GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #150 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Eaton Powerware: novo ime među UPS-ovima
Mladen Mijatović
Uvek je lepo kada se pojavi novo ime - zdrava konkurencija je boljitak za kupce, a UPS-evi kompanije Eaton pokrivaju svaki segment tržišta.
- PC #150 (Decembar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Eaton Powerware: novo ime među UPS-ovima

PW 5110

Po tradiciji nasleđenoj iz davnih vremena, na pragu zime predstavljamo uređaje za neprekidno napajanje. Trenutak se zgodno poklopio sa pojavom novog brenda na domaćem tržištu – Eaton je velika korporacija koja se bavi proizvodnjom svega i svačega, a pre nekoliko godina kupila je kompaniju Powerware i sada pod ovim imenom proizvodi UPS uređaje.

Powerware 3105 ima jednostavan dizajn, nisku cenu i pruža osnovni nivo zaštite. Uređaji iz ove serije spadaju u klasu offline, koja filtrira mrežni napon i aktivira invertor samo ako on ispadne iz zadatih okvira. Uređaj je opremljen je sa nekoliko LED indikatora, a pored zaštite mrežnog napona ima i konektor kojim se od iznenadnih skokova napona štite uređaji vezani na telefonsku liniju. UPS ima ukupno osam utičnica, od kojih polovina samo filtrira napon, dok ostale pružaju zaštitu i pri potpunom nestanku struje. Utičnice su tipa IEC, iste one kakve stoje na napajanju računara, a postoji i verzija sa šest utičnica. Obe verzije su raspoložive i u varijantama od 500 VA (standardna ima 350 VA), tako da ovaj UPS ima ukupno četiri „alotropske modifikacije“.

PW 5115 RM

Serija Powerware 5 koristi metod line-interactive, kojim se neodgovarajuća vrednost mrežnog napona može ispraviti (u određenim granicama, naravno) bez oslanjanja na baterijsko napajanje.

Powerware 5110 takođe postoji u nekoliko podvarijanti sa različitim snagama, a model koji smo testirali je imao 700 VA. I ovaj UPS namenjen je istoj ciljnoj grupi – SOHO segmentu i zaštiti računara, eventualno i neke radne stanice. Spada u najmanje i najjeftinije line-interactive modele i opremljen je sa šest IEC utičnica.

PW 9120

Powerware 5115 RM je namenjen pre svega ugradnji u 19“ police. Kućište je vrlo tanko (visine 1U), pa deluje neverovatno da je unutra smeštena iole veća baterija, ali ako pokušate da ga podignete, njegova masa će raspršiti sve vaše sumnje. Ovaj model je pogodan je za manje servere, mrežnu opremu ili storidž uređaje. Ima ozbiljniji sistem za nadzor, pa se uz UPS dobija program LanSafe, dok sam uređaj ima više mogućnosti za komunikaciju.

UPS sa dvostrukom konverzijom će pružiti zaštitu i od prelaznih naponskih režima, ispeglaće harmonska izobličenja, pa čak će ispraviti i promenljivu frekvenciju mrežnog napona.

Powerware 9120 ima interesantan dizajn, a pored uobičajenih LED indikatora ima i LCD displej sa kontrolnim tasterima. UPS je opremljen IEC izlazima, ali se isporučuje adapter koji ima šuko utičnice.

PW 9125 RM

Za kraj ostavljamo veliki UPS po imenu PowerWare 9125. I ovaj model stiže u nekoliko varijanti sa različitom nominalnom snagom, a mi smo na test dobili verziju od 2000 VA. Namenjen je upotrebi u profesionalnom okruženju, za zaštitu servera i telekomunikacione opreme u rekovskim konfiguracijama. Uređaj je sličan najjačem line-interactive modelu – na raspolaganju su USB, serijski DB-9 i opcione X-slot kartice za Web i SNMP pristup, a uz UPS-ove stiže i isti softverski paket sa LanSafe-om. Pored unutrašnje baterije, ovaj model može da koriste i dodatne spoljne akumulatore.

SLEDEĆI TEKST U PC #150
preview
Canon EOS 5D Mark II
Boris Stanojević


NativeTeams

Realme

Kimtec

Schneider Electric

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter