GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #150 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Canon EOS 5D Mark II
Boris Stanojević
Canon je na sajmu Photokina predstavio svoju novu "peticu" sa full frame senzorom i mogućnošću snimanja HD videa - EOS 5D Mark II. Da li ovaj aparat opravdava svoje ime, tj. da li zaslužuje čistu peticu?
- PC #150 (Decembar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Canon EOS 5D Mark II

Canon je pre više od tri godine izbacio svoju, sada legendarnu, „peticu“. Aparat je vremenom dobijao sve više poklonika, plenio kvalitetom slike, a popularnost je stekao i zahvaljujući tome što je bio najpristupačniji aparat sa veličinom senzora kao i film Lajka formata, tj. Full Frame. Vremenom je konkurencija pripremila nekoliko modela koji ozbiljno ugrožavaju „peticu“. Tu pre svega mislimo na Nikon D3 i D700, kao i Sony sa A900. Konkurencija je „napala“ kako kvalitet snimka, tako i rezoluciju.

Zato se sa velikim nestrpljenjem očekivao naslednik koji je najavljen tako što je Canon pred kraj leta postavio na svoj sajt stranicu sa konturom aparata i mesecom iza, pa je svakih nekoliko dana pomalo osvetljavao aparat sve dok 17. septembra nije bio potpuno osvetljen. Promocija je tempirana pred sajam Photokina 2008, kada su i prikazani prvi pretprodukcioni modeli. Iščekivanju nije kraj jer se aparat do zaključenja PC #150 nije pojavio na tržištu, ali ga očekujemo u svojim rukama krajem novembra.

Canon je ostao veran starom imenu pa je, kao i u slučaju serije 1, umesto promene broja dodao sufiks mark II. Kao ultimativne profesionalne mašine i dalje ostaju aparati iz serije 1D(s), dok je 5D ispod njih, iako bi generacijski mogao i da ih prestigne. Prva unapređenja se odnose na sam senzor, što je nekako i najvažnije. Napravljen je veliki pomak u rezoluciji – 21 Mp uz senzor po konstrukciji sličan onome iz 1Ds modela. Unapređen je sistem mikrosočiva ispred fotoćelija, tako da ona zahvataju više svetla nego ranije. Novi senzor donosi manje šuma, a povećana je gornja ISO osetljivost na 6400 kalibrisanih (osnovnih) i do 25600 u proširenom modu, što je za tri blende više nego ranije.

Ugrađen je sistem za eliminaciju prašine kojim se ublažava velika boljka DSLR sistema. Canon je naglasio da je nova „petica“ bolje zaštićena od uticaja okoline, pre svega kiše i prašine. Displej je veći, kako po dimenzijama, tako i po rezoluciji, a stigao je i novi sistem menija koji donosi lakoću pristupa parametrima i funkcijama i bolje prilagođavanje potrebama korisnika.

Napredak je i procesor Digic IV, koji treba da obezbedi da se velika količina podataka brzo obradi i prosledi kartici. U ovom segmentu i dalje dominiraju CF kartice, a nova rezolucija donosi potrebu za kupovinom nove količine većih kartica, što znači da kupovinom aparata nećete zatvoriti svoj novčanik. Naprotiv...

Sledeća stavka jesu baterije čiji je oblik promenjen, što znači da stare rezervne baterije nisu od koristi. Utešićemo se time što je nova baterija dugotrajnija i otpronija na niske temperature. Troškovnik se može proširiti i na novi računar, a tu je i stavka novog softvera, jer zbog RAW formata novog aparata možda pređete na CS4.

Jedna od najkontroverznijih novina jeste mogućnost snimanja video-zapisa u HD formatu. Da li je to potrebno aparatu koji se posmatra kao studijski i pejzažni? Live view prikaz je prisutan sa mogućnošću kontrastnog autofokusa.

Brzina kontinualnog snimanja iznosi za današnje vreme skromnih 3.9 fps. Možda ne žele da ugroze skuplje modele? Autofokus je sličan prethodnoj „petici“, tj. isti je AF senzor, ali je softver unapređen. Kako se novi sistem ponaša u praksi saznaćemo kada se pojave prvi produkcioni modeli.

Canon EOS 5D Mark II je doneo brojna unapređenja, od kojih su neka prevazišla očekivanja a druga razočarala. Koliko će se to odraziti na prodaju i popularnost aparata ostaje da se vidi – konkurencija je jača nego pre tri godine, ali novi model jeste uzburkao DSLR scenu. Dugački spiskovi onih koji su unapred naručili model mogu značiti lepu budućnost, ali treba sačekati produkcioni model i njegovu analizu da bi se doneo konačan sud.

SLEDEĆI TEKST U PC #150
preview
Sasvim novi Norton
Kristijan Lazić


NativeTeams

Kimtec

Rital

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter