GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #156 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Oce CrystalPoint tehnologija
Boris Tanacković
Kompanija Oce je krajem 2008. godine predstavila novi revolucionarni ploter - Oce ColorWave 600. O njemu smo već pisali, tako da ovom prilikom predstavljamo Oce CrystalPoint tehnologiju na kojoj je zasnovan, kao i njenu primenu u CAD svetu.
- PC #156 (Jun 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Oce CrystalPoint tehnologija

Oce CrystalPoint tehnologija daje vodootporan, momentalno suv otisak koji se za medij vezuje čak i jačom silom od one koju koristi laserska tehnologija. Veoma je velika nezavisnost od tipa medija (reciklirani papir, poliester film i razni drugi materijali), tako da novi tip tonera koristi sve prednosti toner sistema. Iz sveta inkjet tehnologije, Oce CrystalPoint je prihvatio preciznost štampe i čistoću sistema (nema emisije ozona ili otrovnih materija).

SISO koncept

Proces na kome je bazirana Oce CrystalPoint tehnologija zasniva se na SISO (Solid In Solid Out) konceptu: toner je u čvrstom stanju i na ulasku i pri izlasku iz mašine. Koncept se zasniva na tri osnovne faze u procesu koji je potpuno reverzibilan.

Prva faza: Oce TonerPearls – Solid In (SI). Oce TonerPearls je toner koji je dizajnirao sam Oce i ima jedinstveni oblik kuglica. Te kuglice, mase oko 1 gram, lake su za rukovanje, a toner je veoma čist jer nema rasipanja praha ili curenja tečnosti. Oblik kuglice je veoma značajan jer se toner, potpomognut Zemljinom težom, sam dokotrlja u sistem, a takođe je lako odvojiti tačno određenu količinu tonera. Pošto je pakovanje providno, korisnik vidi koliko je tonera ostalo pa nema potrebe da ga mućka kada je pri kraju.

Druga faza: TonerGelJetting obuhvata nanošenje, ispaljivanje rastopljenih kapljica tonera. Kad se toner-kuglice dokotrljaju u sistem, rastope se u formu gela (proces se naziva „gelifikovanje“). Tako dobijen gel se ispaljuje na medije uz pomoć specijalno dizajniranih print glava. Velika prednost ovog procesa je što se toner ne razliva po običnom papiru kako što to čini mastilo iz inkjet printera, te tako nema potrebe za specijalnim „presvučenim“ papirom. Gel će jednostavno ostati tamo gde je pao, što rezultira čistom oštrom linijom bez razlivenih boja.

(kliknite za veću sliku)

Print glave su mnogo bolje od termalnih inkjet glava – neuporedivo su robustnije i izdržljivije, tako da bismo ih po trajnosti mogli uporediti sa DRUM-om u LED-laser sistemima. Pri tom se misli da su to delovi koji se mogu podvesti pod uobičajene servisne procedure zamene nakon određene količine tonera. Nema potrebe da korisnik, recimo, pokreće procedure za čišćenje glava ili da ih pre vremena menja novim.

Treća faza je kristalizacija tonera, Toner Crystalization – Solid Out (SO). U samoj strukturi tonera sadržan je i kristalizacioni agens, koji kontroliše kristalizaciju tonera od trenutka kada se ispali iz „glave“. Ovo je veoma bitno, jer zbog toga kristalizacija ne zavisi samo od temperature, kao kod kapi voska sa sveće koja momentalno kristalizuje u dodiru sa papirom, tako da nema vremena da se čvršće veže za papir/medij. Nasuprot tome, kristalizacioni agens osigurava dovoljno vremena da se kap tonera dobro učvrsti prodiranjem i vezivanjem sa strukturom materijala. Vreme koje je potrebno za ovaj proces je 5-7 sekundi, što opet rezultira potpuno suvim otiskom odmah nakon štampe. Ova tehnologija proizvodi i otpad – toner u čvrstom stanju, koji se ne rasipa i nije škodljiv po okolinu i čovekovo zdravlje te se može odstraniti bez posebnih mera opreza kao kancelarijski otpad.

Zeleni koncept

Oce CrystalPoint je u potpunosti zelena tehnologija. Toner ne sadrži prašinu koja zagađuje okolinu i ne može da iscuri; print glave ne emituju ozon kao LED-laser tehnologija; toner-kuglice su bez mirisa, što nije slučaj sa mastilom iz inkjet sistema. Otpadni toner je prirodnog porekla i neškodljiv je čak i ako ga nekim slučajem progutate, a pošto vam nije potreban specijalan papir, smanjen je negativan uticaj na čovekovu sredinu. Sve to direktno utiče na radno okruženje korisnika, čineći ga zdravijim.

Nema smisla porediti ovu tehnologiju sa prethodnim tehnologijama štampe – ovo je budućnost. Poznato je da i još neke velike svetske kompanije eksperimentišu sa ovom tehnologijom i da se u skorijoj budućnosti očekuju i stoni modeli printera, ali kao lider na ovom polju ime Oce zaslužuje počasno mesto.

Korisne adrese:

OSA Računarski Inženjering
http://www.osa.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #156
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter