GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #161 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
FRESH Sinergija
Marko Herman, Dejan Ristanović
Deveta Sinergija protekla je u atmosferi povratka u Beograd i procenjivanju uticaja finansijske krize na rad najmoćnije svetske IT kompanije. Zvezda je bio Windows 7, a stigle su i beta verzije paketa Office, Visual Studio, SQL Server...
- PC #161 (Decembar 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

FRESH Sinergija

Nakon tri godine novosadske ekskurzije, Sinergija se vratila tamo gde je i počela – u Centar „Sava“. Bilo je dobrih aduta i za i protiv njega: većina učesnika je upravo iz Beograda, tako da su troškovi bili manji a opet... lepo je otputovati negde i imati čitav dan da se usresredite na predavanja. Kojih je bilo u izobilju... Osim toga, posle Master centra u Novom Sadu, Centar „Sava“ izgleda kao prethodna verzija građevine – ništa u vezi s ovim prostorom ne asocira na savremene tehnologije koje su sinonim za Microsoft, a slogan FRESH upućuje na nešto novo i sveže... No, ekonomska situacija zahtevala je niz kompromisa (mada nam nije jasno zašto je voda u frižiderima bila rezervisana za predavače) i da je važnije organizovati što zanimljivija predavanja nego ulagati u prostor. I tako se arhaični Centar „Sava“ suprotstavio gomili najnovijih Microsoft‑ovih tehnologija i proizvoda.

Početak i kraj

Na svakoj konferenciji pamte se početak i kraj. Otvaranje je održano u utorak, 17. novembra, pred prepunom dvoranom Centar „Sava“. Najpre je govorio Vladan Živanović, direktor beogradske kancelarije Microsoft‑a, koji je prvi put u našim krajevima prikazao Microsoft Surface, ekran u vidu stola na kome se pokretima ruku upravlja kompjuterom – ko je gledao film Minority Report, zna kako će to jednog dana funkcionisati, ali na osnovu onoga što smo videli, taj dan je prilično daleko.

Sinergiju 09 je otvorio Božidar Đelić, potpredsednik Vlade i ministar za nauku, najavljujući projekat High Tech Serbia u okviru koga će, pre svega iz stranih izvora, biti prikupljena značajna sredstva za informatičke projekte, između ostalog i za zapošljavanje dodatnih stručnjaka u Microsoft‑ovom beogradskom razvojnom centru. Gospodin Đelić je istakao da su u Srbiji izdvajanja za nauku mala u odnosu na procente koji se izdvajaju u razvijenim zemljama, ali i da je procenat koji se iz fondova za nauku izdvaja za informatičke tehnologije bitno manji nego u svetu – barem bi to trebalo promeniti.

Pošto se skupu (sa ekrana) obratila Jasna Matić, ministar za telekomunikacije i informaciono društvo, na binu se popeo Veselin Jevrosimović, predsednik ComTrade grupe, koji je zaslužio najveći aplauz tvrdnjom da je država mogla uštedeti milijardu ulažući u IT, a ona se umesto toga odlučuje na masovna otpuštanja i kresanje IT investicija – zato je domaće IT tržište ove godine palo za 20%, umesto da poraste za 30%. On je istakao da je Windows 7 stigao u pravi čas i da će to biti motor razvoja IT industrije u narednoj godini.

O Windows‑u 7 govorio je i Michael Hartmann, direktor Microsoft‑a za Adriatic regiju. On, kao ni većina Microsoft‑ovih prezentatora, nije mogao da ne pokaže kako u Windows‑u 7 možete da „zatresete“ prozor i tako minimizujete sve ostale, ali je većina izlaganja bila koncentrisana oko parole With less do more. Na otvaranju je nastupio i Rambo Amadeus, najpre kao robot koga je programirala voditeljka manifestacije, a kasnije i u civilu, kada je izveo kraći performans i otpevao za ovu priliku sročenu himnu.

Microsoft Office 2010 beta
Da li je slučajno to što je javna beta verzija sistema Office 2010 objavljena upravo tokom Sinergije? Brojna predavanja posvećena skorom dolasku novog Office a poslužila su nam da iz prve ruke saznamo o novostima. Prva jutarnja sesija, koju su održali Danijela Zečević i Bryan Bredehoeft iz Microsoft a, omogućila nam je da vidimo praktične demonstracije dela zanimljivih novosti. A dok je Bredehoeft upoznavao neke posetioce sa novostima u sistemu SharePoint 2010, Aleksandar Saša Jurić je uspešno demonstrirao veštinu održavanja pažnje slušalaca u času kad prezentaciona tehnika zakaže pa je njegovo "audio predavanje" o revolucionarnoj tehnologiji PowerPivot for Excel 2010 bilo odlično primljeno. Raznih predavanja o SharePoint u je bilo na pretek: najzanimljivije su bile sesije posvećene praktičnim primenama te tehnologije.

Ni zatvaranje nije bilo manje atraktivno – u četvrtak 19. novembra čuli smo još jedno, ali posebno vredno plenarno predavanje. Spektakl su priredili Rafal Lukawiecki i Saša Jurić. Rafal je u svom stilu govorio o bezbednosti u kompjuterskim sistemima, objasnio zašto firewall tako dobro zvuči i koliko je stvarno (bes)koristan, dok je Saša govorio o novitetima u Excel‑u 2010 koji je upravo objavljen u beta verziji, ali i o novom SQL Server‑u i njegovim servisima. Naročito atraktivan deo prezentacije bilo je „suprotstavljanje“ klasičnog korisnika i sistem administratorke, koja je control freak i želi da zaviri u svaku tabelu kako bi sistem pouzdano radio.

Posetioci su posle završne sesije još dugo ostali u sali, diskutujući o predavanjima i prezentacijama i razmenjujući iskustva, dok je velika Fresh žurka otkazana zbog dana žalosti, a Microsoft je sredstva namenjena njenom održavanju donirao za dovršetak izgradnje Hrama Svetog Save u Beogradu.

ProLiant - 20. rođendan
Osim oficijelnih sadržaja, na Sinergiji se ponekad održavaju i proslave. Tako je u sredu 18. novembra HP proslavio 20. rođendan servera serije ProLiant. Posetioci HP ovog štanda mogli su da se posluže tortom specijalno napravljenom za tu priliku. Možemo potvrditi da je torta bila podjednako kvalitetna kao i HP ovi serveri. ProLiant je jedan od prvih servera zasnovanih na arhitekturi x86 koji je bio predviđen za montažu u serverski orman (rack). Predstavio ga je Compaq, a posle spajanja sa HP om, razvoj ove serije nastavljen je pod imenom ProLiant.

Za svakog ponešto

Zvezda konferencije je svakako bio Windows 7 koji još nije napunio ni mesec dana, a već je proglašen najboljim Microsoft‑ovim operativnim sistemom ikada. Pojavila se i javna beta verzija Office‑a 2010 kojem je takođe bilo posvećeno puno pažnje. Programeri su slušali o .NET Framework‑u 4.0, C# 4.0, ASP.NET 4.0, paketu Visual Studio 2010... Tokom dva dana održano je više od 100 predavanja, a njima je prisustvovalo preko 1.500 učesnika. To pokazuje interesovanje IT stručnjaka iz Srbije i okolnih zemalja za ono što Microsoft priprema, kao i za njihovu želju da se međusobno povežu – networking između predavanja je jedan od bitnijih aspekata svih konferencija.

Predavanja su bila interesantna i fokusirana na praktičnu primenu – zainteresovali su nas Office Live Meeting 2007 i Communicator R2, kada su Željka Knezović (iz Centra „Sava“) i Dalibor Kukoleča (iz svog doma) pokazali na koje je sve načine moguće komunicirati i sarađivati kada kolege nisu na istom mestu. Kroz neformalnu stekli smo utisak da neka napredna rešenja nisu bila predstavljena na praktičan način, već su samo bila samo opisana – što IT stručnjaci lako mogu pročitati i na Internetu.

Opšti utisak je da su učesnici bili zadovoljni koliko je to moguće kada je reč o velikoj konferenciji sa 10 paralelnih tokova predavanja, velikim zauzećem prostora i pričanjem o ogromnom broju tema. Nedostajao je izložbeni deo, osim odličnog Microsoft‑ovog štanda, koji će se valjda vratiti dogodine. U uslovima krize najvažnije je to što je Sinergija 09 bila veoma posećen skup – na taj način je svima uliven optimizam da će naredni period doneti oporavak i pripremiti nas sve na novi rast koji je svima, pa i IT oblasti, i te kako potreban.

SLEDEĆI TEKST U PC #161
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović


Asus

Zebra

Orion DataKing

RNIDS

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter