GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #150 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Zelena i zimzelena rešenja
Voja Gašić
Da bi posao pratio promenu zahteva tržišta i uslova poslovanja, mora da bude podržan dinamičkom ICT infrastrukturom. Kako zasnovati informacioni sistem koji brzo reaguje na izazove i pruža korisnicima rešenja, a ne nove probleme? Pogledajmo kako to pitanje rešava Fujitsu-Siemens...
- PC #150 (Decembar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Zelena i zimzelena rešenja

Pitanje koje s pravom postavljete glasi kakve veze dinamička infrastruktura ima sa ekološkim tendencijama. Veza je suštinska, jer se resursi koji nisu u upotrebi gase, pa sistem uvek radi sa kapacitetom koji je realno potreban. Svi projektanti znaju da je puni kapacitet servera predimenzionisan kako bi sistem mogao da izdrži i očekivane pikove opterećenja, pa bi neprestani rad u tom režimu samo nepotrebno disipirao toplotu. Ogromna potražnja za dinamičkom infrastrukturom uslovila je razvoj i implementaciju novih rešenja u ovoj oblasti, ali pogrešno je misliti da se dinamička infrastruktura odnosi samo na hardver. Primenjeni uređaji svakako igraju veliku ulogu kao neophodan činilac infrastrukture, ali hardver nije granica, pa Fujitsu Siemens Computers rešenja za dinamičku infrastrukturu nudi u raznim implementacijama.

Uokvirena dinamika

Primergy BX600 S3 Advanced Blade EcoSystem

Počnimo ipak od početka, dakle od hardvera. Dobri primeri modularnog dinamičkog sistema su Primergy BX600 Blade Server, pri čemu osnovna verzija već sadrži jedno ili dvoprocesorski Xeon sistem, ali i niz slotova koji se mogu popunjavati dodatnim serverskim ili storage „blejdovima“, zatim sistem za virtuelizaciju ulazno-izlaznih operacija, kao i integrisani sistem za upravljanje i lansiranje softvera.

Operativno sasvim sposoban i u osnovnoj varijanti, Primergy BX600 Blade Server ipak predstavlja samo ram sa dvadesetak ležišta koja možete iskoristiti shodno potrebama i u njih instalirati dodatne serverske „oštrice“ (blades), module sa diskovima (storage), optičke ili LAN module za povezivanje i niz drugih korisnih stvarčica.

Svakako će vas najviše zanimati serverski kapacitet, jer neka ograničenja ipak postoje. Naime, pri popunjavanju „oštricama“ morate da znate da BX600 može da primi deset dvoprocesorskih, četiri četvoroprocesorska ili dva osmoprocesorska „blejda“. Ograničenje potiče od aktuelne Intel-ove procesorske arhitekture, pa proširenje mogućnosti možemo očekivati tek kada se na tržištu pojavi Nehalem generacija serverskih procesora.

Za manje i srednje firme postojeći kapaciteti su sasvim dovoljni, s tim što tamo procesorska snaga nije uvek presudni faktor. Pomenimo Primergy BX620 S4 serversku oštricu koja je karakteristična po tome što nudi 10 gigabitnih LAN portova, a primerena je upravo sistemima koji barataju sa većim brojem on-line transakcija, firmama sa razgranatom strukturom i velikom disperzijom, firmama koje žele da odvoje on-line transakcije od upravljanja sistemom, kao i u svim slučajevima kada se radi o intenzivnim I/O aplikacijama.

Pomenimo i FibreCAT storage uređaje koji upotpunjuju dinamički data centar, jer je sva prilika da će vam mnogo pre ponestati kapaciteta za skladištenje podataka nego procesorske snage.

I izvan okvira

Primergy BX620 S4 Blade Server

Servisi za podršku i održavanje treba da obezbede standardizovano rešavanje hardverskih i softverskih incidenata. Podrška koju daje Fujitsu Siemens zaista obuhvata 24 radna sata 365 dana u godini, zahvaljujući razgranatoj mreži servisa. Nove tendencije uključuju Questra IDM Application Suite, automatsku inteligentnu daljinsku podršku tj. Auto Immune Systems za nadgledanje, identifikaciju i rešavanje problema. Zahvaljujući AIS sistemu, Questra IDM je u stanju da reši oko 50% incidenata automatski i daljinski, a „iskustvo“ ove veštačke inteligencije zasnovano je na analizi oko 40.000 incidentnih situacija.

Približavanje korisniku je takođe jedan od metoda da se unapredi dinamički ICT sistem pa reči koje se često čuju u poslednje vreme ukazuju upravo na veće osluškivanje specifičnih potreba korisnika. Tako Service Oriented Architecture i Service Oriented IT Infrastructures (SOA i SOI) označavaju uzimanje u obzir specifičnih parametara koje treba ugraditi u projektovanje IS-a.

Većina ovih zahteva rešava se na sistemskom nivou, pa je kod Fujitsu Siemens sistema alokacija resursa automatska, a upravljanje resursima i aplikacijama integrisano. Aplikacije ipak ponekada pokazuju veliku ćudljivost i specifičnost, pa se i u optimizacijama ide prilično daleko – tako se za specifične aplikativne primene mogu upotrebiti i namenski doterane varijante sistema FlexFrame for SAP i FlexFrame for Oracle, mada će u većini slučajeva isti posao sasvim dobro obaviti i opštenamenska Primergy BladeFrame arhitektura.

Sistem za spremanje i arhiviranje podataka smo već pominjali kao kritičnu stavku, pa Fujitsu Siemens u tom segmentu nudi CentricStor. Pored centralizacije skladišta podataka, ovo rešenje obuhvata i True Tape Virtualization tehnologiju kao fleksibilnu storage platformu za bilo koje okruženje. Prethodnih godina su korišćeni različiti sistemi za skladištenje podataka, od kojih su mnogi bili specifični. FSC pored najmodernijeg, po kapacitetu modularnog i skalabilnog sistema, nudi i tape library koja se snalazi u raznim sistemima i preuzima uloge storage i backup jedinica, bez obzira na to da li se radi o stvarnim magnetnim trakama iz davnog mainframe doba, serverima sa „serverske farme“ ili storage potrebama savremenog dinamičkog data centra. Razdvajanje data centra na serversku i storage sekciju doprinosi njegovoj fleksibilnosti, jer tako ove dve komponente možete da menjate nezavisno, a potreba da se oba sistema istovremeno zamene javlja se srazmerno retko.

I u praksi

FibreCAT SX88 storage sistem

Efikasnost koncepta dokazuje se jedino u praksi. Kompanija MD International je jedan od najvećih snabdevača srpskog tržišta kozmetikom, deterdžentima i mnogim drugim kućnim artiklima. Proteklih godina ICT potrebe kompanije su rasle, uočena je jasna perspektiva daljeg razvoja, pa su (neminovno) uočeni i problemi koji prate rast kompanije.

Jedan od ključnih momenata u razvoju je svakako oslanjanje poslovanja na IT sistem, pa je kompanija MDI usvojila ERP aplikaciju koju će koristiti u poslovanju. Kao po IT bukvaru, nakon toga sledi uočavanje uskih grla u tekućem IS sistemu i nedopustivo dug period u kome se sistem oporavlja od „pada“. To su momenti kakve sebi ne sme da dozvoli nijedna firma koja beleži značajnu stopu rasta, pa su u Fujitsu Siemens konceptima nađena rešenja za prevazilaženje problema.

Nova informaciona infrastruktura bazirana je na Primergy BX600 S3 Advanced Blade EcoSystem-u sa Primergy BX620 S4 Blade serverima, a uloga skladištenja poverena je najnaprednijem FibreCAT SX88 sistemu. Sve to opslužuje MS Windows Server 2003 na kome radi Microsoft SQL Server, ERP aplikacija, ali i file servisi, e-mail sistem preduzeća te centralizovano antivirusno rešenje. Mirjana Tambić, IT menadžer preduzeća MDI, ističe posebno x10sure mehanizam koji automatski preraspodeljuje resurse, butuje virtuelne mašine i restartuje tekuće „imidže“ posla na rezervnim serverima, obezbeđujući sistemu da bude aktivan i u radnoj kondiciji čak 99,95% vremena. Dakle, ako se pitate zašto je u poslednje vreme vaše belo rublje još belje, a boje šarenog rublja još življe, znajte da u tome nekog udela ima i Fujitsu Siemens Computers...

SLEDEĆI TEKST U PC #150
nopreview
Poslovni Datum
Marko Herman



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter