GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #150 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Canon kolor štamparija
Nebojša Rašković
Canon je familijom imagePRESS napravio iskorak unapred i stvorio uređaj koji se kvalitetom otiska i produktivnošću može porediti sa pravom štamparijom. Ispitali smo imagePRESS C1, u kombinaciji sa pripadajućim serverom.
- PC #150 (Decembar 2008)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Canon kolor štamparija

Uređaj za štampu imagePRESS C1 i njegov server trenutno predstavljaju jedno od najmoćnijih štamparskih oruđa za profesionalce. Na nedavno završenom sajmu kancelarijske opreme Biro-Expo, održanom uporedo sa sajmom knjiga, ekipa „PC-ja“ je imala priliku da se detaljnije upozna sa sjajnom mašinom koja nam dolazi iz Canon-a.

Sve počinje od hardvera

Korisnici „štamparija u malom“ zahtevaju od ovih uređaja kvalitetne otiske, veliku brzinu štampe, široku lepezu podržanih medija uz jednostavno upravljanje, ali i odgovarajuću softversku podršku. Canon ImagePRSS C1 sve to nudi štamparijama za izradu kvalitetnih probnih otisaka, za potrebe štampe manjih tiraža zahtevnih ilustracija, foto-kreacija i drugih publikacija. C1 je, dakle, namenjen štampi umerenih tiraža, a izdvaja se visokim kvalitetom otiska u boji pri čemu je cena otiska povoljna u poređenju sa offset štampom.

Od uređaja kao što je imagePRESS C1 očekujemo da bude robustan, i on to jeste: 90,6×73,35×104,2 centimetra, pri čemu u osnovnoj postavci dolazi sa odvojenim boksom za A3 medijume (do 3.500 listova) i velikim finišerom, koji nas je oduševio brojem funkcija. imagePRESS C1 ima još četiri standardne ulazne fioke, svaku namenjenu različitom formatu listova (odozgo naniže to su A4, A3, B4 i 13×19).

Uređaj koristi četiri kertridža (CMYK), plus V toner koji omogućava da se formiraju realističniji otisci, pre svega fotografija. Treba li reći da je imagePRESS brza mašina: za minut formira čak 60 mono otisaka A4 formata, dok je broj kolornih znatno manji (14).

Canon nije želeo mnogo da eksperimentiše sa skenerom, pa je ugrađen model najnovije generacije sa CCD senzorom. U radu je nešto bučniji i prilično je spor, osim ako se inicira kopiranje iz ADF-a, kada je u stanju je da napravi i do 40 prelaza za jedan minut.

Uz podršku servera

imagePRESS C1 smo videli i na Microsoft-ovoj NT konferenciji u Portorožu, kada nam je g. Matjaž Moškerc iz Canon Adria grupe predstavio imagePRESS server Q1. Iako je imagePRESS C1 samostalna mašina, to ipak nije dovoljno za zahtevne korisnike, pa je Canon-ov razvojni tim osmislio namenski server za mini-štamparije.

Canon imagePRESS Server Q1 donosi bržu i jednostavniju kontrolu nad drajverima mašine, tako da se ceo posao oko štampanja i kopiranja završava jednim potezom. Dovoljno je da iz aplikacije koja prati ovo rešenje odaberete željeni efekat, „unesete“ otisak koji želite da štampate i krenete u akciju. Sa željom da se obezbedi maksimalna kontrola nad resursima i deljenjem u mreži, Canon u okviru ovog servera nudi Command WorkStation opciju, kojom se jako ponosi – pratite štampu od početka do kraja. Opcija Impose će zahtevnijim korisnicima olakšati rad sa složenim dokumentima, dok će ColorWise sprečiti odstupanja u štampi boja.

Velike korporacije nemaju vremena da se bave grafičkim izgledom poslovnih dokumenata i sve više traže brza gotova rešenja – Graphic Arts iz opcionog Graphic Arts Premium Edition Package-a ih rešava glavobolje. Za kraj priče o Q1 serveru ostavili smo mogućnost kreiranja visokokvalitetnih ICC profila, koji se dobijaju pomoću X-Rite Eye-One alatke i izvlače maksimum iz CMYK preloma.

Na našem testu

Brzina štampe nije previše varirala u odnosu na vrednosti iz specifikacija, osim u slučaju kada se štampaju zahtevni Altona testovi. Altona Micro Test Suite (ver. 1.2) pokazuje da je popunjenost karaktera prahom na najvišem nivou, što je omogućilo dobru čitljivost i veoma malih fontova (2 pt, 2,5 pt, 3 pt...). Da je reč o zaista sjajnoj štamparskoj mašini dodatno potvrđuje i Altona Graphics Test Suite (1.2), koji predočava kvalitet štampe grafičkih struktura.

Reprodukcija fotografija je prevazišla naša očekivanja, čemu najviše doprinosi V toner koji daje realističnost. O Canon-ovom napretku govori i zahtevni SpencerLab Printer Test Suite.

Canon je imagePRESS familijom napravio iskorak unapred i stvorio uređaj koji se kvalitetom otiska može porediti sa offset uređajima kakve koriste štamparije, uz produktivnost primerenu digitalnoj štampi. Tome dobrim delom može doprineti i Q1 server, koji od već moćnog sistema čini još ozbiljnije oruđe, spremno da na jednostavan i brz način ispuni svaku štamparsku želju.

SLEDEĆI TEKST U PC #150
preview
Devetka za HP
Bojan Stanojević


NativeTeams

Realme

Kimtec

Schneider Electric

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter