GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #150 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sasvim novi Norton
Kristijan Lazić
Kompanija Symantec jedan je od lidera na polju integrisanih bezbednosnih paketa, čiju su snagu proverili milioni korisnika tokom poslednje decenije. I mi smo proverili nivo bezbednosti koji donosi potpuno redizajnirani Norton Internet Security 2009.
- PC #150 (Decembar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sasvim novi Norton

(kliknite za veću sliku)

Kada je reč o zaštiti sistema od kompletne palete digitalnih pretnji, kompanija Norton / Symantec je duže od decenije u samom vrhu. Ipak, problemi koji su pratili Norton Internet Security u prethodnim izdanjima su podelili korisnike. Oni koji nisu imali problema sa Norton-om uživali su u kvalitetnoj zaštiti, dok je ostatak korisnika uglavnom provodio vreme u borbi sa opcijama koje su se duboko integrisale u Windows. Prihvativši kritike na konstruktivan način, Norton je iz temelja redizajnirao NIS i vratio se na velika vrata verzijom za predstojeću godinu.

Novi izgled

Prva značajna unapređenja vide se već u instalacionoj proceduri, koja spada u najjednostavnije moguće – jedan klik na veliki taster, nakon čega je potrebno manje od minut vremena da se kompletan paket instalira, a sve što možete promeniti je folder na disku u koji će fajlovi biti smešteni! Umesto da se oslanja na Microsoft Installer, paket se instalira uz pomoć namenski razvijenog sistema. Osim evidentno pozitivnog učinka i nijednog registrovanog problema na nekoliko različitih konfiguracija, prisutna je i dodatna funkcija bezbednosti, jer je novi instaler praktično imun na napade koji su usmereni ka MSI fajlovima. Deinstalacija je takođe unapređena i za sobom ne ostavlja repove, već samo informaciju o licenci.

(kliknite za veću sliku)

Po uspešnoj instalaciji, otvoriće se glavni ekran aplikacije, koji je u verziji 2009 redizajniran i bitno unapređen. Glavnom konzolom dominiraju tri grupe (Computer, Internet i Identity), koje sadrže komponente čiji se status vidi u desnom uglu, dok se na sredini svake grupe nalaze hiperlinkovi koji vode ka opcijama podešavanja. Levi gornji deo ekrana zadužen je za prikaz ukupnog statusa sistema, dok se ispod nalazi grafikon procentualne zauzetosti procesora i Norton-ov udeo u tome. Osim na procesor, uticaj je minimalan i na memoriju – svega 10 megabajta RAM-a!

Nove mogućnosti

Integrisani bezbednosni paketi umeju da budu pretrpani opcijama i da doslovno uguše sistem. Norton je u verziji 2009 napravio dobar balans – pored standardnih modula (antivirus, firewall, identity protection), dodato je nekoliko najkorišćenijih funkcionalnosti (antiphishing, intrusion prevention itd.), dok se kontroverzni Parental Control instalira samo po eksplicitno izraženoj želji korisnika. Norton Internet Security 2009 ne sadrži backup, secure file eraser i registry recovery funkcije, kao česte elemente „totalne“ zaštite, već za to preporučuje dodatni (Norton-ov) proizvod.

(kliknite za veću sliku)

Hit opcija novog izdanja je Norton Insight, deo sistema koji će provereno ispravne aplikacije i njihove delove u sistemu označiti kao validne, što za rezultat ima drastično ubrzanje skeniranja. Obeležene aplikacije proveravaju se samo ukoliko se otkrije neka promena u veličini ili strukturi fajla, a „dubinski“ se skeniraju samo novi fajlovi koji se u sistem dospevaju sa Interneta ili kopiranjem. Ipak, svi „čisti“ fajlovi u sistemu neće automatski završiti na beloj listi, već samo oni koje je većina drugih Internet korisnika označila kao validne. Nove aplikacije će u početku biti tretirane kao sumnjive, ali će nakon izvesnog vremena biti registrovane kao ispravne. Drugi novitet je Recovery Disk, opcija koja je bila popularna devedesetih, a onda je ostala u senci raznih backup programa. S obzirom na poražavajuće statistike kad je backup disciplina korisnika u pitanju, recovery disk je često jedino brzo rešenje za oporavak sistema.

I sistem ažuriranja AV baza je usavršen – LiveUpdate je otišao u istroiju, a definicije malicioznog koda se osvežavaju pulse update tehnologijom. Ideja je da se informacije o novim pretnjama prenose u malim količinama svakih nekoliko minuta, umesto u velikim porcijama i ređe. Osim što je sistem na ovaj način redovno up-to-date, uticaj na Internet protok je ravnomernije raspoređen.

Performanse i kvalitet

(kliknite za veću sliku)

Rad u NIS-u 2009 može se precizno opisati samo jednom rečju – brzo. Rezidentni antivirus se ne oseća u radu, dobrim delom zahvaljujući Insight tehnologiji, dok je AV skeniranje sistema sporo samo prvi put; svaki sledeći put ubrzanje je drastično. Pouzdanost antivirusne zaštite proverena je u više AV laboratorija (Virus Bulletin, AV-comparatives itd.) a rezultati svrstavaju NIS 2009 u sam vrh testiranih rešenja. Firewall podržava sve osnovne zahteve: sprečava napade sa Interneta, ne dozvoljava aplikacijama da bez znanja korisnika koriste Internet i uspešno blokira sajtove koji sadrže maliciozan ili neprimeren sadržaj. NIS 2009 firewall je odlično integrisan sa ostalim elementima paketa, pre svega sa antivirusom, dok je heuristička SONAR tehnologija predviđena za situacije netipičnog ponašanja aplikacija i otkrivanja novih pretnji. U sklopu osnovnog seta zaštite je i kontrola instant messaging aplikacija, a podržani su Microsoft Windows Live Messenger, Yahoo Messenger, AOL i Trillian.

Spam filter se nije mnogo menjao u odnosu na verziju 2008. Uspešnost detekcije je na solidnom, ali ne i na viskom nivou, pa je preporuka da antispam koristite kao komplement nekom postojećem rešenju. Identity protection je napredni password i login manager. Privacy Control ima zadatak da zaštiti sve informacije koje odlaze sa vašeg računara, između ostalih i brojeve kreditnih kartica. Parental Control, ako je instalirate, nudi samo rudimentarne opcije i nije predviđena za naprednu kontrolu pristupa računaru i Internetu..

(kliknite za veću sliku)

Integracija svih komponenti je na visokom nivou, uz minimalno uznemiravanje korisnika. Ukoliko NIS 2009 detektuje zaraženi fajl u sistemu, jednostavno će ga obrisati i zabeležiti informaciju u dnevnik. Zahvaljujući integraciji u Internet Explorer, Firefox i Google Chrome, maliciozni i neprimeren sadržaj, ActiveX kontrola i phishing sajtovi biće odmah otkriveni i blokirani. Svi sumnjivi fajlovi biće prvo zadržani u karantinu, odakle se automatski šalju na analizu u Norton-ove laboratorije (naravno, ako korisnik takvu praksu eksplicitno dozvoli), pa ih je u slučaju lažne uzbune moguće lako vratiti na prvobitnu lokaciju.

Opšti uticaj na performanse je minimalan: pri radu sa fajlovima usporenje je između 5 i 10 procenata, dok za rad sa sadržajem zip arhiva treba računati na 25% više vremena. Prilikom otvaranja Web strana usporenje je 15%, dok je e-mail komunikacija produžena za četvrtinu neophodnog vremena. Ako vam se ovi podaci čine značajnim, treba imati na umu da pojedini konkurentski proizvodi umeju da unesu kašnjenje i do 500% (da, pet stotina procenata!). Još jedan veliki nedostatak bezbednosnih paketa je to što usporavaju boot proces oko dva i više puta, dok novi NIS 2009 ukupno vreme podizanja sistema uvećava za samo 25%

U paketu stiže skromno uputstvo na 38 strana koje obrađuje instalaciju programa i rad sa rescue diskom, dok ćete za naprednije korišćenje ili pomoć morati da pristupite on-line forumu. Sve u svemu, NIS 2009 predstavlja prijatno osveženje u kategoriji bezbednosnih paketa. Izuzetne performanse, stabilnost u radu i visoke ocene u elementima zaštite čine NIS 2009 dobrim izborom za naredni period.

Korisne adrese:

CET
http://www.cet.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #150
preview
Kineski CAD adut
Marko Herman


NativeTeams

Realme

Kimtec

Rital

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter