GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #166 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Branko Nikitović
Šta se dešava sa elektronskim potpisom? Kada ćemo konačno potpisivati ugovore na računaru, umesto da čekamo u redu? Nove lične karte ponudile su vrednu mogućnost, ali implementacija očito sporo teče...  «pročitajte više»
- PC #166 (Maj 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Aleksandar Veljković
Satelitska navigacija je za većinu vozača postala svakodnevna alatka, ali je tražnja za GPS uređajima sve veća - nove generacije donose veću preciznost i dodatne usluge, a outdoor navigacija doživljava pravi bum zahvaljujući integraciji vektorskih i rasterskih mapa. Pogledajmo šta se sve nudi i ima li promena odnosa među brendovima.
preview
Bojan Stanojević
ThinkPad je već godinama sinonim za ozbiljan i kvlitetan poslovni prenosivi računar, jednko ozbiljnog dizajna. Lenovo je rešio da ovu seriju osveži novim donekle izmenjenjim modelima, prilagođenim savremenim trendovima. Jedan od tih modela je X100e.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Marko Herman
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
Računar povezan na Internet je slajan prozor kroz koji gledate u svet, ali ponekad i svet kroz taj prozor može da pogleda vas. Mnogi bi možda želeli da svet zna što više o njima, ali taj pogled s druge strane nije uvek poželjan...
nopreview
USB 3: Deset puta brže
Miloš Stamenković
Korisnici računara danas prihvataju USB standard kao najnormalniju stvar, ali od njega zahtevaju sve više. Stari USB 2.0 je već okarakterisan kao prespor, a veliki je problem i napajanje uređaja kroz njega. Sada stižu ploče i uređaji koji podržavaju USB 3 - da vidimo da li je brzina zaista udesetostručena!
nopreview
Sonijeva knjiga
Boris Stanojević
Amazon Kindle je dostupan i u našim krajevima pa predstavlja logičan izbor, ali on nije jedini na tržištu: moćni Sony ima svoju liniju elektronskih čitača očekivanog imena Sony Reader. Vreme je da ga isprobamo...
nopreview
Do Interneta dva putića
Mladen Mijatović
Koristite Internet iz više izvora? TP-Link-ovi ruteri sa višestrukim WAN interfejsima i load balancing-om spremni su za korisnike koji sigurnost veze smatraju presudnom, a vole i dobre performanse...
nopreview
Svet pametnih telefona
Marko Savković
Google je uzburkao svet svojim novim telefonima i operativnim sistemom za njih, pa novi modeli stižu sa svih strana. Nexus One je mnogima veoma interesantan, ali postoje i zanimljive alternative koje nude HTC i Acer...
nopreview
iPad (i) konkurencija
Nadežda Veljković
Tablični računari će biti hit u 2010. godini. Oni će obeležiti svetsku scenu mobilnih uređaja i postati pretnja za Internet računare i čitače elektronskih knjiga. Pojavu serije uređaja te vrste pokrenuo je Apple iPad, koji se pojavio u prodaji početkom aprila, izazvao brojne polemike... i odgovor konkurencije.
nopreview
Z - znak HP kreativnosti
Voja Gašić
Z-Workstation serija namenjena je svima koji zaista koriste računare za teške zadatke. Videćete da to ne košta onoliko koliko biste pomislili...
nopreview
Projektori (i) za bioskope
Aleksandar Veljković
Kada treba projektovati u velikim prostorima, ključni preduslov je jak osvetljaj. Nova generacija Panasonic-ovih DLP projektora, modeli PT-D5000E i PT-D6000E, ispunjava taj uslov, ali nudi i pregršt tehnologija koje olakšavaju održavanje, omogućavaju siguran i neprekidan rad i poboljšavaju kvalitet slike.
nopreview
IP termovizija
Mladen Mijatović
Axis-ova kamera Q1910 u civilni svet donosi delić strogo kontrolisane tehnologije koja je do sada uglavnom bila rezervisana za vojne i druge specijalne namene. Pogledajmo šta se krije u mraku...
preview
Mladen Mijatović
Od proizvođača Level One stižu pristupačni i jednostavni mrežni uređaji za opremanje modernog digitalnog doma.
nopreview
Napajanja za sigurnost
Aleksandar Veljković
Od kvaliteta napajanja često zavisi bezbednost i trajnost skupih komponenti vašeg računara. Bilo da su u pitanju opterećeni serveri, moćne radne stanice ili gejming mašine, ili jednostavno želite da vaš kućni ili poslovni računar traje dugo, Silverstone u seriji Strider Plus nudi vrhunske modele snage do 1000 vati...
nopreview
VAIO lepeza
Branko Nikitović
Isprobali smo osam Sony-jevih prenosivih računara najnovije generacije. Uz njih ćete svakako biti primećeni, ali koliko ćete biti produktivni u radu?
preview
Nebojša Rašković
Uprkos sve nižim cenama štampanja u boji, kada je obim štampe veliki, mono mašine su i dalje najbolji izbor. Isprobali smo dva robustna Lexmark-a...
preview
Aleksandar Veljković
Ako želite da na starom radio-aparatu u kolima slušate MP3 muziku, Vivanco ima rešenje za vas!
nopreview
Sa malo LED-a
Bojan Stanojević
Tehnološki noviteti se najpre primenjuju u uređajima visoke klase (i cene), a tek kasnije u ekonomskoj klasi. LED pozadinsko osvetljenje se "spustilo" do monitora dijagonale 19" - jedan od takvih je ViewSonic VX1932wm
nopreview
Media-Tech Bluetooth miš
Aleksandar Veljković
Uz bežične miševe ide i primopredjnik koji ne stoji lepo uz prenosive računare. Čemu to, ako već imate Bluetooth?
nopreview
Gejmerske slušalice
Branislav Bubanja
Za igrače se proizvode specijalni miševi, tastature, napajanja... pa zašto onda ne bi i slušalice? Razer na tom polju zaista ima šta da ponudi - dva modela koje predstavljamo neće nikoga ostaviti ravnodušnim.
nopreview
Video ili audio - odlučite sami
Branislav Bubanja
Iako su Blu-ray plejeri poslednja reč tehnike, neki korisnici još uvek ne mogu da ih priušte, već se odlučuju za bolje DVD plejere. Samsung nudi modele sa različitim opcijama...
nopreview
Roccat Apuri - gejmerski USB hub
Aleksandar Veljković
Dizajn je imperativ za gejmerski hardver, ali i funkcionalnost ovog USB hub-a je na visini. Koja je uopšte prednost gejmerskog hub-a u odnosu na standardni?
preview
Aleksandar Veljković
Canon-ova S serije uvek je pratila G modele, smanjujući gabarite. Posle nekoliko godina pauze, praksa se nastavlja - uz G11, prijatno smo se iznenadili i malom S90.
nopreview
Olympus mju Tough 3000/8010
Aleksandar Veljković
Iako odavno više nije jedini proizvođač robusno-vodootpornih džepnih fotoaparata, Olympus se svojski trudi da očuva primat na ovom polju na kome je svojevremeno bio pionir. Mju 3000 se napokon približio "magičnoj granici" od 200 evra, što je cena za koju se doskora nije mogla zamisliti pojava novog vodootpornog modela.
nopreview
PC Press i Bogdanka Pešić
Andrijana Maksimović, Aleksandra Šakić
Uspešno upravljati velikom kompanijom nije nimalo jednostavan zadatak. Za ženu, u IT industriji, možda još teži. Ali ako je u osnovi tog poslovanja društvena i ekološka odgovornost, onda je taj uspeh još veći...
nopreview
Pink strana
Aleksandra Šakić, Andrijana Maksimović
Roze Sony laptop i gedžeti za očajne domaćice.
nopreview
pc166led.zip
(8.49 KB)
Kontroler za LED rasvetu
Voja Antonić
U prethodnim brojevima smo detaljno obradili osobine različitih rasvetnih tela, a sada ćemo se pozabaviti izgradnjom kontrolera za regulaciju kućne LED rasvete.
preview
Bojan Stojanović
Adobe Creative Suite je fascinantan mozaik multimedijalnih tehnologija koje u stvarnost pretvaraju gotovo svaku kreativnu ideju u oblasti grafičkog dizajna, digitalne fotografije, izrade Web prezentacija i video produkcije. Pogledajmo šta ima novo u upravo objavljenoj verziji CS5.
nopreview
Smanjite podatke
Dušan Kovačević
Koji arhiver koristite? Uveravamo vas da nije svejedno - iako korisnički interfejs i funkcionalnost raznih programa deluju slično, rezultati su različiti - uz dobar izbor, arhiviraćete brže i uspešnije. Potražimo, dakle, najbolji arhiver.
nopreview
Čist Kaspersky
Kristijan Lazić
Kućni korisnici bezbednosnih paketa poznati su kao najzahtevniji - stalno se traži okruženje koje je još sigurnije, brže, jeftinije. Upravo njima namenjen je Kasperky Pure!
preview
Kristijan Lazić
Novi trend je izmeštanje servisa i podataka u oblak. Kako to obično biva, za prvim aplikacijama odmah je krenula i povorka malicioznih bajtova. Cloud Antivirus kompanije Panda Software je tu da ih zaustavi...
nopreview
Komercijalno izdvajanje
Nenad Veljković
Formiranje selekcija u Photoshop-u obično svrstavamo u manuelne postupke. Upotrebom komercijalnih plug-in-ova posao je olakšan, ali često nema dobitka u vremenu koji smo očekivali. Kako izabrati pravi alat?
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
DAEMON Tools i virtuelni diskovi, InfraRecorder, Speccy i Acronis Antivirus.
nopreview
CRM na Internetu
Marko Herman
Umesto da za odnose s klijentima koristite sisteme koje morate instalirati u sopstvenom informacionom sistemu, iskoristite prednosti CRM softvera u formi usluge...
preview
Mladen Mijatović
Familija Qnap NAS uređaja je brojna - pored modela za kuću i firmu, u njoj ima i rešenja koja su namenjena okruženju serverskih soba u velikim IT sistemima.
nopreview
Više podataka, manje prostora
Aleksandar Rakić
Stigla je nova, jedanaesta verzija e-mail servera MDaemon. Uz pregršt novih opcija, program zaslužuje da ga razmotrite kao poslovno rešenje za efikasan rad sa elektronskom poštom u firmi.
nopreview
ERP nije samo softver
Marko Herman
Želite da unapredite poslovanje? Saznajte o čemu treba voditi računa prilikom izbora ERP sistema...
nopreview
Nemačka zaštita
Marko Herman
Dok se pojedinačni korisnici (povremeno) mogu osloniti na besplatna antivirus rešenja, preduzeća to sebi ne smeju da dozvole. Zato vam predstavljamo zaštitu iz radionice firme G-Data.
nopreview
IP umesto običnog interfona
Mladen Mijatović
Iz Mobotix-a stiže IP interfon koji je istovremeno električna brava, video-kamera za nadzor... Povezuje se na gotovo svaku infrastrukturu, a uz njega možete kontrolisati svoju kapiju čak i ako ste hiljadama kilometara udaljeni od nje.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
preview
Voja Gašić
Bez HP radnih stanica i servera teško zamisliti savremenu industriju pokretnih slika. A u svakoj industriji postoji i zrnce kreativnosti - vredelo ga je potražiti u Holivudu, srcu filmske industrije.
nopreview
Počnimo istraživanje
Miladin Mitrović
Kao i sve ostalo, i Windows ima svoj početak. Nalazi se u donjem levom uglu ekrana, i vizuelno je predstavljen kružićem u kome se vijori četvorobojna zastavica. Upoznajte ga kroz naš serijal posvećen računarskim početnicima!
nopreview
Odabrani bajtovi
Marko Herman
nopreview
Windows 7 bajtovi
Voja Gašić
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #166
Majski DVD je u znaku PC Aplikacija - tu je najpre verzija 10 popularnog DVD/Blu-ray plejera PowerDVD, zatim Pinnacle Video Spin namenjen montaži video materijala u kućnim uslovima, Camtasia Stydio koji će vam pomoći da pripremite efektne reklamne materijale propraćene filmovima koji prikazuju rad vašeg programa, kao i popularna relaciona baza podataka FileMaker Pro. U sekciji PC Utility pripremili smo kolekciju besplatnih i(li) jeftinih programa za snimanje CD/DVD diskova, dok su igre meseca NetKar Pro i German Truck Simulator; najzad, već ste naučili da vozite trkačke automobile, pa zašto ne biste probali i kamion? Ne zaboravimo ni sekciju PC Timeline, koja nas vodi 25 godina unazad, dok se PC Fun bavi aktuelnim temama: recimo, šta biste rekli ako biste saznali da je vaš komšija Homo Sapiens?BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter