GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #23 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #23 (April 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Pretpostavljam da niste propustili premijeru verzije 97 "Zvezdanih ratova"? Sam film, kao valjda i svaki drugi snimljen 1977. godine a onda premeren današnjim aršinom, deluje prilično naivno, ali će čitaoce ovih redova zainteresovati njegova tehnička strana. Pre 20 godina, Lukas je intenzivno koristio maske i makete svemirskih brodova; u rimejku je mnogo toga prepušteno računarima. Rezultat su fantastično animirane spodobe koje prevazilaze "Park iz doba Jura", pa i Jabba the Hutt koji se pomerio sa svog podnožja (nekada mi je delovao opasnije), progovorio, pa i prohodao... ili barem progmizao. Pogled na špicu pokazaće da se za animacije ne koriste neki nezamislivi superračunari, već radne stanice umerene cene opremljene najmodernijim softverom. To nas je i inspirisalo da u ovom broju "PC"-ja objavimo uvod u nelinearnu montažu, tehnologiju koja će sledećih godina biti u centru pažnje ne samo profesionalaca u filmskoj industriji, već i svih onih čiji posao zahteva prezentacije i projekcije. Nelinearna montaža zahteva samo jači PC ili Mekintoš i specijalizovani softver koji predstavljamo; za godinu-dve, tehnologija će biti svakom dostupna, a njeni dometi zavisiće samo od naše imaginacije - jedan je, ipak, Džordž Lukas.

Ovog meseca pozdravljamo sazrevanje još jedne tehnologije, Web izdavaštva. Pojavom paketa kao što je Microsoft FrontPage 97, izrada prezentacija postaje jednostavniji posao, ne samo kada se radi o dizajnu Web strana, već i kada te strane treba objediniti u opsežnu elektronsku publikaciju, na kojoj radi više ljudi. Poslednjih nedelja sam dosta radio sa FronPage-om i mogu samo reći da je to bilo zadovoljstvo - napravio sam svoju prezentaciju (www.sezampro.yu/~dejanr... svratite!) uz taman onoliko bavljenja HTML-om koliko bih koristio PostScript komande dok pišem tekst u Word-u. WYSIWYG koncept se ponovo afirmiše, reformišući Web izdavaštvo brže nego što je nekada preobrazio obradu teksta i DTP.

Aprilski "PC" nismo, naravno, posvetili samo ovim tehnologijama sutrašnjice: ostalo je dosta mesta i za stvari koje danas uveliko primenjujemo. Tu je uporedni test SCSI diskova, sledeća generecija SoundBlaster kartica, 16-brzinski CD, Access 97, PageMaker 6.5, tekstovi koji se bave multimedijom i Internetom... imaćete, verujem, šta da čitate do 5. maja i našeg sledećeg broja. Nedelju dana kasnije, dolazi majski Sajam tehnike za koji su, kako danas čujem, sva izložbena mesta već rasprodata. Vidimo se tamo!

SLEDEĆI TEKST U PC #23
nopreview
Compaq-ova mreža
Pavle Peković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter