GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #159 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Samsung ST 1000
Aleksandar Veljković
Novi Samsung-ov fotoaparat podržava WiFi i Bluetooth vezu, ali to nije sve - ugrađen je i GPS, za geotagging...
- PC #159 (Oktobar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Samsung ST 1000

Reprezentativni model nove generacije Samsung fotoaparata, najavljene pre mesec dana, donosi iskorak po pitanju konektivnosti. ST 1000 koji smo dobili je predprodukcijski uzorak, ali i to je dovoljno za sagledavanje njegovih ključnih kvaliteta i donošenje vrednosnih sudova o ovom vrlo zanimljivom uređaju.

Na prvi pogled ST 1000 je sličan mnogim modelima sa danas veoma popularnom konstrukcijom optike postavljenom vertikalno unutar samog tela aparata; po uključivanju nema pokretnih delova van osnovnog gabarita. Da se ne radi o samo još jednom u moru sličnih modela, uviđate kada ovaj aparat okrenete i ugledate njegov ogromni, široki LCD displej dijagonale 3,5“. Ne samo da je reč o ekranu osetljivom na dodir (Samsung je svojevremeno bio prvi proizvođač koji je na tržište digitalnih aparata uveo ekranski interfejs), već se radi i o ekranu sa rezolucijom od 1.152.000 piksela, koja nadmašuje čak i onu kod profesionalnih DSLR aparata. Taj kvalitet se vidi već na prvi pogled po izvanrednom stepenu detalja pri kadriranju, ali i po jasnoći i čitljivosti ikona u okviru upravljačkog interfejsa. Radi se o najbolje rešenom ekranskom interfejsu koji smo do sada videli, u koji ipak nisu dodavane funkcije bez kriterijuma; vođeno je puno računa o brzini rada i funkcionalnosti. Zumiranje je povereno minijaturnoj klackalici na gornjoj strani aparata pored okidača, a pored nalazi se i taster za prebacivanje u mod za pregled fotografija.

Glavni aduti ovog aparata (koji bi čak i bez njih bio vrlo atraktivna ponuda u svojoj klasi) kriju se u dodacima koji mu obezbeđuju konektivnost i čine ga jedinstvenim na tržištu: radi se o prvom fotoaparatu koji podržava Wi-Fi i Bluetooth vezu, a povrh toga integrisani GPS prijemnik zadužen je za automatski geotagging fotografija, čime su one već u trenutku nastanka georeferencirane i spremne za korišćenje sa geografskim Web servisima.

Samsung je posebnu pažnju posvetio olakšavanju konektivnosti, nudeći wireless meni kome se direktno pristupa preko velike ikone na desnoj ivici ekrana i koji nudi šest opcija: pristup Web-u, slanje fotografija e-mail-om, direktni transfer fotografija između dva fotoaparata, funkciju deljenog medija uređaja u lokalnoj mreži, automatsko prosleđivanje fotografija na server putem Interneta, kao i Bluetooth konekciju. Iako smo njegov bežični odašiljač uspeli da povežemo jednako u otvorene mreže kao i u one sa enkripcijom, neke funkcije ne rade baš kako su u Samsung-u zamislili, a posebno ne dovoljno lako i automatski da bi bilo pristupačno laicima. Sve bi valjda bilo lakše da smo na test dobili produkcioni model i pripadajući Samsung PC softver. U svakom slučaju, radi se o odličnoj zamisli, koncepcijski jedinstvenoj na tržištu.

Čak i kada ST 1000 posmatramo na tradicionalan način, kroz njegove fotografske performanse i kvalitete, možemo zaključiti da je reč o proizvodu koji se ravnopravno nosi sa sličnim modelima proizvođača sa višedecenijskom tradicijom. Solidna oštrina i dobro definisan kolorit u sadejstvu sa odličnom brzinom fokusiranja i efikasnim face detect algoritmom proizvešće fotografije kojima ćete u većini slučajeva biti zadovoljni, pod uslovom da ne insistirate na visokim osetljivostima. Kvalitet koji takođe verujemo da će privući kupce jeste HD video-zapis u rezoluciji 1280×720p. Korisnički interfejs nudi sve što se od jednog modernog minijaturnog fotoaparata očekuje, uz osnovna podešavanja kompenzacije ekspozicije, belog balansa, osetljivosti, načina fokusiranja, blica i tajmera koja su vam na dohvatu ruke – treba samo dotaći njihovu ikonu na ekranu. Malo upozorenje za kraj: za ovako minijaturan aparat u koji je smešteno toliko funkcionalnosti trebaće vam microSD kartica – za veću jednostavno ne bi bilo mesta. Sve u svemu, ST 1000 dokazuje da Samsung spada među inovatore čak i u domenu digitalnih fotoaparata.

Korisne adrese:

Olympus
http://www.olympus.rs/

SLEDEĆI TEKST U PC #159
preview
Trinaest je srećan broj
Đorđe Grujić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter