GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #150 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Devetka za HP
Bojan Stanojević
Trend proizvodnje ekonomičnih ultramobilnih računara se sve više širi, pa mu nije odoleo ni HP. Koliko se HP 2133 Mini-Note razlikuje od konkurentskih modela sa Dalekog Istoka?
- PC #150 (Decembar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Devetka za HP

Priču o pristupačnim ultramobilnim računarima započeo je Asus, a sledili su MSI, Acer i još neke kompanije sa Dalekog Istoka. Veliki proizvođači su po pravilu inertniji, pa se HP-ov takmičar na ovom polju pojavio godinu dana kasnije. To vreme nije potrošeno uzalud – HP je pažljivo osmotrio kako se tržište razvija i ponudio nešto drugačiji koncept, oličen u modelu 2133 Mini-Note PC.

Čega ima spolja?

Iza ovog imena krije se nekoliko verzija računara koje se razlikuju po brzini procesora, kapacitetu memorije i (pravog) hard diska, kao i u pogledu instaliranog operativnog sistema. Zajedničko im je kućište koje je izrađeno od aluminijuma, postavljenog preko magnezijumske osnove – time je računar postao malo teži, ali i mnogo čvršći od konkurencije. Ivice kućišta su zaobljene, debljina nije baš mala, a gotovo ceo računar je srebrnaste boje, sa izuzetkom okvira oko ekrana koji je crn. Na minijaturnom kućištu ne treba očekivati preveliki broj priključaka, ali HP 2133 na tom polju ipak malo zaostaje za konkurencijom, ako ni zbog čega drugog, onda zbog samo dve USB utičnice.

Dimenzije prenosivog računara obično određuje ekran – sledeći tu logiku, HP 2133 bi mogao da bude i manji nego što jeste, jer je dijagonala ekrana 9“, ali se levo i desno od njega nalaze zvučnici, a iznad je kamera. Na prvi pogled, to je razbacivanje prostora, ali ćete mišljenje promeniti čim pogledate tastaturu: ona se prostire do samih ivica kućišta, a tasteri su gotovo standardne veličine (92%) i imaju dovoljno dug hod i tihi klik. Velika tastatura je ostavila vrlo malo mesta za touchpad, pa su u HP-u pribegli neobičnom rešenju: njegovi tasteri su postavljeni sa strane umesto odozdo, što će vas, bar u početku, primorati da koristite obe ruke. Neobična je (i hrabra) odluka o ugradnji ekrana rezolucije 1280×768 tačaka, zbog koje ćete imati dovoljno prostora na desktop-u, ali i vrlo sitne detalje na 9" ekranu; korišćenje krupnih fontova će samo delimično rešiti problem.

Ispod haube

Druga velika razlika u odnosu na konkurenciju ogleda se u izboru procesora: u HP 2133 nije ugrađen ni Intel ni AMD, već C7-M ULV kompanije VIA. U pogledu kompatibilnosti, ovaj procesor ne pravi probleme, jer podržava sve x86 instrukcije sa ekstenzijama, uključujući SSE3. Sa performansama stvari ne stoje baš tako dobro, pa od ovog računara ne možete da očekujete vrhunske rezultate, ali ni usporenja pri radu sa uobičajenim aplikacijama. Iako izrađen u 90 nm tehnologiji, procesor u proseku troši samo 1 W, pa uz kapacitet akumulatora od 55 Wh možete očekivati zaista dobru autonomiju. Sasvim logično, i sistemski čipovi su proizvod kompanije VIA, a u sklopu njih je i grafika Chrome 9.

U računaru koji smo isprobali procesor je radio na 1,6 GHz, a u ponudi su i skromnije varijante; „naš“ primerak je imao 2 GB memorije, a postoje i verzije sa dvostruko manjim kapacitetom, dok smo sa diskom od 120 GB izvukli „kraću slamku“ – na raspolaganju je i opcija sa 160 GB. O bežičnom umrežavanju ne morate da brinete (podržani su standardi a, b i g), kao ni o povezivanju breko Bluetooth-a, a Ethernet priključak je gigabitni.

Zvuči neverovatno, ali na ovaj minijaturni računar se bez problema može instalirati Windows Vista, što je i jedna od opcija pri kupovini; primerak koji smo isprobali bio je opremljen SuSE Linux-om. Pored operativnog sistema, instalirano je mnoštvo standardnih aplikacija, među kojima su OpenOffice 2.4, Real Player 10, Acrobat Reader i program za IP telefoniju.

Koliko se isplati?

U zavisnosti od ugrađenog hardvera i instaliranog softvera, HP 2133 košta između 415 i 620 evra (pre kupovine proverite koje verzije nude domaći prodavci). To je više nego što morate da izdvojite za većinu modela drugih proizvođača sa sličnim karakteristikama, a za razliku u ceni dobijate metalno kućište, tradicionalni HP-ov kvalitet i primetno bolju autonomiju; budući da u kutiji nismo našli ništa od dodatne opreme, verovatno će biti potreban i izdatak za spoljni optički uređaj.

Najzad, računar je nešto glomazniji od poznatih UMPC modela, ali vam to neće smetati ako često koristite tastaturu; ukoliko su male dimenzije i niska cena imperativ, sa nekim konkurentskim modelima ćete bolje proći.

SLEDEĆI TEKST U PC #150
preview
BenQ G2400Wa
Filip Majkić


NativeTeams

Realme

Levi9

Schneider Electric

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter