GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #156 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Panasonic projektori
Aleksandar Veljković
U svetu odavno poznati, Panasonic-ovi projektori konačno su stigli i do nas. Predstavljamo vam seriju optimizovanu za primenu u obrazovanju...
- PC #156 (Jun 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Panasonic projektori

Panasonic PT-FW300NTE: Rezolucija i proporcija slike: 1280×800 (16:10) • Osvetljaj: 3500 lm • Kontrast: 600:1 • Dijagonala projekcije: 838 – 7620 mm • Korekcija trapezoida (keystone): 30 • Dimenzije: 432×128,5×323 mm • Masa: 6,2 kg

Aktuelnu ponudu Panasonic projektora čini 11 osnovnih modela, od kojih se svaki nudi u više varijanti koje se međusobno razlikuju po osvetljaju, rezoluciji i priključcima. Svaki model je prilagođen specifičnim namenama – od HD projektora za kućne projekcije Blu-ray filmova, preko projektora za poslovne prezentacije, obrazovne ustanove, do javnih prostora i bioskopskih sala, nudeći osvetljaj koji ide čak do 12.000 lumena.

Panasonic je jedan od vodećih proizvođača projektora (čija se proizvodnja u celosti odvija u Japanu), ali njih dosad nije bilo na našem tržištu. Serija kojom ćemo vas uvesti u svet Panasonic-ovih projektora jeste PT-F300, čija su četiri modela osmišljena tako da nađu svoje mesto u obrazovanju, ali ih karakteristike čine pogodnim i za poslovnu primenu i komercijalu. Prilagođeni su za plafonsku, podnu ili stonu montažu (uz mogućnost korekcije geometrije slike do ugla od 30 stepeni). Zahtevaju minimum održavanja, budući da su opremljeni filterom koji se automatski čisti, pa prašina praktično i ne može dopreti do optike (filter zahteva zamenu tek na svakih 10.000 sati rada). LCD paneli i polarajzeri su izrađeni od neorganskih materijala, što im obezbeđuje dugotrajnost; čak su i lampe deklarisane na 5000 sati prosečnog životnog veka, što je trenutno jedna od najboljih vrednosti na tržištu projektora.

Panasonic PT-FW300E

Ključna karakteristika serije PT-FW300E i PT-FW300NTE modela je, sem 16:10 proporcije slike, mogućnost istovremene projekcije slike sa dva različita izvora, a na raspolaganju su čak 12 audio/video, LAN i WiFi konekcija (WiFi imaju modeli sa ekstenzijom NTE). Daljinsko upravljanje je izuzetno jednostavno i omogućava bežičnu projekciju sa više računara. Dva modela široke proporcije slike (PT-FW300NTE i PT-FW300E) nude osvetljaj od 3500 lumena, dok modeli sa proporcijom slike 4:3 (PT-F300NTE i PT-F300E) daju čak 4000 lumena. Projektori su HDTV kompatibilni, a veoma funkcionalan daljinski upravljač (koji ima domet od petnaestak metara) možete upotrebiti i kao laserski pointer.

Tehnologija Daylight View 5, koristeći senzor ambijentalnog svetla, sliku automatski optimalno prilagođava različitim svetlosnim uslovima. Procesor slike ostvaruje preciznu kontrolu nad oštrinom, kao i gamutom kolorita, poboljšavajući kontrast povećanjem intenziteta belog svetla. Pet različitih radnih modova (Standard/Dynamic/Natural/Cinema/Blackboard) omogućavaju vam da optimizujete prikaz prema vrsti sadržaja.

Projektori se jednostavno kontrolišu kroz LAN mrežu, korišćenjem Web interfejsa. Panasonic-ov Multi Projector Monitoring and Control softver omogućava istovremeno upravljanje sa čak 1024 projektora sa udaljene lokacije kroz LAN, pri čemu je komunikacija dvosmerna – ukoliko dođe do neke greške u radu, operater istog trenutka biva obavešten bilo kroz softverski interfejs bilo e-mail porukom.

WiFi konekcija u sadejstvu sa Panasonic softverom otvara gotovo neslućene mogućnosti kombinovanja projektora i računara. Ne samo da sa jednog računara možete kontrolisati više projektora (8) već i jedan projektor može istovremeno da prikazuje slike sa 16 računara, u nekom od tri različita projekciona moda (Four window, Index, Extended index).

Na osnovu viđenog, stičemo utisak da Panasonic projektori kombinacijom vrhunskog hardvera, promišljene konektivnosti i odlično koncipiranog softvera zaista mogu maksimalno efikasno da se uposle i iskoriste čak i za najsmelije zamisli koje uključuju projekciju PC slike, bilo da time želite da unapredite nastavni proces u vašoj obrazovnoj instituciji ili da modernizujete rad vaše firme ili poslovnog objekta.

Korisne adrese:

Division
http://www.division.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #156
preview
Lenovo Thinkstation S10
Miloš Stamenković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter