GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #150 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
BenQ G2400Wa
Filip Majkić
Polako ali sigurno, 24" monitori postaju novi hit među računarskim entuzijastima. Ispitali smo kako se ponaša BenQ G2400Wa, jedan od najpristupačnijih uređaja u ovoj klasi.
- PC #150 (Decembar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

BenQ G2400Wa

Da bi neki proizvod bilo široko prihvaćen, potrebno je da njegova cena bude prihvatljiva svim slojevima kupaca; to sa 24“ monitorima još nije slučaj, ali se stvari kreću u dobrom pravcu. Predvodnici tog trenda su modeli zasnovani na TN panelima - kompromisi su neophodni, ali se ne sme dozvoliti da kvalitet bude previše ugrožen. Ispitali smo kako se ponaša BenQ G2400Wa, jedan od najpristupačnijih uređaja u ovoj klasi.

TN monitori ne mogu dostići kvalitet onih koji su zasnovani na xVA i S-IPS panelima, pa ih stoga i ne treba porediti sa uređajima ovih kategorija. Tako se za konkurente BenQ-a G4200Wa mogu smatrati LG L246WH, Dell E248WFP, Samsung 2493HM, 245B, T240 i 2243NW, kao i njima slični uređaji drugih proizvođača. Cena od svega 270 evra nas je zaintrigirala – šta je to što ga čini toliko povoljnijim od konkurentskih, čije se cene kreću od 350 do 450 evra.

Bez digitalnih priključaka

Čim smo monitor raspakovali, našli smo jedan od razloga za povoljnu cenu – u pitanju je politika naplaćivanja dodatnih poreza za sve „luksuzne“ priključke, zbog čega je G4200Wa dobio samo osnovni VGA. Ovo nije redak slučaj; naravno, ne bismo voleli da su takvi monitori skuplji, već da su drugi (sa digitalnim ulazima) jeftiniji. Deluje neverovatno da se DVI, pa čak i HDMI, tretiraju kao luksuz, ali je tako; istovremeno, to je i prva velika limitirajuća stavka – u zavisnosti od vaših potreba, to može varirati od neprimetne do teško premostive mane.

Kućište je izrađeno od metaliksive plastike, uobičajenih je linija i ne prati trend primene glossy boja ili zaobljivanja ivica. Linije su čiste i prave, debljina uređaja je prilično mala, a postolje je stabilno i dobro prianja za podlogu. Ovo je naročito bitno zbog ekstremnih uglova u kojima se može naći G2400Wa, pošto izostanak napredne ergonomije (nema pivot ni swivel, niti podešavanje visine) nadoknađuje uglovima u kojima panel može stajati – od čak -25 do 45 stepeni, što može koristiti nekome ko bi gledao u monitor odozdo (npr. iz kreveta). Sa donje strane se nalaze OSD tasteri, kao i priključci za VGA i strujni adapter. Tasteri su prilično tvrdi, a meni je klasičnog tipa, bez naprednih stavki.

Zadovoljni gejmeri

Vreme odziva je 5 milisekundi, a kontrast 1000:1 – radi se, kratko rečeno, o TN panelu u koji je implementirana tehnologija SensEye + Photo. Monitor nudi dobre karakteristike u pogledu kontrasta i osvetljenja, ali su inicijalne vrednosti veoma blizu realno ostvarivog maksimuma, tako da pri povećavanju sa polaznih 50/50 na više od 65/60 dolazi do stapanja susednih nijansi boja. Boje su vrlo precizne i jasne, test gradijenta prolazi bez većih problema, a dinamičke scene su stavka u kojoj ovaj monitor naprosto briljira, zahvaljujući pre svega veoma dobrom ugrađenom panelu, koji je izradio AU Optronics.

Uglovi gledanja su tipični za TN panele (dakle ograničeni), pa se G4200Wa u tome ne razlikuje mnogo od konkurencije. Crna boja je odlična i probijanja pozadinskog osvetljenja praktično i nema – jednostavno, ovo je odličan monitor ako gledate filmove i druge multimedijalne sadržaje. Uniformnost bismo okarakterisali kao solidnu, a kod testiranog primerka najviše je narušena pri donjoj ivici. Monitor ne poseduje engine za reskaliranje, što bi moglo da razočara igrače; no, ni po tome se ne razlikuje od direktnih konkurenata.

BenQ G2400Wa je na nas ostavio veoma povoljan ukupan utisak. Ukoliko vas ne dotiču njegove mane, koje se svode na (samo) VGA priključak, slabu ergonomiju i mali opseg upotrebljivih podešavanja, zahvaljujući dobrim performansama on se može smatrati veoma dobrim izborom – nudi praktično sve što i konkurenti (sa TN panelima), a po izvanrednoj ceni. Usled toga, monitor dobija naše preporuke, a ako vam to nešto znači, pisac ovih redova je bio u prilici da sedi ispred većeg broja srodnih monitora i na kraju je baš BenQ G2400Wa izabrao za sebe, iako razlika u ceni nije bila presudna.



NativeTeams

Realme

Kimtec

Rital

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter