GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #160 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
WinZip za novu sezonu
Jovan Bulajić
WinZip je neprikosnoveni standard za arhiviranje i kompresiju datoteka, pa je izlazak verzije 14 privukao našu pažnju. Novosti su vezane za Windows 7, ali ima i sitnih poboljšanja...
- PC #160 (Novembar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

WinZip za novu sezonu

WinZip‑u 14 prethodila je verzija 12, a „trinaestica“ je preskočena. Glavni adut nove verzije je Windows 7 kompatibilnost. I prethodni WinZip će raditi na Windows‑u 7, ali verzija 14 podržava sistemska poboljšanja kao što su Libraries (logičko grupisanje foldera), Jump Lists (pristup najčešće korišćenim opcijama preko WinZip ikone u taskbar‑u) i Explorer Preview (pregled arhiva kroz Windows Explorer i Outlook 2007). Podržani su standardni Windows 7 dijalozi, kao i korisnički interfejs sa ekranima osetljivim na dodir.

Više puteva do arhive

WinZip ima dva osnovna režima rada – Classic i Wizard. Sistem rada sa čarobnjakom namenjen je manje iskusnim korisnicima kojima odgovaraju predefinisane opcije iz kojih mogu birati uobičajene operacije. Klasični sistem namenjen je onima koji su navikli na sistem rada sa datotekama kao u Windows Explorer‑u i žele da iskoriste sve mogućnosti programa. WinZip se može i integrisati u Windows okruženje i u kontekstni meni dodati opcije za različite načine arhiviranja izabranih datoteka.

Aktuelni WinZip podržava dvadesetak formata arhiva i još mnogo podvarijanti. Uz zip, na spisku su 7zip, rar, iso i mnogi drugi, a sam zip ima više varijacija u zavisnosti od korišćenog algoritma. Metod koji WinZip naziva Legacy compression kompatibilan je sa „starim“ zip‑om. Ukoliko se koristi neki od novijih načina kompresije, gubi se kompatibilnost sa drugim programima (koji ne podržavaju druge algoritme), ali se dobija na performansama.

Jedan od specijaliteta WinZip‑a je zipx format. On pruža najveći stepen kompresije, a specifičan je po tome što u zavisnosti od tipa datoteka WinZip bira algoritam (PPMd, WavPack, LZMA ili bzip2) i tako postiže najbolje rezultate. Dobici mogu biti značajni, naročito u slučaju digitalnih fotografija i video-zapisa koji su već kompresovani. Po našim testovima, na fotografijama u JPEG formatu dobici mogu biti oko 20%, što je značajno s obzirom na to da je JPEG poznat kao format koji se ne isplati arhivirati. Mana zipx formata je što se datoteke arhiviraju nekoliko puta sporije nego kada se koristi uobičajen metod kompresije.

Različite verzije

(kliknite za veću sliku)

WinZip je ranije dolazio u dve verzije – Standard, čije opcije pokrivaju potrebe većine korisnika, i Professional, koja se izdvaja naprednim opcijama za automatizaciju pravljenja rezervnih kopija datoteka i dodatnim mogućnostima za rad sa digitalnim fotografijama. Od verzije 14, novitet u ponudi je Backup verzija koja ima sve opcije za automatizovanje procesa kopiranja koje se nalaze u Pro, ali samo Pro ima opcije za baratanje slikama unutar arhive.

Podrazumevane opcije instalacije WinZip‑a uključuju i Google Toolbar za Internet Explorer, pa ako želite da izbegnete promenu konfiguracije browser‑a, preporučujemo da obratite pažnju pri instalaciji i isključite ovaj dodatak. Takođe, ako ne volite da programi izlaze na Internet, isključite automatsku provere novih verzija.

WinZip je komercijalni program – standardna verzija košta oko 30 evra a profesionalna oko 50. Za većinu korisnika je najbolja opcija da najpre instaliraju probnu verziju koja se može koristiti do 45 dana, uz ograničenje da se pri svakom startovanju programa pojavljuje poruka o registraciji.

Korisne adrese:

WinZip
http://www.winzip.com

SLEDEĆI TEKST U PC #160
preview
Instant Spilberg
Voja Gašić


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter