GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #164 > PC.Biz
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Više podataka, manje prostora
Marko Herman
Trendovi u oblasti čuvanja podataka idu u smeru bolje integracije sa virtuelnim okruženjima i bolje iskorišćenosti postojećih skladišnih kapaciteta, uz manju eksploataciju mrežnih resursa. Nova verzija Symantec Backup Exec-a predstavlja važan korak u tom smeru...
- PC #164 (Mart 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Više podataka, manje prostora

Pred nama je nova verzija Symantec‑ovog alata za čuvanje podataka u korporativnom okruženju – Backup Exec 2010. Osnovna ideja iza nove verzije je omogućavanje preduzećima da uštede vreme i novac kroz čuvanje veće količine podataka na manjem prostoru.

Nova verzija ima integrisan podsistem za deduplikaciju podataka i niz tehnologija arhiviranja, a prvo je backup rešenje koje omogućava granularni oporavak Microsoft Exchange, SQL i Active Directory podataka u VMware i Hyper‑V okruženjima. Među ostalim novostima je i podrška za Microsoft Windows 2008 R2, Hyper‑V R2, Exchange 2010, Windows 7 i VMware vSphere 4.0.

Ukloniti duplikate

O Backup Exec rešenju smo već pisali u PC #144. Tada smo govorili o verziji 12 i konstatovali da se radi o jednom od najboljih rešenja za čuvanje podataka u korporativnim informacionim sistemima. U međuvremenu, Symantec je radio na doterivanju tadašnjeg izdanja i krajem 2008. godine stigla je verzija 12.5, a potom je energija razvojnog tipa usmerena ka pripremi novog glavnog izdanja. Ta verzija je i stigla pred nas, a umesto rednog broja 13 nosi oznaku godine. Nešto više od godinu dana priprema nije uludo bačeno.

U Symantec‑u su prepoznali da se organizacije različitih veličina suočavaju sa izazovom efikasnog upravljanja sve većom količinom podataka. Istovremeno, sve šira primena tehnologija za virtuelizaciju unosi dodatnu kompleksnost u informacione sisteme. Prema IDC‑ovim podacima, skladišni kapaciteti se godišnje, na svetskom nivou, povećaju za skoro 50%, zbog čega sve više podataka biva nezaštićeno, a proces oporavka podataka dodatno se usporava. Pored toga, oko 70% podataka čine duplikati i fajlovi koji nisu otvoreni duže od tri meseca! Zbog toga se pokazalo da kompanije koje primene integrisano rešenje za deduplikaciju i arhiviranje podataka ostvaruju 20 do 40% uštede na troškovima skladištenja, a skraćuju i vreme pronalaženja podataka.

Oporavak podataka
Uz novi Backup Exec na tržište je stigao i niz programa namenjenih oporavku podataka. Backup Exec System Recovery je skup rešenja namenjenih oporavku podataka, odnosno izvlačenju pojedinih fajlova ili foldera iz rezervnih kopija podataka. Backup Exec System Recovery 2010 dolazi u četiri verzije: Linux Edition, Desktop Edition, Server Edition i Small Business Server Edition.

Efikasniji transfer

(kliknite za veću sliku)

Deduplikacija i arhiviranje ranije su bile tehnologije pripremljene za velike poslovne sisteme. Ne zbog specifičnih funkcionalnosti, već zbog investicije neophodne za implementaciju takvog rešenja. Međutim, kao što to biva i u drugim oblastima informacionih tehnologija, razvoj je omogućio da danas imamo proizvod koji te tehnologije pružaju i u segmentu srednjih preduzeća.

Backup Exec 2010 razvijen je u skladu sa Symantec‑ovom strategijom deduplikacije, pa tako omogućava eliminisanje duplih podataka bez dodavanja kompleksnosti postojećim sistemima. Deduplikacija se obavlja na klijentskom, odnosno izvornom računaru ili medija serveru, a sistem se može integrisati i sa posebnim uređajima za deduplikaciju kroz Symantec OpenStorage Technology program.

Zahvaljujući deduplikaciji, organizacije mogu značajno sniziti troškove konsolidovanjem postojećih kapaciteta, a proces detekcije dupliranih podataka na strani klijenta skraćuje vreme pravljenja rezervnih kopija podataka i smanjuje upotrebu mrežnih kapaciteta i do 90%. Primena Backup Exec tehnologije za deduplikaciju je vrlo jednostavna: treba instalirati tu opciju, odrediti lokaciju na kojoj će se čuvati podaci i potom usmeriti backup na nju.

Pored toga, novi Backup Exec omogućava i da se na lak način automatizuje deduplikacija backup paketa između medija servera kroz WAN. Time se smanjuje količina podataka u većim, distribuiranim okruženjima, u kojima, na primer, ima više udaljenih lokacija. Integrisano rešenje za deduplikaciju omogućava da se na tim lokacijama lokalna rešenja za backup zamene sistemom u kojem se podaci čuvaju van konkretne lokacije, posredstvom centralnog Backup Exec medija servera ili centralnog NetBackup PureDisk okruženja.

Virtuelno arhiviranje

Backup Exec 2010 dolazi sa dve nove opcije za arhiviranje podataka. Omogućeno je pravljenje objedinjenih backup paketa i arhiva za Windows sisteme i Exchange okruženja, tako što se podaci povezuju iz rezervnih kopija, umesto da se zasebno povlače iz izvora. Symantec‑ova Enterprise Vault tehnologija za arhiviranje podataka omogućava administratorima sistema da lakše i efikasnije upravljaju životnim ciklusima podataka, automatizovanjem perioda čuvanja, nakon čega se stari i manje bitni podaci premeštaju na jeftinija okruženja za skladištenje podataka. Opcije vezane za arhiviranje omogućavaju i optimizaciju performansi Exchange i fajl servera eliminisanjem redundantnih podataka na samom serveru.

No, ako je i bilo očekivano da se pomenute nove opcije vremenom pojave i u rešenjima za manje poslovne sisteme, sledeća mogućnost je pravo iznenađenje: Backup Exec 2010 je prvo softversko rešenje za čuvanje i oporavak podataka koje korisnicima pruža granularno povlačenje podataka iz virtuelizovanih okruženja. Ova jedinstvena tehnologija omogućava organizacijama da skrate prekide u radu izvlačenjem pojedinačnih fajlova, e‑mail poruka, foldera itd. iz virtuelizovanih Microsoft Exchange, SQL i Active Directory okruženja. Pri tom su podržani VMware vSphere 4.0, VMware ESX i Microsoft Hyper‑V R2.

Novi Backup Exec je paket koji se podjednako dobro snalazi u informacionim sistemima najrazličitijih veličina. Ipak, nivo neophodnih investicija usmerava ovo rešenje ka organizacijama srednje veličine i nešto većim od njih.

Korisne adrese:

Net++
http://www.netpp.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #164
preview
Ah, te cipele...
Vesna MiloševićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter