GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #159 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Asus eeePC Seashell
Filip Majkić
Asus nastavlja sa "bombardovanjem" tržišta netbook računarima. Eee PC 1008HA se izdvaja dizajnom koji podeća na morsku školjku, zbog čega je i nazvan Seashell. Pogledajmo šta još nudi...
- PC #159 (Oktobar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Asus eeePC Seashell

Ekran: 10“, 1024×600 glare, LED osvetljenje • Procesor: Intel Atom N280, 1,66 GHz • Grafika: Intel GMA 950 • Sistemska memorija : 1 GB DDR2 • Disk : Seagate Momentus 160 GB • Mreža: Ethernet 10/100, WLAN 802.11 b/g/n • Operativni sistem : Windows XP Home SP 3 • Garancija: 12 meseci • Dimenzije, masa: 262×178×18 mm; 1,1 kg Preporučena cena: 35.000 din.

U hardverskom smislu, Seashell se ne razlikuje previše od konkurencije. 1008HA nudi procesor Intel Atom N280 na 1,66 GHz, 1 GB DDR2 memorije, integrisanu grafiku Intel GMA 950, dok se za skladištenje podataka koristi hard disk kompanije Seagate kapaciteta 160 GB. Podrška za umrežavanje stiže u vidu Atheros-ovih čipova, koji donose WiFi (uključujući i Draft-N), te 10/100 eternet; spomenimo i Bluetooth 2.1+EDR.

Gde su onda najveći pomaci? U dizajnu, svakako. Ovo je najlepši netbook koji je prošao kroz naše ruke. Na papiru Seashell možda nije najtanji, ali kada se drži u ruci, osećaj je zaista poseban. Elegantne linije koje se sužavaju prema prednjoj strani, zaobljene ivice, debljina od svega 2,5 cm na najdebljem delu, kao i In-Mold Roller finiš, skupa daju ovom uređaju zaista privlačan izgled. To je dobrim delom potpomognuto specifičnim rešenjem u vidu implementiranja neizmenjive lipolymer baterije, koja obezbeđuje više od četiri sata autonomije (što možete još malo produžiti „igranjem“ sa tehnologijom Super Hybrid Engine). Njoj se ne može pristupiti, ali zato linije uređaja nisu narušene ni na koji način. S druge strane, ukoliko budete imali problema sa baterijom, rešićete ih isključivo posetom servisu. Eee PC 1008HA Seashell je dostupan u beloj, crnoj, plavoj, roze, safirnoj i crvenoj boji, tako da korisnici imaju širok izbor. U pakovanju ćete, pored standardne opreme, dobiti i torbicu za nošenje računara, kao i krpicu za brisanje LCD ekrana.

Ekran oivičen crnim okvirom je glossy tipa, sa priličnom dozom refleksije, na šta nismo baš navikli kada je reč o Asus-u. Srećom, performanse i reprodukcija boja ekrana su i dalje na veoma visokom nivou za ovaj tržišni segment. Tastatura je veoma upotrebljiva i verovatno najbolja netbook tastatura koju smo probali, sa veličinom deklarisanom na „92% desktop tastature“. Veoma je odzivna i solidna za kucanje, iako treba imati u vidu da se radi o skučenom prostoru ograničenom formom samog uređaja. Konačno, tu je i među netbook-ovima jedinstveni multi-touch trackpad, kojim se mogu izvoditi komplikovanije operacije (poput zumiranja, rotacije i sl.) simultanim pritiskom više prstiju, odnosno tzv. gesture kontrole. Pride, površina touchpad-a je reljefna, i pruža odličnu povratnu informaciju o izvedenim pokretima. Ostaje nam da pomenemo da netbook nudi dva USB 2.0 porta, što je manje nego što smo navikli, čitač MMC/SD/SDHC kartica, Web kameru od 1,3 megapiksela, kao i mini-VGA izlaz. Adapter za „full“ VGA izlaz se isporučuje i magnetom je pričvršćen za donju stranu kućišta.

Asus je napravio dobar potez, ali korisnici treba da znaju da je najveći adut ovog računara – dizajn. Računar ima jačih i slabijih strana, premda je većina mana uzrokovana samom formom i može da se pripiše i konkurentskim modelima. Asus je odlučio da nastupi vrlo agresivno, „ostajući na zemlji“ i ne želeći da traži nerealno visoku sumu za netbook - zbog toga mu predviđamo lepu budućnost.

Korisne adrese:

KimTec
http://www.kimtec.rs

ComTrade Shop
http://www.comtradeshop.com

SLEDEĆI TEKST U PC #159
preview
ProBook sa ATI-jem
Bojan Stanojević



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter