GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #163 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
ADSL u boljem pakovanju
Mladen Mijatović
ADSL je uobičajen i u poslovnom okruženju, gde modem koji stiže od provajdera često nije zadovoljavajuće rešenje. Šta ćete dobiti ako umesto njega stavite 3Com Office Connect WL-552?
- PC #163 (Februar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

ADSL u boljem pakovanju

3Com OfficeConnect WL-552. Interfejsi: 1×POTS (ADSL2/2+), 4×LAN, 802.11a/b/g • Funkcije: SPI firewall; URL, MAC, keyword filtering, SurfControl. Cena: 95 evra

Domaći Internet provajderi uz ADSL priključak najčešće daju i modem, pa prosečan korisnik obično ne razmišlja o ovom uređaju kao o nečemu u šta treba posebno investirati. Međutim, ADSL je uobičajen i u poslovnom okruženju, gde modem koji stiže od provajdera često nije zadovoljavajuće rešenje. Ako zanemarimo USB modeme na koje se može povezati samo jedan računar i kojih je, na sreću, sve manje, ozbiljniji poslovni korisnik lako ostane u dilemi šta da radi sa spravicom koju je dobio, a koja ne podržava naprednije funkcije koje su mu potrebne. Jedno rešenje je da ignoriše sve funkcije osim modemske i dokupi novi uređaj (ruter, firewall, WiFi AP, VPN) koji će postaviti iza modema, a druga, obično bolja, opcija je da kupi kvalitetniji modem koji objedinjuje sve što mu je potrebno. Kompanija 3Com ima u ponudi nekoliko ovakvih uređaja, a mi smo isprobali dva zanimljiva modela.

3Com Office Connect WL‑552 je uređaj koji služi upravo za ovakve namene. Još pre nego što ga povežete i uključite, primetićete nešto što se retko viđa kod ADSL modema – kućište je načinjeno od metala, sa dodacima za kačenje na zid i gumenim stopama za montažu na ravnu površinu, što odmah asocira na višu klasu. Sa zadnje strane su dve štap‑antene, koje ukazuju na MIMO konfiguraciju koja poboljšava kvalitet prijema, umanjujući efekat mrtvih uglova. Preko jednog interfejsa modem se povezuje na telefonsku liniju, dok integrisani četvoroportni svič obezbeđuje veze ka serverima, radnim stanicama i drugim fiksnim mrežnim uređajima koji se povezuju bakarnom Ethernet infrastrukturom. Modemski interfejs podržava ADSL 2 i ADSL 2+ standarde, dok je bežični AP po 802.11a/b/g standardu sa 128‑bitnom WPA/WPA2 zaštitom i podrškom za do 64 bežična korisnika istovremeno. WL‑552 sadrži i firewall sa SPI (Stateful Packet Inspection) funkcijom, kao i filtere koji se zadaju prema URL, MAC adresi ili ključnoj reči. SurfControl sprečava razmenu nelegalnog i neprikladnog sadržaja u mreži, ograničava korišćenje neproduktivnih sadržaja na Internetu i redovno se ažurira iz centralne baze da bi se suprotstavio novim pretnjama koje vrebaju sa Mreže. Ova efikasnija zaštita je na raspolaganju tokom besplatnog probnog perioda, nakon čega se posebno naplaćuje.

3Com WL-603, 802.11n. Interfejsi: 1×POTS (ADSL2/2+), 4×LAN, 802.11b/g/n • Funkcije: SPI firewall, zaštita od DoS/DDoS napada; URL, MAC, keyword filtering; WPS;VLAN, QoS. Cena: 129 evra

Najvažnija odlika WL‑603 je prisustvo najnovijeg 802.11n WiFi interfejsa koji omogućava bržu bežičnu komunikaciju (teoretski do 300 Mbps). Interesantan dizajn čini ovaj gedžet i vrlo prijatnim za oko – kućište je obloženo kliritom uz plave LED lampice i 3Com logo sa zanimljivim pozadinskim osvetljenjem. Uz ADSL uplink za telefonsku liniju ruter ima i četvoroportni Ethernet svič, a pored dve vidljive antene, unutar kućišta se nalazi i treća, interna antena koja zajednički opslužuje efikasan MIMO bežični interfejs.

Na kućištu se nalazi i taster kojim se bežični interfejs može isključiti, kao i taster kojim se pokreće WPS (Wireless Protected Setup), čime se brzo uspostavlja bezbedna bežična veza. Iako manjih dimenzija, WL‑603 je bogatiji funkcijama: SPI firewall pruža i zaštitu od DoS/DDoS napada, a interesantno je da podržava i VLAN kao i QoS sa četiri nivoa prioriteta. Dakle, uz malo truda možete povećati prioritet saobraćaju koji je osetljiv na kašnjenje, što je zgodno za VoIP i multimedijalne aplikacije.

Proizvođač se hvali podatkom da se čitava instalacija ovog ADSL rutera obavlja za samo petnaest minuta – nismo baš merili, ali je ovo prilično tačno, pošto se korisničkom interfejsu pristupa kroz običan Web browser, a početno podešavanje obavlja pomoću jednostavnog Wizard‑a.

Korisne adrese:

Netiks
http://www.netiks.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #163
preview
Olympus E-P2
Aleksandar Veljković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter