GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #150 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #150 (Decembar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

U stotom broju "PC"-ja sam novi dizajn našeg časopisa nazvao "PC Reloaded", najavljujući za budućnost i "PC Revolution". Dobro došli u tu budućnost, na stranice temeljno redizajniranog, efikasnijeg i elegantnijeg "PC"-ja. Uživajte!

Grady Booch, jedan od tvoraca UML-a i sistema Rational Rose, reče da je softver vredan ako učini da kompleksne stvari deluju jednostavno. Slična ideja bi se još bolje mogla primeniti na kompjuterske časopise, pa smo je sledili osmišljavajući novi izgled "PC"-ja. Nikada u istoriji stalno unapređenje znanja i upoznavanje novih tehnologija nije bilo važnije za uspeh u karijeri, a pri tom nam posao nikad nije ostavljao manje vremena za učenje. Zato smo želeli da već prvim pogledom na neku stranu našeg časopisa saznate najvažnije informacije, a da tekst onda produbi to znanje i uvede vas dalje u temu za koju ste se zainteresovali. Sledeći cilj je bio da "PC" izgleda lepše i modernije, da se lakše čita, što podrazumeva rastresitije stranice sa više ilustracija. Da količina informacija koju objavljujemo ne bi opala, povećali smo broj strana i duplirali DVD.

Slučaj je hteo da za "revolucionarni" broj imamo i revolucionarnu temu - stigla je nova generacija Intel-ovih procesora Core i7, zasnovana na Nehalem arhitekturi. Suprotno tradiciji da novi procesor u startu bude tek "za žilet" brži od starog pa da onda kroz nekoliko međuizdanja podigne performanse na sledeću stepenicu, brzinu Nehalem-a osetite čim sednete pred tastaturu - posle par minuta rada jednostavno ne želite da se vratite na Core 2. Kao i kod svih novih stvari, biće potrebno malo vremena da sve legne na svoje mesto, tako da je trenutno bezbednije (i svakako jeftinije) kupiti neku od sjajnih konfiguracija koje smo ovog meseca testirali, ali je slika personalnog računara za sezonu 2009/2010. već pred nama. Još samo da tu moć smestimo u gabarite notebook-a i učinimo da troši vate a ne kilovate.

Baveći se IT-jem, često se nađete na novom početku - novi računar na koji treba instalirati softver, novi softver koji treba koristiti, novi PDA telefon koji treba "pripitomiti", novi sajt koji treba osmisliti, novi programski jezik koji treba naučiti... Zato na novi procesor i novi izgled "PC"-ja gledam pre svega kao na obrise slike IT sveta koju ćemo sledećih meseci i godina dovršavati i usavršavati, dok ne dođe vreme za naredni quantum leap, možda u PC #200. Nazvaćemo ga... pa, ako dotle ne snime sledeći Matrix sa nekim zanimljivim naslovom, poslužiće Rise of the Machine.

SLEDEĆI TEKST U PC #150
nopreview
Potrošene adrese
Berislav Todorović


NativeTeams

Kimtec

Rital

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter