GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #160 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Mx2wire: Ethernet na dve žice
Mladen Mijatović
Mobotix-ovi adapteri premošćavaju rupe u mrežnoj infrastrukturi, vodeći Ethernet sa sve PoE napajanjem kroz telefonsku paricu, energetski vod, koaksijalni kabl ili bilo koje dve žice koje su na raspolaganju.
- PC #160 (Novembar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Mx2wire: Ethernet na dve žice

Prenosni medijum: Dvožilni provodnik – telefonska parica, koaksijalni kabl, energetski kabl, UTP kabl • Rastojanje: Do 500 metara • Brzina prenosa podataka: Do 30 Mb/s • PoE napajanje klijenta: 7 W. Cena: 407 evra

Mrežne video‑kamere čine okosnicu modernih sistema video‑nadzora, dok IP postaje dominantna tehnologija ne samo u bezbednosnim sistemima već i na mnogim drugim poljima, povezujući sve veći broj elektronskih gedžeta iz našeg svakodnevnog okruženja. Ethernet mreže, koje su prećutni preduslov za IP konektivnost, danas su široko pristupačne – bakarni UTP kablovi su jeftini, a ni optička vlakna više nisu nedostižna. Zbog svega ovoga, u gradnju modernih zgrada uključeno je i strukturirano kabliranje – uz električnu i telefonsku instalaciju podrazumeva se i mrežna infrastruktura. Problemi nastaju kada se nađete u starijoj zgradi.

Kabl, nebitno kakav

Često se desi da investitor tek završenu zgradu želi da opremi modernim sistemom video‑nadzora, da bi prekasno shvatio da je, vođen starim načinom razmišljanja, svuda razvukao koaksijalne kablove. Vlasnik je neretko spreman da investira u modernizaciju starog analognog sistema, ali mu troškovi zamene postojećih kablova budu previsoki. Nemački Mobotix predstavlja Mx2wire, koji uspešno izlazi na kraj sa ovakvim problemima.

Mx2wire stiže kao komplet od dva uređaja koji podsećaju na šuko‑utičnice. Nemački pedantno, uz uređaje se isporučuju i plastične kutije za ugradnju u zid (dozne), kao i komplet za nazidnu montažu – s tom razlikom što ovde umesto šuko‑konektora stoji RJ‑45 Ethernet interfejs. Sa strane okrenute prema zidu, Mx2wire ima samo rednu klemu sa zavrtnjima na koju se pričvršćuju dve žice. Upravo to i jeste najzanimljivije, jer uopšte nije bitno kakve su žice koje ovde povežete. Ako između dve problematične lokacije, gde nemate mogućnost da postavite Ethernet kabl, postoje dva bilo kakva provodnika, Mx2wire će kroz njih progurati Ethernet sa PoE napajanjem.

Nikakva posebna konfiguracija nije potrebna – dva adaptera se zakače svaki na svoj kraj dvožilnog kabla koji je na raspolaganju – u obzir dolaze telefonske parice, koaksijalni kablovi, energetski kablovi (pod uslovom da nisu pod naponom) ili bilo šta slično. Adapter koji se nalazi na strani na kojoj postoji Ethernet mreža poveže se na Power‑over‑Ethernet svič, čime se obezbeđuje napajanje i za njega i za adapter na drugom kraju veze. I ne samo da se Mx2wire napaja kroz PoE, već i udaljeni adapter na ovaj način obezbeđuje PoE napajanje za klijentski uređaj koji se na njega poveže!

Za brze instalacije

Brzina prenosa na vezi zavisi od dužine, vrste i kvaliteta kabla koji služi kao prenosni medijum, pa ju je teško unapred definisati, ali se kreće do 30 Mbps na rastojanjima do pola kilometra. Mx2wire se koristi i u slučajevima kada bi klasično mrežno i energetsko kabliranje bilo teško iz tehničkih ili legalnih razloga – na primer, ako se lokacija nalazi s druge strane ulice, nije baš lako dobiti dozvolu od gradskih vlasti da raskopate saobraćajnicu.

Ovi interesantni gedžeti nalaze primenu i u produžavanju klasične Ethernet infrastrukture – UTP kablovi su ograničeni maksimalnom dužinom od 100 m, ali ako na krajeve UTP kabla povežete Mx2wire adaptere, dužina kabla može da bude i do 500 metara. Pre nego što počnete da razmišljate o mogućem nastavljanju ovakve veze „običnim“ Ethernet kablovima i kaskadnom vezivanju adaptera, da pomenemo i neka ograničenja. Kaskadno vezivanje nije moguće zbog PoE napajanja, jer svi adapteri dele jedan jedini PoE priključak, a ne preporučuju se ni patch kablovi duži od 10 metara za povezivanje klijentskih uređaja. Ipak, ovakvo napajanje predstavlja veliku prednost Mx2wire sistema, jer omogućava jednostavnu i brzu instalaciju ne samo kamera i drugih bezbednosnih IP uređaja, već i popularnih IP telefona, WiFi pristupnih tačaka i svih drugih mrežnih klijenata sa PoE napajanjem.

Korisne adrese:

Vucomm
http://www.vucomm.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #160
preview
Brzi WD diskovi
Nebojša Rašković


Takovo

BIZIT 2024

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter