GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #160 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Vrh gejmerske piramide
Filip Majkić
Stoni računari koje smo testirali pokušaće da vas ubede da odložite prelazak na notebook - ako su vam performanse važne, onda je veće i dalje bolje...
- PC #160 (Novembar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Vrh gejmerske piramide

Nećemo otkriti toplu vodu ako kažemo da je evidentan pad popularnosti desktop računara čak i na najkonzervativnijim tržištima. To pokazuju statistike i brojke, ali i promena shvatanja samih korisnika, o kojima predstavu možete steći u razgovoru sa onima koji su se nekada kleli u moćne kućne računare. Desktop mašine su i dalje brži od laptopa, mada je u poslednje vreme dosta toga učinjeno na njihovoj „nivelaciji“. Dodatni aduti su mogućnost lake nadgradnje, te modularan koncept desktop‑a – ako nekom komponentom niste zadovoljni, par jednostavnih poteza će biti dovoljni da je zamenite, ili da dodate novu karticu/disk i time proširite mogućnosti svoje mašine.

Tu je i udobnost korišćenja tj. mogućnost da se razbaškarite na stolu ili radnom mestu, uz podešavanje ergonomije i položaja prema svojim potrebama, premda treba reći i da su proizvođači raznih dodataka za notebook računare učinili dosta na tom polju. Odnos cene i performansi desktop mašina je i dalje znatno bolji, a veće kućište je lakše hladiti, pa tako uglavnom imamo moćnije procesore, kao i grafičke kartice, što je od najveće važnosti igračima.

Korisnici koji ne žele da se odreknu ovih mogućnosti specifična su grupa koju je teško prebaciti na druge forme računara. Sve u svemu, entuzijasti i igrači se teško odriču prednosti desktop‑ova, pa predstavljamo četiri dobre mašine za njih.

Naši proizvođači računara su sve manje zainteresovani za ovu kategoriju kupaca: kod nas se prodaje ono što je najjeftinije, a gejmerske mašine to definitivno nisu. Nije lako držati na stanju komponente koje vrede više stotina evra, sa nejasnom perspektivom da li će se pre prodati ili zastariti.

Četiri musketara

Mali je broj firmi koje imaju vremena i volje za ovu kategoriju uređaja, pa su se na naš poziv odazvala samo četiri domaća proizvođača: Desk, Sampro, Megastores i Emmi. Bilo je još zainteresovanih, ali oni nisu mogli da se uklope u naše rokove da čitaocima predstavimo ponudu gotovih desktop računara na domaćem tržištu skupljih od 70.000 dinara.

Naš poziv sa kriterijumom „skuplji od 70.000 dinara“ shvaćen je ozbiljno i svi su se potrudili da pošalju mašine sa snažnim hardverom. Intel trenutno dominira na tržištu procesora sa Core i7 u visokoj klasi, ali i Core i5 modelima u srednjoj klasi. Interesantno je da niti u jednoj od konfiguracija koje smo dobili nije bilo AMD procesora. Lepo je videti da nema štednje ni u domenu memorija, a prijatno nas je iznenadio SSD u jednom od računara, kao i više hard diskova u većini modela.

Nije nam se dopalo što su mašine stizale sa fabričkim kulerima – radije bismo čuli (tj. ne bismo čuli) neko efikasnije i tiše hlađenje. Sa plus strane, svi računari na testu koriste ili će koristiti Windows 7 – uvek je dobro da najnoviji hardver i softver idu zajedno.

Desk H510i

Procesor: Intel Core i5 750 (2,66 GHz) • Grafika: Gigabyte Radeon HD 4850 • Matična ploča: Asus P7P55D LE • RAM (DDR3): 4 GB • Disk: WD 500 GB + WD 1 TB • Optika: LG Blu-ray combo • Kućište, napajanje: Cooler Master CM 690, Cooler Master Silent Pro 600 W • Operativni sistem: Windows 7, 64-bitni • Garancija: 36 meseci (opcioni DESK Care Pack). Cena: 79.999 dinara.

Računar kompanije Desk je spakovan u Cooler Master CM690 kućište i koristi poslednji krik mode kompanije Intel, kombinaciju Core i5 procesora i matične ploče bazirane na P55 čipsetu, plus ATI Radeon HD 4850 grafičku karticu. Intel Core i5 750 radi na 2,66 GHz, ima četiri jezgra (fizička – nema HyperThreading‑a), a maksimalan Turbo Boost (automatski overklok koji Corei5/i7 procesori rade kada detektuju da aplikacija koristi samo jedno jezgro, nakon čega se ostala jezgra deaktiviraju i uvećava radni takt onog koje se koristi) deklarisan je na 3,2 GHz. CPU raspolaže sa 8 MB L3 keš memorije, izrađuje se u 45 nm procesu i disipacija mu je deklarisana na 95 W. Osnova sistema je Asus P7P55D LE ploča sa P55 čipsetom.

Intel je napravio svojevrsnu zbrku sa brendiranjem procesora nove generacije, ali konkretan model procesora ima integrisan dvokanalni memorijski kontroler, odnosno traži da paran broj slotova za memoriju bude popunjen da bi pružio maksimalne performanse. Tako ovaj računar stiže sa 4 GB Kingston DDR3 memorije. Grafiku potpisuje Gigabyte, a radi se o nereferentnom modelu Radeon HD 4850 grafičke karte, sa 1 GB grafičke memorije i nereferentnim, tihim hlađenjem. Sistem za skladištenje podataka se sastoji iz dva diska kompanije WD – Windows je na bržem WD Caviar Blue modelu kapaciteta 500 GB, dok se gro informacija može smeštati na WD Caviar Green kapaciteta 1 TB. Spomenimo još i Cooler Master Silent Pro napajanje snage 600 W, još jednu stavku koja prija sluhu. Za optiku je zadužen Blu‑ray Combo drajv (čita Blu‑ray diskove i snima DVD i CD diskove) marke Pioneer.

Računar se isporučuje bez periferija, sa Windows 7 operativnim sistemom u 64‑bitnom izdanju, modernom i sveže predstavljenom okruženju. Spomenimo još da, pored standardne trogodišnje garancije, možete dokupiti DESK Care Pack, koji vam garantuje ekspresnu podršku i rešavanje problema po kratkom postupku.

Sampro Exterminator

Procesor: Intel Core i7 940 (2,93 GHz) • Grafika: Gigabyte GeForce GTX 285 • Matična ploča: Gigabyte GA-EX58-UD3 • RAM (DDR3): 12 GB • Disk: Silicon Power 64 GB + WD 500 GB • Optika: Pioneer DVD RW • Kućište, napajanje: Cooler Master Cosmos S, Chieftec 750 W modular • Operativni sistem: Windows Vista, 64 • Garancija: 36 meseci (podrška 60 meseci). Cena: 176.999 dinara

Sampro je isporučio pravog monstruma, koji ne haje puno za stavke poput isplativosti ili kompromisa. Cosmos S je u samom vrhu ponude Cooler Master‑a i prilično je skup. Unutra je Core i7 940, jedan od najmoćnijih centralnih procesora dostupnih smrtnicima. Radi na 2,93 GHz, maksimalna turbo frekvencija iznosi 3,2 GHz, a tu je i 8 MB L3 keša. Procesor podržava HyperThreading, te stoga sa četiri jezgra može da izvršava osam thread‑ova, tako da je pogodan za najzahtevnija okruženja. Potrošnja 45 nm procesora deklarisana je na 130 W, a on sadrži i integrisan trokanalni DDR3 memorijski kontroler, tako da za maksimalne performanse treba tri ili šest memorijskih modula – tada memorijski protok prosto eksplodira, što je jedna od najbitnijih prednosti procesora u odnosu na konkurente.

Sampro se postarao da iskoristi ove mogućnosti pošto je u slotove Gigabyte GA‑EX58‑UD3R matične ploče (bazirane na godinu dana starom, ali i dalje neprevaziđenom X58 čipsetu) ubacio čak 12 GB DDR3 memorije! Chieftec napajanje snage 750 je modularno, tako da kablove možete uklanjati i dodavati po želji. GeForce GTX 285 je doskora najbrža single‑GPU grafička kartica, dakle spremni ste i za igre koje će tek doći.

Operativni sistem je smešten na SSD kapaciteta 64 GB koji potpisuje Silicon Power, a za smeštanje podataka imate još jedan WD Caviar Blue hard disk kapaciteta 500 GB. Operativni sistem je Windows Vista u 64‑bitnom izdanju, a u kompaniji Sampro najavljuju da će računar biti dostupan i sa Windows‑om 7. Vista je očito iza Windows‑a 7 kada se radi o performansama i živahnosti rada, ali to vama u trenutku čitanja ovog teksta verovatno neće ni biti toliko bitno, jer će Windows 7 biti na tržištu. Pioneer DVD pisač je standardno dobar, pa ostaje da uživate u crvenoj svetlosti koju emituju LED diode kućišta i prepustite se čarima ove mašine. Garancija je tri godine, ali se podrška pruža (uz naplatu po isteku te tri godine, naravno) tokom pet godina!

Mega Apolon Ultimate

Procesor: Intel Core i7 920 (2,66 GHz) • Grafika: MSI Radeon HD 4890 Cyclone • Matična ploča: Gigabyte GA-EX58-UD3 • RAM (DDR3): 6 GB • Disk: 2 x WD 500 GB • Optika: Pioneer DVD RW • Kućište, napajanje: Cooler Master CM 690, Cooler Master 500 W • Operativni sistem: Bez operativnog sistema • Garancija: 36 meseci. Cena: 99.999 dinara

Poznatiji kao veliki prodajni lanac elektronske opreme, Megastores Electroniki nas je prijatno iznenadio mašinom koja je slična opisanom PC‑ju kompanije Sampro, a cena mu je vrlo atraktivna, bez većih razlika po pitanju performansi. I ovde zatičemo Intel Core i7, ovaj put oznake 920, koji radi na 2,66 GHz, odnosno Turbo Boost takt od 2,93 GHz. Disipacija je ista kao kod Core i7 940 modela (130 W), a koristi se i ista matična ploča – Gigabyte GA‑EX58‑UD3R, sa podrškom za Hybrid Silent Pipe 3 sistem hlađenja, te Ultra Durable3 tehnologiju, kojom Gigabyte označava kompletan proces u sklopu koga implementira all‑solid kondenzatore, feritne prigušnice, višestruko veću količinu bakra zarad bolje provodnosti i disipacije akumulirane toplote i slično.

Pomenimo i podršku za više RAID režima rada, za koju imate sasvim finu podlogu, pošto dobijate dva Western Digital hard diska kapaciteta po 500 gigabajta. Mega Apolon Ultimate se isporučuje sa 6 gigabajta DDR3 memorije u trokanalnom režimu rada, Pioneer DVD pisačem, u Cooler Master CM 690 kućištu sa tri dodatna ventilatora.

Za grafiku se koristi MSI Radeon HD 4890 Cyclone, nereferentna karta fabrički overklokovana u odnosu na HD 4890, sa velikim kulerom i mnoštvom rebaraca koja se prostiru cirkularno, u kombinaciji sa toplotnim cevkama od osam milimetara, debljim u odnosu na standardnih šest milimetara, što potpomaže hlađenju. Radni takt jezgra iznosi 880 MHz, a memorije 3900 MHz. Ova DX10.1 grafička karta je veoma zgodna za igrače i predstavlja jedno od najpogodnijih rešenja u tom smislu.

Računar se isporučuje bez operativnog sistema, a mi vam preporučujemo da instalirate 64‑bitni OS, kako biste iskoristili sav RAM. Za testiranje smo koristili Windows 7 i rezultati su bili odlični, a dobar utisak dopunjava i trogodišnja garancija.

Emmi i njegova grafika

Procesor: Intel Core i7 870 (2,93 GHz) • Grafika: PowerColor Radeon HD 5870 • Matična ploča: MSI P55-GD65 • RAM (DDR3): 4 GB • Disk: Samsung F3 1 TB • Optika: LG Blu-ray Combo • Kućište, napajanje: Cooler Master ATCS 840, Thermaltake Toughpower 750 W • Operativni sistem: Windows 7, 64-bitni • Garancija: 36 meseci. Cena: 138.202 dinara

Domaći online šop Emmi je bio među agilnijima i poslao je konfiguraciju koja nas je impresionirala. Računar se isporučuje sa Intel Core i7 870 procesorom, koji je predviđen za rad u kombinaciji sa P55 čipsetom, odnosno na LGA 1156 platformi (nisu svi Core i7 procesori predviđeni za LGA 1366). CPU je novajlija predstavljen tek pre mesec dana. Radi na 2,93 GHz (Turbo Boost na 3,6 GHz), ima osam MB L3 keš memorije, četiri jezgra, podržava HyperThreading (osam thread‑ova), a disipacija je snižena na 95 W u odnosu na (za Core i7) standardnih 130 W.

Procesor raspolaže dvokanalnim memorijskim kontrolerom i isporučuje se sa 4 GB memorije, koju potpisuje Patriot Memory. Treba spomenuti MSI P55‑GD65 matičnu ploču, koja podržava Dr. MOS, SuperPipe i Easy OC tehnologije, od kojih bismo poslednju posebno istakli: na ploči su dva tastera označena sa plus i minus, pa pritiskom na njih u letu, bez obzira na softversko okruženje, možete dizati radni takt procesora i overklokovati čak i bez prevelikog znanja. Ploča podržava SLI i CrossFireX multi‑GPU režime.

Za grafiku je zadužen Radeon HD 5870 kompanije PowerColor, najbrži single‑GPU koji trenutno možete kupiti. O ovoj izvanrednoj kartici čitaćete u posebnom tekstu, ali zaključak je kratak i jasan – bolje nema. Hard disk je iz kompanije Samsung – to je SpinPoint F3 kapaciteta 1 TB. Optika stiže u vidu LG Blu‑ray Combo drajva, a mašina je spakovana u vrhunsko i prilično prostrano Cooler Master ATCS 840 kućište, sa dva velika (i tiha) 230 mm ventilatora na vrhu i jednim 120 mm ventilatoru pozadi. Na kućištu se nalazi i ugrađen čitač memorijskih kartica sa USB portom. Thermaltake napajanje je iz Toughpower serije, modularno je, nudi snagu od 700 W i hladi se tihim 140 mm ventilatorom. Na računar je instaliran 64‑bitni Windows 7, pa računar dobija naše priznanje, pokazujući da je sve u balansu, a ne samo u sirovim performansama ili ubacivanju skupih komponenti.

Do sledeće godine?

Godina koja se polako bliži kraju donela je računarima bolje performanse. Skraćeni ciklusi smene generacija doprinose da korisnici koji se opredele za skupe komponente u roku od pola godine ugledaju neke nove komponente koje koštaju dva ili tri puta manje, a imaju iste performanse kao njihovi skupi modeli.

Ipak, u budućnost gledamo optimistički: ljudi će uvek želeti bolje performanse. Zahtevni korisnici ne gledaju sve kroz novac, pa se često odlučuju za kupovinu srcem, a nama ostaje nada da će domaći prodavci umeti da iskoriste tu činjenicu u narednom periodu – na njihovu i našu radost.

Korisne adrese:

Sampro
http://www.sampro.rs

Desk
http://www.desk.rs

Megastores Electroniki
http://www.electroniki.rs

Emmi
http://www.emmi.rs



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter