GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #151 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Axis Q1755HD: Video nadzor visoke definicije
Mladen Mijatović
Ako želite da nadzirete objekte sa sitnim detaljima, Axis ima rešenje u vidu mrežne HD kamere Q1755HD...
- PC #151 (Januar 2009)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Axis Q1755HD: Video nadzor visoke definicije

Mrežni sistemi za video-nadzor ponikli su na tekovinama modernih računarskih mreža i tehnologije digitalnih kamera, pa ne čudi što svaki pomak na polju audio i video tehnike u potrošačkom segmentu brzo izaziva adekvatan odgovor i u bočnom kraku porodice. Gotovo u istom trenutku kada se na našim prostorima pojavio prvi TV sistem zasnovan na H.264 kompresiji, predstavili smo vam prvu Axis kameru koja video-materijal pakuje po ovom naprednom standardu. Televizija visoke definicije je svakako kvantni skok, a dok ovaj standard polako osvaja polje zabavne tehnike, Axis je na tržište izbacio i svoju prvu HD kameru.

Kada se ono što daje savremena kamera visoke rezolucije uporedi sa slikom tradicionalnih analognih kamera, odmah postaje jasno da je sa potonjima često nemoguće razaznati registracije kola ili lica iole udaljenih ljudi. Iako visoka rezolucija nije nova stvar u modernim sistemima video-nadzora, Axis Q1755 odlazi korak dalje, jer je sliku koju daje u skladu sa SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers) standardima za HDTV. Ova kamera daje sliku u formatu 16:9 po standardima HDTV 720p i 1080i, uz bolju rezoluciju boja u odnosu na standardnu definiciju. Uz neki HD monitor, Axis Q1755 je rešenje za video-nadzor onih objekata kod kojih je značajno uočavanje detalja (aerodromi, granični prelazi, banke, kazina i sl.). Budući da HD format slike zahteva velike bitske protoke, u kameru je implementiran i H.264 koder.

Kamera se napaja po PoE standardu i ima sve napredne opcije, poput detekcije pokreta, maskiranja vidnog polja ili pokušaja nasilnog otvaranja kućišta. Ovaj model ima i slot za SD/SDHC kartice - Solid state memorija relativno velikog kapaciteta može umnogome da ukine potrebu za centralizovanim skladištenjem materijala na mrežni storage i tako pojednostavi instalaciju i poveća pouzdanost sistema.

Korisne adrese:

IP Way
http://www.ipway.rs/

SLEDEĆI TEKST U PC #151
preview
Srebrni vitez
Nebojša Rašković
BIZIT 2021

Weekend Media 2021

YuNet

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica


.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter