neće prodati softver i pustiti vas da se snalazite; osnovna ponuda je da njihov tim radi sa vama na prvom projektu na kome ćete primeniti VC, i da ostanu sa vama barem dok projekat „ne prohoda“. Ako niste sigurni da ćete dovoljno brzo naučiti, Vico ekipa može i da uradi model za vas i postavi vam osnovne parametre rada na osnovu kojih dalje možete sami. Najbliža kancelarija Vico Software je u Mađarskoj.

Za razliku od VB/BIM rešenja u projektovanju, gde se od krajnjeg korisnika očekuje da se sam potrudi i nauči kako da na najbolji način iskoristi softver, u slučaju VC paketa Vico insistira da vas drži za ruku dok ne prohodate. Trčanje sledi...

Vico nudi Trial verzije svih modula svog paketa za besplatan download, na www.vicosoftware.com/free-60-day-evaluation/ , kao i vrlo obimne i odlično urađene ITG (Interactive Training Guide) na osnovu kojih možete da naučite barem osnove upotrebe softvera. Pogledajte sajt www.vicosoftware.com/0/downloads/training-guides/ . Za studente i drugo akademsko osoblje licence su besplatne na sajtu www.vicosoftware.com/Downloads/Student_Version/ .

Budućnost?

VC paket pokreće mnogo pitanja, ali daje još više odgovora. U građevinarstvu su uspesi ili neuspesi softverskih rešenja mnogo lakše merivi živim novcem nego u projektovanju. Za sada, VC je rasprostranjen u Skandinaviji, SAD i na Bliskom istoku. Uspesi su mnogobrojni – od uštede šest meseci, preko identifikovanja grešaka u projektu pre nego što je gradnja započela, do pune koordinacije svih disciplina. Multinacionalni giganti kao Bechtel koriste VC – u konkretnom primeru, za novi međunarodni aerodrom u Dohi. Mnogi primeri se ne mogu pomenuti jer su poslovna tajna. Da parafraziram jednog saudijskog arhitektu koji je rekao „zašto da pričam nekome o ArchiCAD-u kad je to moja prednost!“; neki građevinci koji su primenili VC neće da otkriju svoje „tajno oružje“. U našim krajevima verovatno još nema dovoljno investicija niti projekata dovoljne veličine da bi se građevincima isplatilo da promene način rada, ili se tako misli? Na primer, novi poslovni centar na Ušću bi bio baš lep projekat da se nauči i usvoji VC.

Ako ste u građevinskom poslu, i želite punu kontrolu nad svojim projektima, prošetajte po sajtu www.vicosoftware.com i veoma će vam se dopasti ono što vidite! Ako mogu veliki, možete i vi!

SLEDEĆI TEKST U PC #149
preview
Munja za Web
Bojan StojanovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter