GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #165 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Prva heksadecenija: YU INFO 2010
Jelica Protić
Od 3. do 6. marta na Kopaoniku je održan šesnaesti YU INFO, koji je okupio preko 350 informatičara željnih novih saznanja i druženja na snežnim padinama.
- PC #165 (April 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Prva heksadecenija: YU INFO 2010

Za one koji nose binarne satove 16. YU INFO bio je jubilaran. Finalne pripreme su počele sastankom Programskog odbora u radnim prostorijama jednog splava na Ušću, 9. februara, kada se sneg povlačio pred prvim naporima beogradskog sunca. Tom prilikom formirana je lista od 193 prihvaćena rada, svrstana u 8 oblasti.

Za one koji su, obradovani ukidanjem viza, ove godine posetili strane skijaške centre, YU INFO je prilika da se uvere da se i na Kopaoniku ponešto promenilo. Holovi hotela „Grand“ dobili su novo, umiveno lice u pastelnim bojama, luksuzne prostore za rekreaciju i odgovarajuće cene, dok se apartmani u „Konacima“, koje su pohodile i ruinirale generacije skijaša, etapno pretvaraju u hotelske sobe sa četiri zvezdice. Kongresne sale za sada su ostale neizmenjene.

Pogled s vrha

Šesnaesti YU INFO otvoren je u kongresnoj dvorani u "Konacima", dok je napolju padao sneg. Prvi čovek konferencije, predsednik Organizacionog odbora prof. dr Miodrag Ivković, podsetio je na prethodnih 15 konferencija, od kojih su prve tri održane na Brezovici. Stavljajući akcenat na podmlađivanje YU INFO-a, najavio je mogućnost da nove programske forme predlože najmlađi učesnici, posredstvom socijalnih mreža. Za početak, redovno su objavljivane informacije o konferencijskim događajima na twitter.com/yuinfo . Prof. Ivković je najavio učešće kompanija Microsoft, Tehnicom Computers, Siemens, Comtrade IT Solutions and Services, Ericsson, Fujitsu, ENEL PS, Saga, Telekom, IBM, ITEAM i Lexmark.

U sklopu otvaranja konferencije održana su dva predavanja po pozivu. Prvo predavanje, „Kako da sačuvamo privatnost kada ne znamo šta je ugrožava?“ održao je prof. dr Nikola Šerbedžija, iz Fraunhofer FIRST-a. On je analizirao promene u našem svakodnevnom životu, uzrokovane novim informacionim tehnologijama, koje se mogu sagledati kao e‑mutacije i upitao se hoćemo li zahvaljujući njima postati jednostavnija bića. Osvrnuo se takođe i na ideje italijanskog filozofa tehnologije Lučijana Floridija, koji je definisao pojam infosfere.

Drugo predavanje održao je dr Srdjan Krčo iz Ericsson‑a, a tema je bila „SmartCity: mesto za život – koncepti, tehnologije i servisi“. Bilo je reči o zanimljivim projektima permanentnog elektronskog praćenja zdravstvenog stanja pacijenta, zatim o merenju stepena zagađenosti vazduha u gradu i informisanju putem SMS‑a o tome kada ce stići autobus na stanicu, što nas uskoro očekuje u Beogradu.

Usledila je prezentacija kompanije Saga, koju su održale Jelena Bukelić i Bojana Pavlica. Tradicionalna zabava kompanije "Saga" organizovana je u Garden-u renoviranog hotela „Grand“.

Radovi u centru pažnje

Drugi dan konferencije počeo je izlaganjem autorskih radova u klasičnim i poster sesijama, a održan je iWorkshop o upravljanju IT projektima, koji je privukao znatno više polaznika nego što je bilo prvobitno prijavljeno.

Društveni život bio je zanimljiv i „opasan“ po posećenost jutarnjih sesija. U uzbudljivom finalu Tehnicom turnira u basketu ekipa Vojne akademije „Furuna mašina“ pobedila je ekipu Poreske uprave, pa su neki primetili da je „Vojska naplatila porez“. Tako je završen još jedan YU INFO – uz šaljivu doskočicu da kod nas „ništa ne uspeva, pa ni kriza“ možemo slobodno da stavimo izuzetak: YU INFO uspeva, pa ga nećemo propustiti ni sledeće godine. Vidimo se na Kopaoniku 2011!

SLEDEĆI TEKST U PC #165
nopreview
Uvodnik
Dejan RistanovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter