GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #160 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #160 (Novembar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Aleksandar Makedonski je na daleke pohode vodio mali broj teglećih konja, pošto je izračunao da konj može da nosi onoliko hrane koliko sam pojede. Računari se bliže tom "idealu" - na update se troši toliko vremena da se zapitate kad PC uopšte radi za vas!

U utorak 13. oktobra Microsoft je emitovao (prigodnih) 13 zakrpa za sve verzije Windows-a; čak 8 je imalo atribut "kritična". Rezultat? Tog jutra je moj kompjuter morao da download-uje 100 megabajta podataka, a hard disk je zujao i krčao dobrih pola sata dok se sve to instaliralo, pa ga je još trebalo restartovati, opet sačekati... Onda sam otišao na posao, uključio računar, sačekao još jedan takav ciklus (tu je bilo "samo" 86 MB za prenos), pa nevoljno uključio i laptop... Pola radnog dana potrošeno uludo.

Update Windows-a je samo prvi korak - automatski se osvežava sve i svašta, ponekad i stvari koje niste ni znali da imate u kompjuteru: Java virtuelna mašina, Flash plejer, razni plug-in-ovi, WinZip, VDownloader, AnyDVD, PowerDVD... Najveća propast je kad počne update Adobe softvera - to su stotine i stotine megabajta, pa onda restart računara, pa još stotine megabajta kojima se valjda update-uje tek instalirani update. Sve to se kod kuće ili u kancelariji još i može izdržati, ali kad krećete na put obavezno isključite automatski update - nedavno sam sišao u hol hotela da bih nešto napisao, primetio da Internet radi užasno sporo i najzad shvatio da je uzrok ažuriranje. Dok se proces završio, bio je potrošen uplaćeni saobraćaj na lokalnoj 3G prepaid kartici, a i baterija je bila pri kraju; ostalo mi je samo da zaklopim računar i vratim ga u sobu. Bukefal je nahranio samog sebe i otišao na spavanje.

Autori softvera će vam reći da je update neophodan kako bi vaš PC bio bezbedan - zlonamerni hakeri širom sveta stalno pronalaze bezbednosne propuste Windows-a, a sve što je poderano mora se zakrpiti. Kažu nam i da je update bezbolan, što je tačno ako imate beskonačno brz pristup Mreži i beskonačno vremena za gubljenje. Jedino nam ne govore zašto uopšte postoje toliki propusti - za svaku novu generaciju Windows-a pročitamo da je temeljno redizajnirana tako da bude bezbedna i da upravo zbog toga moramo pobacati stare uređaje za koje nema drajvera. Pre nekoliko godina pokrenuta je Palladium inicijativa, a Bil Gejts je tražio od programera da zastanu i pogledaju kako se softver može učiniti bezbednijim. Rezultat? Zakrpe su postale veće i češće. Da li će sa Windows-om 7 biti bolje? Pratićemo ga i pisati o tome - javnost bi trebalo da prenese poruku autorima softvera da je efikasan rad bez nepotrebnih pauza važniji od novih opcija. Vidimo se 1. decembra!

SLEDEĆI TEKST U PC #160
preview
Vrh gejmerske piramide
Filip Majkić


Takovo

BIZIT 2024

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter