GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #162 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
U kandžama snežnog leoparda
Nebojša Rašković
Nova verzija Mac OS X-a je pred nama, ovoga puta u snežnom izdanju i s punom podrškom za 64-bitne instrukcije, ali i mogućnošću da za ozbiljne proračune uposli grafički procesor...
- PC #162 (Januar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

U kandžama snežnog leoparda

(kliknite za veću sliku)

Prošle su dve godine otkako je Apple predstavio Mac OS X u verziji 10.5, sa novim grafičkim okruženjem i unapređenim radom u najpopularnijim programimam, ali bez podrške za 64‑bitne instrukcije. Naslednik Leopard-a nazvan je Snow Leopard (OS X 10.6) i on ispravlja taj propust.

„Snežna maca“ je sedma verzija Apple‑ovog Mac OS X‑a i mnogi će na osnovu imena pomisliti da se radi o blagom unapređenju prethodnika. Međutim, kada krenete ozbiljnije da koristite novu verziju, shvatićete da nije tako.

Brža instalacija

Za razliku od prethodnika, Snow Leopard se isporučuje na jednom DVD‑u i zauzima nešto više od 6 GB. To je daleko manje od OS X 10.5 (16 GB), što je posledica isključivanja Power PC izvršnog koda u aplikacijama i odluke Apple‑ovih inženjera da određene podatke drže u kompresovanom obliku, te da se otpakuju tek po iniciranju naredbi. Ovakav potez doveo je do toga da podaci na particijama Snow Leopard‑a budu potpuno nečitljivi za ranije verzije OS X platformi.

Instalacija se svodi na par klikova mišem – kao i većina sličnih procedura, vrlo je dosadna, ali na sreću traje kratko. Ubrzanje je postignuto time što se najpre svi podaci kopiraju na hard disk, a tek onda pokreće sam proces instalacije. Pošto se on završi i sistem ponovo pokrene, korisnika očekuje unos nekoliko osnovnih parametara: ličnih podataka, izbor vremenske zone, lokacije, itd., a korisnicima iz Srbije može zasmetati što naše zemlje nema na spisku, iako je u prethodnoj verziji postojala. Okruženje je manje‑više nepromenjeno i da nema redizajniranog Wallpaper‑a i dodatnog stack‑a sa aplikacijama, pomislili bismo da smo ponovo u „običnom“ Leopard-u.

Snaga 64 bita

(kliknite za veću sliku)

Snow Leopard donosi punu podršku za 64‑bitne naredbe i prvi je Mac OS X sa 64‑bitnim kernelom. To je uslovilo velike promene u platformi, pa je brojne aplikacije trebalo napisati iznova. Takav je, na primer, Finder, koji je bio zasnovan na Carbon‑u, a sada je napisan pomoću Cocoa biblioteka. Treba istaći da ne mogu svi Mac računari sa 64‑bitnim procesorima da rade sa Snow Leopard‑om. Razlog je to što u Mac OS X‑u ne postoji mešani režim kada procesi mogu biti 32‑bitni ili 64‑bitni, odnosno to što su Mac računari koristili procesore sa 32‑bitnim EFI‑jem.

Iako bi mnogi želeli da se ovaj problem na neki način reši, to će biti teško izvodljivo, osim ako Apple ne izbaci 64‑bitni firmver za starije Intel‑ove procesore. Drugi bitan problem, je lakše rešiti, jer se radi o logističkoj podršci za periferne uređaje. Prosečan korisnik zapravo ne oseća razliku u radu između 32‑bitnog i 64‑bitnog kernela, osim kod sistemski zahtevnih aplikacija. Ipak, za platformu je veoma važno da bude 64‑bitna, jer je brzina ulaza u sistemske pozive veća (prema Apple‑ovim navodima, ubrzanje ide do 250%). Međutim, nisu samo 64‑bitne instrukcije osnova za brži i komforniji rad, već treba i optimizovati sve biblioteke za multiprocesorski ili višejezgarni rad. Upravo zato uz Snow Leopard dolaze i dve nove tehnologije koje omogućavaju brži rad sistema i koordinaciju hardvera i softvera.

Grand Central Dispatch (GCD) je tehnologija bazirana na skupu instrukcija za bolje raspoređivanje thread‑ova koji se izvršavaju na procesorskim jezgrima. Korišćenjem ove tehnologije, ceo OS X dobija na ubrzanju, a još je interesantnije da je Apple svoj softver optimizovao za GCD, pa se sada šarena rotirajuća loptica veoma retko pojavljuje. Istina, ovo nije nova tehnonologija, štaviše, Apple ju je već primenjivao u ranijim verzijama Apple MacOS X‑a, samo ju je sada dodatno optimizovao i prilagodio 64‑bitnom Snow Leopard‑u.

Druga tehnologija nije povezana s paralelnim izvršavanjem, ali može u znatnoj meri da poboljša rad s programima, tj. da ubrza procese u njima. U pitanju je iskorišćenje grafičke kartice, odnosno resursa koje nudi sistemski GPU, kroz OpenCL tehnologiju.

OpenCL omogućava da se mnogi zahtevni računarski procesi prebace na grafički procesor i time u velikoj meri smanji vreme na njihovog izvršavanja. To posebno dolazi do izražaja kod matematičkih proračuna gde je grafičko jezgro znatno brže u odnosu na CPU. Apple planira ozbiljnije da se posveti OpenCL tehnologiji i da joj već sa narednim OS X‑om dodeli veliki broj složenih instrukcija.

Iza paravana

(kliknite za veću sliku)

Na prvi pogled korisnički interfejs Snow Leopard‑a je isti kao kod Mac OS X 10.5 okruženja. To je zato što je Apple najveće vizuelne promene smestio „iza paravana“. Na prvu loptu jedino primećujemo da su drugačije dizajnirani meniji u dock‑u koji sada izgledaju moderno i futuristički.

Prava poslastica je mogućnost da se zadržavanjem klika na ikonici programa u dock‑u aktivira Expose, ali samo nad prozorima izabranog programa. Da stvar bude lepša, sve je začinjeno Core Animation tehnologijom koja doprinosi atraktivnosti, mada može i da zasmeta jer sve šljašti kao novogodišnja jelka. Na sreću, Core Animation se može isključiti.

Već smo pomenuli da je Finder postao Cocoa aplikacija. To znači i da se napokon susrećemo sa mogućnošću sortiranja po kolonama, a tu je i opcija za određivanje veličine ikona. A, ako ih dovoljno povećate, počeće da se ponašaju kao Quick Look, što će vam uštedeti vreme jer na licu mesta možete pregledati dokumente, slike, pa čak i video‑zapise. Pošto Finder integriše više funkcija, između ostalog i korpu za otpatke, ona je u novoj verziji OS X‑a dobila Put Back opciju koja fajlove vraća na mesto odakle su obrisani.

Za poslovna okruženja

(kliknite za veću sliku)

Poslovnim korisnicima će se dopasti to što u Snow Leopard‑u programi Addres Book, Calendar i Mail mogu da koriste usluge Microsoft Excange‑a. Za verne korisnike Mac OS X okruženja novi QuickTime biće velika promena jer je u Snow Leopard‑u potpuno inoviran. Radi se o skroz novoj aplikaciji koja, nažalost, ne podržava sve mogućnosti starijih verzija (?!), pa zato možete instalirati i neku od starijih QuickTime aplikacija.

QuickTime X omogućava direktno snimanje video i audio sadržaja sa Web kamere, a može da snimi i svaki vaš potez na računaru pomoću funkcije Screen Recording. Ovo je svakako veliki pomak, jer Mac OS X sve više podseća na studio koji bez dodatnih programa može odraditi većinu multimedijskih operacija.

Nakon svega, nije teško zaključiti da se radi o veoma dobro pripremljenom operativnom sistemu koji donosi dosta novina i zavidne radne performanse. Potpuna 64‑bitna podrška je napokon tu, kao i mogućnost da se deo instrukcija prebaci na grafički čip, što će posebno ceniti najzahtevniji korisnici. Grafički, osim sitnijih promena, nema puno novina. I pored toga Snow Leopard je važan korak napred.

Korisne adrese:

Apple
http://www.apple.rs



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter