GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #162 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sedmica u Paviljonu
Bojan Stanojević
HP je svoj novi rečunar, Pavilion dv6, proglasio notebook-om za zabavu. Sasvim korektno - s njim se možete zaista lepo zabaviti, ali vas neće izneveriti ni ako imate ozbiljne namere...
- PC #162 (Januar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sedmica u Paviljonu

HP Pavilion DV6. Ekran: 15,6˝ 1366×768 • Procesor: Intel Core 2 Duo T6600 2,2 GHz • Memorija: 3 GB • Disk: 320 GB • Optički uređaj: DVD RW • Grafika: ATI Radeon HD4650 • Operativni sistem: Windows 7 Home Premium • Cena: 74.990 din.

U prošlosti su se „ozbiljni“ korisnici podsmevali računarima namenjenim igranju, ali su pobornici „neozbiljnih“ računara imali čvrst argument: za igre je potreban snažan hardver, pa su temu za podsmeh pretvarali u prednost. Danas je svima jasno da gejmerske mašine donose vrhunske performanse, ali nas je novi HP‑ov prenosivi računar podsetio na stara vremena. Njegova puna oznaka je HP Pavilion dv6 Entertainment PC.

Spoljašnjost koja obećava

Tamna metalik boja kućišta deluje luksuzno, a površina poklopca je ukrašena stilizovanim krugovima koji razbijaju monotoniju. Time je već u startu istaknuta zabavna komponenta ovog modela, ali bez prelaska granice dobrog ukusa. Na desnom donjem delu poklopca (posmatrano otpozadi) nalazi se HP‑ova oznaka koja nam je pomalo čudno izgledala, ali sve je postalo jasno kada smo računar uključili: ona ima pozadinsko osvetljenje, što je još jedan privlačan detalj.

Kada podignete poklopac, dočekaće vas glare ekran i tastatura s numeričkim blokom, ispod kojeg su isti oni stilizovani krugovi. Numerički blok je prvi znak da nisu zaboravljeni poslovni korisnici, a ispod tastature ćete naći i čitač otisaka prstiju. Osnovna namena računara ipak je uočljivija – iznad tastature je se blok multimedijalnih tastera, a Altec Lansing‑ovi zvučnici su garant kvalitetnog zvuka.

Pošto smo videli šta se nalazi na poklopcu i ispod njega, pogledajmo čega ima sa strane. Tri standardne USB utičnice i četvrta koja deli prostor sa eSATA priključkom predstavljaju dobru osnovu, a pronašli smo i FireWire, HDMI i LAN (gigabitni) priključke. Čitač memorijskih kartica se podrazumeva, tu je i ExpressCard, a na optičkom uređaju piše DVD – malo nas je razočaralo to što na „zabavnom“ računaru nismo našli Blu‑ray. Priču o konektorima završićemo jednim nestandardnim – na njega se povezuje priključna stanica oznake xb4 Media Docking Station koja nam nije bila dostupna, pa nismo mogli da proverimo njenu funkcionalnost, a „multimedijalnost“ računara zaokružuje daljinski upravljač neobičnog oblika.

Intel, ATI i baterija

HP ovaj računar nudi u više konfiguracija, a do nas je stigla verzija 1350EX, zasnovana na Intel‑ovom procesoru Core 2 Duo, sa 3 GB memorije i diskom od 320 GB. U HP‑u pod zabavom malo više podrazumevaju multimediju a malo manje igre, tako da se ovaj računar ne može nazvati gejmerskim, ali ATI‑jev grafički čip Radeon HD4650 nije za potcenjivanje – na njemu se možete i poigrati, ali bez preterivanja.

Druga strana medalje ovog relativno snažnog hardvera je ograničena autonomija – iako baterija ima kapacitet od 4,7 Ah, Pavilion DV6 je pod punim opterećenjem u programu Battery Eater izdržao samo sat i tri minuta, što je ispod proseka – ako planirate rad u okruženju bez strujnog priključka, raspitajte se o mogućnosti kupovine veće baterije. Dobra vest je to što HP u nove serije računara ugrađuje kvalitetnije baterije, sa dužim životnim vekom i punom garancijom.

Pavilion DV6 nije jeftin, ali je u cenu uračunat i Windows; budući da se radi o novom modelu, u pitanju je „sedmica“, a u skladu s primarnom namenom, verzija je Home Premium. To je još jedna dobra vest vezana za autonomiju – efikasni mehanizmi štednje energije novog Windows‑a omogućiće ipak bolje rezultate nego što se može zaključiti iz rezultata testa, gde su ti mehanizmi isključeni.

Korisne adrese:

Hewlett-Packard
http://www.hp.rs




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter