GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #150 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Berislav Todorović
Internet se suočava sa ozbiljnim problemom - nedostaju IP adrese za nove uređaje. Rešenje je nađeno u promeni "antičkog" IP protokola - kada će IPv6 da bude šire primenjen?  «pročitajte više»
- PC #150 (Decembar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Nebojša Rašković, Miloš Stamenković, Aleksandar Veljković
Zašto biste pored bogate i sve jeftinije ponude notebook računara kupili desktop? Odgovor je jednostavan: za istu količinu novca dobijate bolje performanse i komforniji rad. Uporedili smo 22 konfiguracije najpoznatijih domaćih i stranih brendova...
preview
Nebojša Rašković
Canon je familijom imagePRESS napravio iskorak unapred i stvorio uređaj koji se kvalitetom otiska i produktivnošću može porediti sa pravom štamparijom. Ispitali smo imagePRESS C1, u kombinaciji sa pripadajućim serverom.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Marko Herman
nopreview
AMD, promene i podela
Filip Majkić
AMD više ne proizvodi čipove! Kompanija se podelila na dva dela: prvi će dizajnirati čipove, a drugi će se baviti njihovom proizvodnjom, pri čemu će dizajnerski deo biti nosilac AMD-ove tradicije. Šta je prinudilo kompaniju sa velikim ambicijama i jednog od tri proizvođača sa x86 licencom na ovako radikalne mere?
nopreview
Intel Core i7 - Nehalem
Miloš Stamenković
Core i7 Nehalem predstavlja novu generaciju Intel-ovih mikroprocesora namenjenih serverima i radnim stanicama. Ovi procesori su već dostupni na našem tržištu, pa smo požurili da ih detaljno testiramo.
nopreview
Ploče za Nehalem
Miloš Stamenković
Sa Nehalem jezgrom Intel je prešao u novu eru procesora sa integrisanim memorijskim kontrolerom. Potrebna je nova platforma koja se zove X58 - ispitali smo matične ploče Intel DX580 i MSI X58 Eclipse zasnovane na njoj.
nopreview
PDA u punoj snazi
Marko Savković
Iako smo u prethodna tri broja imali priliku da testiramo više od petnaest novih PDA uređaja, najzanimljiviji nas očekuju upravo sada. Da vidimo šta donose HTC Touch HD, S74o i Asus P565.
nopreview
Bambus i Swarovski
Bojan Stanojević
Na nedavno održanoj prezentaciji u Beogradu predstavnici lokalne Asus-ove kancelarije prikazali su dva interesantna prenosiva računara - Bamboo U6V i Eee PC S101. Da li je moguće spojiti ekologiju sa vrhunskim performansama?
nopreview
Štampač sa perlama
Nadežda Veljković
Karakteristike inkjet i laserskih štampača su se već približile, pa je gotovo svejedno šta ćete odabrati. Šta će se desiti ako uzmemo po malo iz oba sveta? Kompanija Oce je upravo to uradila i predstavila ColorWave 600, prvi mlazno-laserski štampač na svetu.
nopreview
Projekcija u fokusu
Aleksandar Veljković
InFocus je jedan od lidera na tržištu projektora, što mu nameće obavezu stalnog inoviranja. Isprobali smo modele IN3104, IN X51 i IN 1100.
nopreview
HD na nešto višem nivou
Bojan Stanojević
Jeftini TN paneli doveli su do toga da ni monitori sa dijagonalama od 24", sposobni da prikažu sliku u punoj HD rezoluciji, ne predstavljaju veliko opterećenje za kućni budžet. Neki korisnici ipak traže više od kvaliteta koji pružaju ovakvi ekrani - njima predstavljamo nove ViewSonic-ove i NEC-ove modele.
nopreview
10 za 150
Pronađite skrivenu reč objavljenu u nekom od naših 150 brojeva i osvojite računar, fotoaparat ili neku od 80 vrednih nagrada...
nopreview
Gejmerski trio
Andrijana Maksimović
Gejmeri zahtevaju vrtoglave brzine računara, ali i dobre gejmerske periferije. Šta se u tom svetu krije iza imena Oscar?
nopreview
Pokloni za devojčice
Aleksandra Šakić
Prenosivi ili stoni, računar za devojku mora da bude lep - uz poseban osvrt na detalje. Dodajte mu i šarene miševe, kamerice...
nopreview
Jabuka od aluminijuma
Nebojša Rašković
Posle mnogo spekulacija o njegovim karakteristikama, novi MacBook je stigao u našu Redakciju. Pogledajmo šta se krije u aluminijumskom kućištu...
nopreview
Produžite USB kablove
Branislav Bubanja
USB kablovi, piše u specifikaciji, ne smeju da budu duži od 5 metara. Kako prevazići ovo ograničenje?
nopreview
Jazz 2.1 zvučnici
Branislav Bubanja
Brend Jazz je kod nas veoma poznat, prvenstveno zahvaljujući kvalitetnim 5.1 zvučnim sistemima. Šta donosi novi model 3002?
nopreview
PRO bizhub
Nebojša Rašković
Konica Minolta štamparske mašine ciljaju na velika preduzeća i okruženja koja imaju potrebe za brzom i visokokvalitetnom štampom u boji. Šta takvim okruženjima može da ponudi model Bizhub PRO C5501?
nopreview
X7 za gejmere
Nebojša Rašković
Gejmerski miševi moraju brzo da reaguju, inače će vas monstrumi savladati pre nego što dobijete šansu da pucate na njih. Proverili smo koliko su ubojiti novi modeli kompanije A4Tech.
preview
Bojan Stanojević
Trend proizvodnje ekonomičnih ultramobilnih računara se sve više širi, pa mu nije odoleo ni HP. Koliko se HP 2133 Mini-Note razlikuje od konkurentskih modela sa Dalekog Istoka?
nopreview
LG-jev plejer sa stilom
Branislav Bubanja
Dizajn LG-jevog plejera DVS450H je originalan - možete ga držati položeno, uspravno, pa čak ga i okačiti na zid. Još je zanimljivije to što on može da reprodukuje HD DivX filmove...
nopreview
Bar-kod prodavnica
Nebojša Rašković
Da li ste znali da Motorola, pored mobilnih telefona proizvodi i POS opremu koja svakodnevnu kupovinu može učiniti mnogo interesantnijom? Ako niste, pravo je vreme da o tome saznate nešto više...
nopreview
Izazovi mrežnog videa
Mladen Mijatović
Osnovu modernih sistema video-nadzora čine specijalne kamere sa Ethernet interfejsima koje su suštinski različite u odnosu na analogne i koje iz korena menjaju ustaljene koncepte. Ispitali smo šta na tom polju nudi firma Mobotix.
nopreview
Mirišljavi Xerox
Nebojša Rašković
Da li ste se nekada sreli sa MFP uređajem koji, osim štampanja i kopiranja, može i da osveži prostor oko vas? Ako niste, pravi je trenutak da upoznate Xerox Phaser 3100MFP i Phaser 3635MFP.
preview
Filip Majkić
Polako ali sigurno, 24" monitori postaju novi hit među računarskim entuzijastima. Ispitali smo kako se ponaša BenQ G2400Wa, jedan od najpristupačnijih uređaja u ovoj klasi.
nopreview
Samsung CLX-8380ND
Nebojša Rašković
Samsung već dugo proizvodi štampače i multifunkcijske uređaje, pretežno crno-bele. Ovom prilikom, testirali smo jednu kolor kopir jedinicu koja objedinjuje veliki broj operacija i izuzetnu brzinu štampanja.
nopreview
Dva biznis inkjet noviteta
Nebojša Rašković
Predstavnici kompanije Epson Italia, nedavno su u prelepom ambijentu hotela Holiday Inn u Beogradu predstavili dva nova biznis inkjet štampača, koji se već sad mogu naći u PC šopovima. Pogledajmo šta nude modeli B-300 i B-500DN i koje su njihove prednosti u odnosu na klasična rešenja.
nopreview
Pokretni storage za video nadzor
Mladen Mijatović
U mrežnim sistemima video-nadzora važe posebna pravila, pa može da se desi da mrežni storidž treba, recimo, smestiti u autobus. To nameće posebne kriterijume, koje TeleObserver MR3140-M na poseban način ispunjava...
nopreview
USB Manual Share Switch
Branislav Bubanja
Ukoliko želite da sa dva računara simultano pristupate USB uređajima, u tome će vam pomoći jednostavan Wiretek-ov switch.
nopreview
Chieftec zaštitnik
Nebojša Rašković
Dobro kućište sa kvalitetnim napajanjem je osnovni činilac stabilnosti sistema, ali i garancija da se nećete povrediti prilikom intervencija u unutrašnjosti računara. Chieftec-ovi modeli CH-05B-B i CX-05B-B zadovoljavaju ove kriterijume...
nopreview
Pokretni plavi zrak
Voja Gašić
Kompanija LG je, nakon potpisivanja distributerskog ugovora sa Comtrade-om, znatno proširila asortiman na našem tržištu. Pred nama je eksterni Blu-ray pisač BE06LU10.
nopreview
ADSL i VoIP u jednom uređaju
Mladen Mijatović
ZyXEL Prestige 2602H je ADSL modem sa interfejsom za VoIP, koji se iznenađujuće lako konfiguriše i radi i sa običnim telefonom.
nopreview
MP3 naočare
Branislav Bubanja
Iako se bliži zima, u prodavnicama se pojavio jedan tipično letnji uređaj - naočare za sunce sa ugrađenim MP3 plejerom. Razmislite o njemu, možda bude od koristi i na snegu...
nopreview
Novi Samtec portabl
Branislav Bubanja
Samtec PDVT-105HD V2 sa displejom od sedam inča je direktni naslednik prvog Samtec portabl DVD plejera, koji je na našem tržištu prisutan već skoro dve godine. Koje novitete donisi?
preview
Mladen Mijatović
Uvek je lepo kada se pojavi novo ime - zdrava konkurencija je boljitak za kupce, a UPS-evi kompanije Eaton pokrivaju svaki segment tržišta.
nopreview
Nikon D90
Aleksandar Veljković
Nikon D80 je bio jedan od najdugovečnijih aparata na DSLR tržištu, izuzetno osmišljen model čija prodaja u periodu od dve godine nije posustajala. Da li će ga novi D90 nadmašiti?
preview
Boris Stanojević
Canon je na sajmu Photokina predstavio svoju novu "peticu" sa full frame senzorom i mogućnošću snimanja HD videa - EOS 5D Mark II. Da li ovaj aparat opravdava svoje ime, tj. da li zaslužuje čistu peticu?
nopreview
Nikon Coolpix S60
Aleksandar Veljković
S60 je prvi Nikon-ov model sa ekranom osetljivim na dodir - čak se i zum kontroliše virtuelnim tasterima. Proverili smo koliko je ovaj savremeni metod kontrole efikasan.
nopreview
Sony Cybershot T700
Aleksandar Veljković
Sa više od 10 ultra-tankih fotoaparata sa optikom skrivenom unutar kućišta, Sony je svakako jedan od veterana na ovom segmentu tržišta. Šta donosi T700, najnoviji, i do sada po svemu sudeći najambiciozniji Sony-jev proizvod ove vrste?
nopreview
Multimedija na dodir
Nebojša Rašković
Veoma brzo nakon promocije iPhone-a, Apple je kupcima širom sveta predstavio najnapredniji medija plejer današnjice, koji je uspeo da objedini veliki broj funkcija i postavi nove standarde u ovoj oblasti. Šta još donosi iPod touch?
nopreview
Filip Majkić
Fallout je legendarna igra koja i danas ima brdo poklonika, RPG u punom smislu te reči. Kako izgleda nastavak, na koga je prava kupila firma Bethesda?
nopreview
Far Cry 2
Filip Majkić
Far Cry je bio jedno od nezaboravnih iskustava. FPS sjajnih tehnikalija za svoje vreme, ne računajući samo grafiku već i odličnu fiziku i izvanredan AI, a kompletan ugođaj je podignut na viši nivo otvorenim nivoima. Zadovoljava li naslednik visoke standarde koje je postavio prvi "Daleki urlik"?
nopreview
Rezanci od programa
Voja Antonić
Ovoga puta otvaramo značajnu temu - kako mikroprocesor obrađuje dva posla u isto vreme. Napravimo, dakle, prvi korak ka multitaskingu.
nopreview
Nova dimenzija projektovanja
Andrija Rašeta
Specijalizovani CAD alati sve snažnije konkurišu programima opšte namene. ARCHline.XP 2008 je osmišljen da bi se vodili projekti rekonstrukcije starih objekata u Italiji, a onda je krenuo u budućnost...
nopreview
Office za Mac
Nebojša Rašković
Kada govorimo o Macintosh-u, uglavnom pominjemo hardver i operativni sistem iz Kupertina, ali ovoga puta idemo u Redmond - Microsoft je posle osrednjeg uspeha sa verzijom 2004 uložio mnogo truda u razvoj novog paketa Office 2008 for Mac, koji je stigao i do nas...
nopreview
InDesign trči počasni krug
Bojan Stojanović
InDesign CS4 obezbedio je novi mandat na položaju najboljeg DTP programa. Korisnike ovog puta nije osvojio količinom novih opcija, već preciznim rešenjima za praktične probleme, pouzdanošću i brzinom.
nopreview
Pretvorite promene u prilike
Marko Herman
Izbor ERP rešenja nije lak, ali Microsoft Dynamics je za mnoge bio odgovor na pitanje koje su dugo postavljali. Uz AX 2009 stvari postaju još jednostavnije...
nopreview
Nero IX
Marko Herman
Najpopularniji program za rezanje optičkih medija na Windows platformi je, nakon 12 godina razvoja stigao do devete verzije. Da li je ona vredna 2 GB instalacije?
preview
Kristijan Lazić
Kompanija Symantec jedan je od lidera na polju integrisanih bezbednosnih paketa, čiju su snagu proverili milioni korisnika tokom poslednje decenije. I mi smo proverili nivo bezbednosti koji donosi potpuno redizajnirani Norton Internet Security 2009.
nopreview
Novi moćni rendžer
Aleksandar Rakić
Kada pokrenete virtuelni operativni sistem ili server, poželećete da isprobate sve ono što do tada niste smeli na "pravom". Kada to uradite, lako možete završiti sa pokvarenim virtuelnim image-om. Tu na scenu stupa vRanger Pro...
preview
Marko Herman
GreatStar Software je kineska kompanija koja ulaže velike napore da IntelliCAD platformu unapredi u osobeno CAD rešenje - da li ovaj program može da konkuriše AutoCAD-u?
nopreview
Proširenja za Firefox
Jovan Bulajić
Mozilla je nedavno organizovala takmičenje Extend Firefox 3 i izdvojila najbolje ekstenzije. Da vidimo ko su pobednici i da li oni mogu biti dobri kandidati za proširenje vaše Firefox instalacije...
preview
Voja Gašić
Da bi posao pratio promenu zahteva tržišta i uslova poslovanja, mora da bude podržan dinamičkom ICT infrastrukturom. Kako zasnovati informacioni sistem koji brzo reaguje na izazove i pruža korisnicima rešenja, a ne nove probleme? Pogledajmo kako to pitanje rešava Fujitsu-Siemens...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Second Copy, Genie Mail Backup, DriveImage XML, CDBurnerXP i Dr.Web.
nopreview
VoIP je konačno legalan
Dejan Ristanović
Nedavnim odlukama RATEL-a Internet telefoniranje konačno izlazi iz sive zone - da li će zbog toga Telekom morati značajnije da snizi cene?
nopreview
Vreme virtuelnih klonova
Mariana Perak
Jedna od primena veštačke inteligencije ogleda se u pokretanju bot Web lokacija. Ovakvi Web servisi svojim korisnicima nude mogućnost kreiranja i treniranja virtuelnog klona, koji samostalno razgovara sa zainteresovanim osobama glumeći svog "roditelja". Može li se tako komunicirati sa klijentima?
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Blogovanje u Boru
Marko Herman
Nakon Pančeva i Novog Sada, treći BlogOpen održan je 4. i 5. oktobra u gradu s najvećom koncentracijom blogera u Srbiji. I u potpunosti je opravdao očekivanja...
nopreview
Marko Herman
Domaće tržište je konačno spremno za ozbiljnu priču o implementaciji poslovnog softvera. Prva konferencija "Datum" o ERP rešenjima u Hajatu zato je bila dobro posećena...
nopreview
Treći put za sreću
Aleksandra Šakić
Šta je sve Smart iz Novog Sada prikazao korisnicima softvera koji distribuira na tradicionalnoj manifestaciji Smart Day na Fruškoj gori?
nopreview
iPhone programiranje
Aleksandar Vacić
Napišete cool aplikaciju, smestite je u App Store i pred vama je tržište od 13 miliona korisnika širom sveta - ne postoji ekvivalent tome za distribuciju desktop ili mobilnih aplikacija. Ipak, put do uspeha nije jednostavan...
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Marko Herman
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #150
Uz PC #150 i njegov novi izgled stiže i novi PC DVD sa 8.5 GB podataka. PC Aplikacije su Nero 9, koji je od jednostavne aplikacije za snimanje diskova porastao do multimedijalnog džina, Norton Sysem Works 2009 Trial koji, uz visoku sigurnost vašeg računara od virusa donosi i niz korisnih alatki, poznati OpenOffice.org i konkurent, Lotus Symphony koji, pod opkriljem IBM-a, nudi impozantan paket poslovnih aplikacija potpuno besplatno, te Ubuntu i Kubuntu, dve veoma popularne distribucije Linux-a. U sekciji PC Utility dajemo niz programa za održavanje hard diska, backup i oporavak oštećenih podataka, dok su igre meseca Alien Arena, Broken Sword, Dark Horizon, Lego Batman te besplatni Hedgewars i OpenArena. Tu su i sekcije PC Plus sa pričom o ulozi medija u razvoju računara, PC StandardPack, PC Antivirus, PC TimeLine i, naravno, PC Fun.
nopreview
PC Igre #16
Glavna vest u časopisu PC Igre ovog meseca je Fallout 3, igra koju su fallout fanovi čekali dugih devet godina - najzad je ugledala svetlost dana i dobila titulu "Igre broja" u našem magazinu, a odmah smo se setili i igre Fallout 2 koja zaslužuje mesto u rubrici PC legend. Odigrali smo i dugo najavljivani Far Cry 2 koji i nije ispunio sva očekivanja, kao i Dead Space survival horor. Autori programe Valve Portal su odgovorili na naša pitanja, dok se u rubrici Retro podsećamo na Day of the Tentacle. Tu je i FIX Corner sa šiframa, uputstvima i zakrpama za igre.BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter