GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #165 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Windows Phone 7: Preokret?
Marko Savković
Mobilni svet nestrpljivo očekuje informacije o dolazećem Windows Phone 7 operativnom sistemu, koji bi mogao preokrenuti trendove na tržištu, u Microsoft-ovu korist ili na drugu stranu... Pogledajmo ono što je već poznato
- PC #165 (April 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Windows Phone 7: Preokret?

Kombinacijom odličnih efekata i 2D grafike, koja u ključnim momentima dobija 3D komponentu, korisnički interfejs je dramatično izmenjen

Microsoft je teško stečenu lidersku poziciju na polju operativnih sistema za pametne telefone prepustio drugima: što zbog čuvanja kompatibilnosti sa starim aplikacijama, što zbog inertnosti proizvođača, platforma koja je najviše obećavala našla se na stranputici. Sećamo se da su uređaji zasnovani na Windows Mobile-u prvi dobili kolor ekrane visoke rezolucije osetljive na dodir, moćne procesore i grafičke podsisteme, ali i podršku za Bluetooth, WiFi i sinhronizaciju sa e‑mail serverom. Microsoft je onda stao i dozvolio konkurentima da otrgnu važan deo kolača. Najviše je profitirao BlackBerry, koji je već bio veoma popularan među poslovnim korisnicima, kao i iPhone u fashion svetu, zahvaljujući dizajnu, ali i odličnom korisničkom interfejsu. Tačku na i stavio je Android, koji privlači obe kategorije korisnika.

Pogled iza zavese

Na nedavno održanom Mobile World Congress‑u najavljen je novi Windows Phone 7 koji bi trebalo da odgovori konkurenciji. Na adresi developer.windowsphone.com nalazi se potpuno funkcionalni kit za sve koji su zainteresovani da razvijaju aplikacije za ovu platformu. U paketu su Visual Studio 2010 Express for Windows Phone, Windows Phone Emulator, Silverlight for Windows Phone kao i XNA 4.0 Game Studio. Emulator podržava i ekrane osetljive na dodir, kao i multitouch.

Razlike u verzijama 6.5.x i 7 su do te mere značajne da sa novom verzijom džepnog Windows‑a prestaje kompatibilnost sa starim aplikacijama – Microsoft se odvažio da prekine jednu od ključnih prednosti ove platforme i krene od nule. Dodatno, WP7 neće imati multitasking, jednu od važnih karakteristika Microsoft džepnih operativnih sistema. Pitamo se da li je ovaj korak unazad bio neophodan, dok nas Microsoft teši da će određene sistemske aplikacije moći da rade u isto vreme.

I pored prilično neočekivanog smera razvoja, sa nestrpljenjem očekujemo ovu platformu, prvenstveno zbog načina prikaza i organizovanja sadržaja. Kombinuju se 2D i 3D grafika, a na osnovnom ekranu je moguće raspoređivati prečice ka aplikacijama i sistemskim podešavanjima, te pomeranjem gore/dole i levo/desno kretati se po džepnom desktop‑u.

Svi habovi Windows‑a

Osnovni ekran osim ka prečicama, vodi i ka novim organizacionim celinama, habovima koji su organizovani po vrsti informacija. Najzanimljiviji je Office deo koji je za sada pod velom tajne. Tesna integracija sa OneNote i SharePoint sadržajima, kao i sinhronizacija sa Exchange Server‑om, ključne su prednosti haba namenjenog poslovnim korisnicima.

Stvari su jasnije kada je u pitanju People Hub, set ekrana koji horizontalno skroluju i prikazuju kontakte sa različitih izvora, bez obzira na to da li se radilo u Exchange-u ili Gmail-u, ili društvenoj mreži, a moguće ih je automatski sortirati po intervalu interakcije. Kapacitivni ekrani koji se planiraju za WP7 uređaje podrazumevaju multitouch podršku.

Telefon koji će koristiti Windows Phone 7 mora da ima barem tri komandna tastera: Start, Back, Search, kao i dodatne tastere za uključivanje telefona i pokretanje kamere. Nije planirana mogućnost njihovog remapiranja, kao ni izmena korisničkog interfejsa. Od proizvođača će se očekivati moćni procesor i jak grafički podsistem sa minimalnih 256 MB RAM-a. U startu će biti podržana WVGA rezolucija (480×800) a kasnije dodata i HVGA (320×480). Pretpostavlja se da će svi veći proizvođači koji trenutno sarađuju sa Microsoft‑om praviti uređaje za ovu platformu. Najpre očekujemo HTC, LG i Samsung modele.

Novi džepni Windows trebalo bi da se pojavi krajem godine. Nestrpljivi smo da ga vidimo!

SLEDEĆI TEKST U PC #165
preview
Fotografske majstorije
Bojan Stojanović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter