GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #151 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
VoIP na malo
Mladen Mijatović
Šta treba da uradi mala firma za da bi uživala u blagodetima koje pruža VoIP? Veliki IP PBX je možda preskup, ali iz Linksys-a stižu i pristupačnija rešenja. Isprobali smo neka od njih...
- PC #151 (Januar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

VoIP na malo

Linksys SPA3102 - Ruter za telefonski saobraćaj sa priključkom za analognu liniju

O IP telefoniji se pisalo i pisalo, pa nećemo da ponavljamo argumente za priču o prednostima u vidu tradicionalnih telefonskih servisa zapakovanih u daleko jeftinije i fleksibilnije platforme, niže cene, negeografsku orijentisanost koja fizičku lokaciju korisnika čini nebitnom, kao ni sve legalne kontroverze kroz koje je VoIP prolazio proteklih godina. Dobro, već ste se odlučili za VoIP, da vidimo šta vam je potrebno od opreme.

Kroz bakar i kroz etar

Sve počinje od IP telefona, kakav je recimo Linksys SPA941, klasičnog izgleda, jednostavan za instalaciju i upotrebu. Opremljen je samo jednim portom za povezivanje na lokalnu mrežu i IP PBX, ali podržava do četiri odvojene linije, tako da istovremeno opslužuje četiri različita telefonska broja (lokala). Za izbor linije služe četiri tastera smeštena pored velikog LCD ekrana na kome se prikazuju informacije o pozivu i meniji kroz koje se konfiguriše telefon, a podešavanje se može obaviti i daljinski, kroz standardni Web browser.

IP telefoni su mrežni uređaji, ali niko ne kaže da mreža mora da bude isključivo žična. WIP330 se povezuje direktno na WiFi access point bežične mreže. Po izgledu podseća na malo veći mobilni telefon (stiže zajedno sa punjačem Li-ion baterija) i podržava sve uobičajene „telefonske“ funkcije, ali i neke egzotične, a korisne sitnice. Ako u mreži imate instaliranu neku Linksys kameru, možete joj pristupiti i posmatrati sliku posredstvom odličnog kolor displeja ovog telefona.

Linksys SPA941 - Podržava do četiri odvojene linije, tako da istovremeno opslužuje četiri telefonska broja

U kućnoj varijanti IP telefon se može povezati na mrežu nekog provajdera IP telefonije (kad se pojavi na našim prostorima), ali obično se traži celokupno rešenje sa više telefona i vezom ka javnoj (PSTN) telefonskoj mreži. Za male instalacije može da posluži Linksys SPA3102, ruter za telefonski saobraćaj koji pozive usmerava ili prema drugim lokalnim mrežama ili prema mreži javne telefonije. Spravica poseduje i analogni telefonski priključak, pa služi i kao voice gateway preko koga klasičan telefon ili faks mogu da se povežu na IP mrežu. Konfiguriše se tako da usmerava pozive prema potrebama korisnika, kako bi cena bila najniža.

Još šire mogućnosti povezivanja na POTS mrežu pruža SPA400 – ovaj voice gateway nudi vezu sa čak četiri različite telefonske linije, pa je pogodan za veće instalacije. Uređaj ima i jedan standardni Ethernet interfejs kojim se povezuje sa lokalnom IP mrežom u koju su povezani VoIP telefoni. Svaki od tih telefona kroz gateway može da „izađe“ na bilo koju od četiri POTS linije. Interesantno je da ovaj uređaj poseduje i integrisanu aplikaciju za govornu poštu koja podržava do 32 odvojena naloga za ovaj servis.

Za kraj tu je SPA9000, mali IP PBX u pakovanju od 10×10 centimetara. Ovde nema integrisanog gateway-ja ka POTS mreži (nema FXO porta), ali se na uređaj mogu povezati dva terminalna POTS uređaja (FXS portovi). Opremljen je odvojenim Ethernet interfejsima za lokalnu mrežu i vezu sa Internetom, podržava do 16 IP telefona, a instalacija je jednostavna, budući da SPA9000 automatski registruje svaki novi telefon koji se poveže u mrežu. Sva tri uređaja poseduju Web korisnički interfejs kome se može prići kroz Web browser.

Asterisk centrala

Linksys SPA400 - Voice gateway koji nudi vezu sa čak četiri telefonske linije

Za malo veće instalacije zgodno rešenje predstavlja Asterisk - u pitanju je open source softver baziran na CentOS Linux-u koji se instalira na PC platformu. Da bi se PC pretvorio u efikasnu zamenu za telefonsku centralu treba instalirati i odgovarajuće PCI ili PCI Express kartice sa FXO portovima za povezivanje sa javnom telefonskom mrežom (podržan je i ISDN) i sa FXS portovima, za povezivanje analognih telefona i faksova. Ovako opremljen računar radi kao IP PBX opslužujući do 200 korisnika istovremeno, a podržava IP telefone, softverske telefone i „obične“ analogne telefone. IP telefoni se povezuju na LAN segment na koji je povezan i računar preko svoje mrežne Ethernet kartice, dok se analogni telefoni povezuju preko FXS kartica. Softverski telefoni su zapravo odgovarajući programi instalirani na računare u mreži, a posebno su interesantni zato što ih je moguće podesiti da rade u sadejstvu sa Bluetooth handsfree adapterima, pa pružaju mobilnost u radu unutar kancelarije.

Asterisk je hardverski malo zahtevan, odlikuje ga veoma veliki broj različitih mogućnosti u vezi sa preusmeravanjem poziva, konferencijskim vezama, funkcijama govornog automata, govornom poštom, pamćenjem logova poziva i snimanjem razgovora, a sve se to da podesiti i kroz grafički Web interfejs, uz visoku fleksibilnost.

SLEDEĆI TEKST U PC #151
preview
Rast u godini krize
Dejan Ristanović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter