GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #161 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Štamparija na točkovima
Slađana Radivojević
Izazovi koji se postavljaju pred MFP uređaje su sve veći - potrebno je da se posao završi brzo, lako i efikasno, a da pri tom cena eksploatacije bude niska. Da li je Konica Minolta uspela da ponudi pravi odgovor?
- PC #161 (Decembar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Štamparija na točkovima

Konica Minolta Bizhub PRO 950. Rezolucija štampanja / skeniranja i kopiranja: 2400×600 dpi / 600×600 dpi • Brzina štampanja / kopiranja i skeniranja: 95 ppm / 95 ppm • Vreme zagrevanja: 330 s • Dimenzije, masa: 980×860×1420 mm, 285 kg. Cena: Zavisi od konfiguracije.

Usled pritisaka izazvanih željom za povećanjem produktivnosti, dolazi do negativne klime u poslovnim okruženjima, ali upravo taj pritisak podstiče razvoj sve bržih i pouzdanijih proizvoda koji opslužuju sve zahtevnije poslovne korisnike. Jedan od lidera u ovom segmentu, koji je bio i ostao rezervisan samo za velike igrače, kompanija Konica Minolta uspela je da podgreje atmosferu, ponudivši kompletno rešenje za sve one koji žele sami da se pozabave produkcijom manjih tiraža u crno‑beloj tehnici. Bilo da je reč o velikim preduzećima ili ustanovama, jedan izdržljiv uređaj koji će zadovoljiti raznovrsne potrebe krajnjih korisnika takoreći je neminovnost.

Najnoviji uređaj namenjen crno‑beloj štampi u „teškim“ uslovima bizhub PRO 950, koji sam proizvođač naziva produkcionim sistemom za štampanje, nudi mogućnost monohromatskog štampanja, kopiranja i skeniranja dokumenata maksimalnih dimenzija veličine A3+ formata (314×460 mm). Ovaj MF uređaj impozantnih gabarita, nenametljivog dizajna i robustne konstrukcije, predviđen je za mesečni obim štampe do čitavih 750.000 strana. Ideja proizvođača je bila da krajnjim korisnicima ponudi vodeća tehnološka rešenja kada je reč o mogućnostima menandžmenta štampanja, pa ovaj napredni monohromatski sistem omogućava izradu svega – od letaka i korporativnih izveštaja do knjižica i uputstava – po niskoj ceni otiska i s fleksibilnim načinima završne obrade odštampanog materijala, uz široku lepezu podržanih medija, gramature od 40 do čak 300 g/m2. Na nisku cenu otiska dosta utiče i veliki toner, kapaciteta do 80.000 strana. Mogućnost dvostrane štampe je standardna opcija, kao i ADF dodatak kapaciteta 100 listova. Kvalitet fotokopiranja limitiran je rezolucijom ugrađenog skenera koji digitalizuje materijal u maksimalnoj rezoluciji od 600×600 dpi.

Uređaj je opremljen procesorom Pentium radnog takta 2 GHz, ugrađena su 2 GB memorije, hard disk kapaciteta 160 GB na kojem je Linux, tako da je u potpunosti funkcionalan i bez računara. Intuitivnom korisničkom interfejsu se pristupa preko upravljačke table na koj je 12“ kolor ekran osetljiv na dodir. Uređaj za povezivanje koristi mrežnu karticu ili USB port, a pored podrške za 32 i 64‑bitne verzije Windows‑a, softverski tim kompanije Konica Minolta je razvio drajvere i za najnovije verzije Mac OS‑a.

U osnovnoj verziji, pored automatske dvostrane štampe, korisnici mogu i da kombinuju različite papire iz dve fioke. Opciono se sistem može opremiti dodatnim jedinicama za papire veličine A4 ili A3 formata, kojima se kapacitet povećava sa 2.150 na preko 6.000 listova. Pored dodatnih kaseta za papir, izbor opcionih dodataka je veliki i omogućava prilagodljivost prilikom završne obrade – odštampani mediji se mogu na različite načine sortirati, povezivati, savijati, pa čak i obrezivati.

Kada je reč o heavy‑duty uređaju namenjenom ozbiljnim i zahtevnim poslovnim sistemima, najvažnije pitanje je – koliko je uređaj zaista robustan i izdržljiv u praksi? Odgovor će dati vreme i, nadamo se, pozitivna iskustva budućih korisnika prilikom agresivne eksploatacije u kopirnicama, štamparijama i centralnim sektorima za umnožavanje u velikim preduzećima i državnim ustanovama.

Korisne adrese:

Konica Minolta
http://www.konicaminolta.co.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #161
preview
SilverStone Raven R01
Aleksandar Veljković


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter