GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #150 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kineski CAD adut
Marko Herman
GreatStar Software je kineska kompanija koja ulaže velike napore da IntelliCAD platformu unapredi u osobeno CAD rešenje - da li ovaj program može da konkuriše AutoCAD-u?
- PC #150 (Decembar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kineski CAD adut

GStarICAD 2008 kineske kompanije GreatStar Software jedan je od priličnog broja pretendenata na mesto najboljeg CAD programa, posle AutoCAD-a. Poput barem još desetak rešenja, ovaj program je zasnovan na IntelliCAD platformi u čijem razvoju učestvuje konzorcijum kompanija među kojima je našim čitaocima najpoznatiji SolidWorks. Sve članice konzorcijuma stiču pravo da zajednički razvijenu platformu koriste za razvoj sopstvenih rešenja, pa GreatStar Software ističe da je daljim samostalnim razvojem uspeo da „ispegla“ praktično sve greške koje se mogu primetiti u osnovnom IntelliCAD kodu.

Kompatibilnost i konkurencija

Kombinacija dobre osnove i dodatnog rada znači, po rečima autora, da GStarICAD ima gotovo sve (kažu: 99%) mogućnosti poznatijeg (i skupljeg) konkurenta. A da bi potencijalnim korisnicima bio prihvatljiv, program koristi sličan interfejs, podržava AutoCAD formate i koristi isti način rada. Istovremeno u odnosu na IntelliCAD konkurenciju ima par prednosti u vidu kompletnih paketa rešenja za arhitekturu, projektovanje infrastrukture, građevina i proizvodnju.

GStarICAD u verziji 2008 donosi dodatno upeglan korisnički interfejs napravljen tako da što više podseća na AutoCAD. Svi elementi interfejsa poput ikona i prečice komandi su praktično jednaki, a fajlovi koji opisuju stavke menija mogu se menjati i prilagođavati potrebama korisnika. U odnosu na prethodnu verziju programa, autori su unapredili rad sa fontovima pa se tekst sada jasnije prikazuje. Za raspoređivanje različitih elemenata crteža i teksta koristi se potpuno nov Mtext sistem koji poseduje i neke osnovne funkcije tekst procesora.

Nova verzija programa donosi podršku i za najnoviji AutoCAD 2009 format, može da konvertuje HPGL/2 plt fajlove u DWG format i s lakoćom napravljene crteže eksportuje u PDF format. Sistem crtanja u GStarICAD-u je u potpunosti kompatibilan s AutoCAD-om i to je verovatno njegova najveća snaga. Crtanje je unapređeno sistemom za optimizaciju tako da se povećava efikasnost i preciznost crteža, uz režime bojenja CTB (korelacija boja) i STB (korelacija naziva), a podržava i menjanje parametara poput dithering-a, dimenzije olovke, povezivanja...

Još novosti

Među mnogim poboljšanjima ugrađenim u novu verziju GStarICAD-a treba pomenuti optimizaciju originalnog ACIS modula. Novi je brži i precizniji, zahvaljujući čemu se ostvaruje razmena podataka s programima kao što su SolidWorks, 3DSMAX, Maya ili SolidEdge. U zgodne nove funkcije ubraja se i podrška za 3Dconnexion uređaje za laku orijentaciju u 3D prikazu na ekranu.

Nova je i mogućnost pripreme crteža za štampanje ili objavljivanje u digitalnom obliku, poboljšana je mogućnost enkripcije fajlova tj. njihove zaštite šifrom, ubačeno je postavljanje teksta na krivu i još dosta toga što poboljšava funkcionalnost programa. Nije zanemarena ni brzina, tako je otvaranje fajlova uzbrano za preko 30, a snimanje za preko 50 odsto u odnosu na prethodnu verziju, što nisu mali dobici. Ukratko, ovaj program se velikim brojem funkcija, stabilnim radom i kompatibilnošću s čuvenim AutoCAD-om preporučuje kao rešenje za one koji žele da uštede, a da se ne odreknu funkcionalnosti.

Korisne adrese:

Extreme
http://www.extreme.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #150
preview
Zelena i zimzelena rešenja
Voja Gašić


NativeTeams

Realme

Kimtec

Rital

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter