GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #166 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #166 (Maj 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Da li se, kada čujete da je izašla nova verzija Adobe CS paketa ili Microsoft Office-a, obradujete novim mogućnostima, ili se zapitate da li će onih 10% opcija koje realno koristite biti revidirane, tako da ćete morati da naučite nešto novo?

Kada treba ilustrovati zablude iz prošlosti, obično se pominje Charles H. Duell, upravnik američkog Zavoda za patente, koji je 1899. godine navodno izjavio: "Sve što može da se pronađe, već je pronađeno". Gospodin Duell zapravo nikad nije to kazao, baš kao što ni Bill Gates nije izrekao ono čuveno "640 KB bi trebalo da bude dovoljno svakome", ali svi pomislimo nešto slično kada se pojavi nova generacija softvera. Verzija 15.0 je već bila dovoljno moćna i komplikovana, vredi li truda prelazak na 16.0?

Cena softvera je svakako važan parametar, ali u današnjem poslovnom svetu često se sklapaju ugovori o količinskom licenciranju, pa softver plaćate jednom godišnje, a nove verzije dobijate čim izađu. Kad god se to desi, u iskušenju ste da upgrade odložite, jer baš tada imate puno posla, a prelazak na novu verziju zahteva vreme... Čak i kod nas, vreme je postalo novac.

Gledano iz ugla računarskog profesionalca, prelazak na novu verziju je nešto neminovno, što se može odlagati neko vreme, ali ne i izbeći. "Neko vreme" može da bude prilično dugo, ako se dovoljno zainatite, ali svemu najzad dođe kraj. Tako je ovo verovatno poslednji uvodnik koji pišem u WordPerfect-u 5.1 - služio me je sjajno 20 godina, ali nema smisla da zbog njega ostajem na 32-bitnom Windows-u i da od 8 GB, koliko imam u računaru, budu upotrebljiva nepuna četiri (doduše, ima nekakav DOSBox koji radi i pod 64-bitnim Windows-om...) Preskakanje pojedinih verzija je popularan sport, pa su tako mnogi eskivirali Vistu i Office 2007, ali sada ozbiljno uzimaju u obzir Windows 7 i Office 2010, kukajući nad mišlju da treba koristiti "one trake". Ali, mora se - naokolo već putuje previše DOCX i XLSX fajlova da bi imalo smisla mučiti se sa raznim alatima za konverziju.

Kad već znate da ćete preći na novu verziju, instalirajte je odmah i neka to bude zadovoljstvo, a ne gnjavaža. Ima u novom softveru stvari koje će vam se toliko svideti da ćete se pitati kako ste živeli bez njih. Možda je to nešto veliko, što će vam pomoći da reorganizujete tok dokumenata u firmi, a možda je i sitnica kao što je pritisak na Windows taster i broj 3 za startovanje trećeg programa na taskbar-u. U to ime, upravo download-ujem finalni Office 2010 - sledećih dana možda neću moći normalno da odgovaram na e-mail-ove ("one trake" su se probile i u Outlook), ali ću ubrzati rad dodajući svoj ribbon... A uzgred i sipam gorivo koje će sledećih meseci pokretati kompjuterske časopise. Vidimo se 1. juna!
Roche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter