GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #160 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Ozbiljno zelen dijamant
Đorđe Grujić
Abvent nas je u oktobru obradovao trećom verzijom podmlađenog Artlantisa. Dijamant je sve ozbiljnije zelen...
- PC #160 (Novembar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Ozbiljno zelen dijamant

(kliknite za veću sliku)

I dalje najbrži i najjednostavniji, Artlantis u trećoj inkarnaciji svoje druge generacije zahteva značajno više snage od mašine na kojoj radi. Povećani zahtevi su sasvim opravdani, jer su rezultati za red veličine bolji! I dalje u paketu sa animacijom i bez nje, Artlantis Studio i Render nose oznaku 3 i raspoloživi su od prve nedelje oktobra 2009.

Kad se piše o softveru za vizuelizaciju, uvek postoji opasnost da će novosti shvatiti samo oni koji softver već jako dobro poznaju, dakle koji su već sve videli na raznoraznim forumima ili su čak učestvovali u beta testiranju. Večno pitanje je kako privući publiku koja sa softverom manje radi a više se pita, pogotovo kad je reč o plaćanju. Zato ovaj tekst neće analizirati novi Artlantis u detalje – verujemo da je u današnjem digitalnom svetu najbolje je koristiti digitalne resurse – posetite sajt www.artlantis.com i pogledajte izvrstan video-prikaz novosti. Pošto verujemo da to ne biste uradili pre nego što se nagledate ovih sjajnih slika i pročitate članak, idemo dalje – podelićemo novosti u četiri grupe: mediji, organizacija, proizvodnja i komunikacija.

Mediji i organizacija

Po dobrom običaju, biblioteka medija – materijala, tekstura, objekata i nalepnica (billboards) – ponovo je proširena. Dodatni DVD‑ovi sa mnoštvom noviteta se, doduše, plaćaju, no uz program dolazi upečatljiva količina medija za svakodnevnu upotrebu, a mnogi Internet izvori legalno nude ove elemente besplatno (pogledajte recimo www.3dsmile.it ). Biljkama i nalepnicama se od ove verzije može podesiti stepen providnosti, što povećava ilustrativne mogućnosti i smanjuje potrebe za doradom u nekom od programa za obradu slika.

(kliknite za veću sliku)

Delovi modela se mogu „otkačiti“ i od njih definisati novi objekti, sada u AOF formatu, koji se i dalje ponašaju kao deo scene. Tačke umetanja su podesive, a svi objekti se mogu pomerati, zakretati ili smanjivati i uvećavati po potrebi i u 2D pogledima. Ako Artlantis prilikom otvaranja modela ne može da nađe neki od elemenata, pitaće vas gde se nalazi, tako da svaki nedostajući element možete pronaći ili ga zameniti drugim elementom.

Organizacija modela je značajno poboljšana uvođenjem slojeva. Podrazumevani slojevi odgovaraju vrstama upotrebljenih elemenata (scena, objekti, biljke, svetiljke, animirani objekti, nalepnice) i svaki od pripradnika određene grupe automatski pripada datom sloju, ili sloju koji odredite. Naravno, možete dodavati i svoje slojeve. Pošto je Artlantis tradicionalno najpopularniji kod korisnika ArchiCAD‑a, modeli potekli odatle zadržavaju svoje slojeve, a prilikom izvoza se može i birati koje slojeve nećete izvesti u Artlantis – na primer, zelenilo i biljke, koji su mnogo kvalitetniji u Artlantis‑u. I ono najlepše ostalo je za kraj – vidljivost slojeva se može podesiti za svaki od definisanih pogleda, tako da ovo možete koristiti za ubrzanje rada ili različite načine prezentacije.

Proizvodnja i komunikacija

Podešavanje parametara svetla
(kliknite za veću sliku)

U svakom programu za vizuelizaciju osvetljenje je jedan od ključeva kvaliteta. Ova verzija donosi nove parametre podešavanja opadanje intenziteta svetala, sa devet unapred definisanih, fotomerijski ispravnih načina, koji dalje mogu da budu podešeni prema potrebi. Materijal Neon je potpuno prerađen i značajno poboljšan, pogotovu po uticaju na brzinu renderinga. Najbitnije je to što je radiosity mašina potpuno nova, što omogućava do sada neviđenu brzinu s obzirom na kvalitet i preciznost proračuna. Ako ste početnik, dopašće vam se prethodno podešeni enterijer i eksterijer, a ako niste, tu je Custom režim za podešavanja po volji!

Posebna pažnja je posvećena prozoru za pregled, koji je sada bezmalo identičan konačnom renderingu. Novosti u animaciji su animirana voda i animirani oblaci. Nažalost, biljke se još ne povijaju na vetru, iako oblaci jezde nebom, a voda se mreška i talasa.

Artlantis nije modeler, pa je zato vrlo bitno kako i koliko raznih formata čita. Praktično, svi popularni formati su zastupljeni, uključujući i AutoCAD 2010. Postoje dodaci za izvoz za najpopularniji arhitektonski softver, a Artlantis od sada može i da izveze model, u OBJ, FBX, U3D, DWF i SKP formatima.

Ozbiljno zeleno

(kliknite za veću sliku)

I tako se zeleni dijamant uozbiljio. Novosti su dobre i sigurno će biti lepo prihvaćene među sadašnjim i budućim korisnicima. Da ih vidite još jednom u detalje, posetite www.artlantis.com/index.php?page=products/nouveautes a da biste ih do kraja iskoristili, potrebna vam je jača mašina nego do sada, naročito ako nameravate da radite udobno i u realnom vremenu (a ko ne namerava?). Pogledajte šta vam tačno treba na www.artlantis.com/index.php?page=products/studio/config – ukratko, bez 64‑bitnog OS-a, 6 GB RAM-a i 512 MB memorije na grafičkoj kartici nema ozbiljnog posla. Dodajmo tome i onoliko procesora koliko možete da platite. Kao i do sada, Artlantis će biti brži na višeprocesorskom Mac‑u, zbog arhitekture mašine.

Artlantis 3 možete preuzeti sa www.artlantis.com/index.php?page=download/demo/index . Ako već niste, probajte – hardverski zahtevi jesu značajno veći od prethodnih verzija, ali začas će vas osvojiti lakoća upotrebe i učenja, kao i trenutni odziv na promenu bilo kojeg parametra.

Korisne adrese:

HiCAD
http://www.hicad.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #160
preview
Kontakt centar Novi Sad
Zoran Drenković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter