GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #166 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Panda u oblaku
Kristijan Lazić
Novi trend je izmeštanje servisa i podataka u oblak. Kako to obično biva, za prvim aplikacijama odmah je krenula i povorka malicioznih bajtova. Cloud Antivirus kompanije Panda Software je tu da ih zaustavi...
- PC #166 (Maj 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Panda u oblaku

(kliknite za veću sliku)

Nakon godinu dana od objavljivanja beta verzije i nekoliko zakrpa, prva konačna verzija Pandinog „antivirusa za oblak“, publikovana novembra prošle godine, preuzeta je više miliona puta sa sajta www.cloudantivirus.com . Razlog za ovoliko interesovanje je veoma ozbiljan – Panda CloudAV pokušava da se predstavi kao najbolji anti‑malware sistem za okruženje budućnosti.

Instalacija CloudAV sistema je toliko jednostavna da se svodi na svega dva ekrana – eventualni izbor foldera na disku i klik na dugme koje pokreće aplikaciju. A onda sledi šok – glavni ekran više liči na meni programa za decu do tri godine nego na konzolu antivirusnog sistema! Na raspolaganju su vam samo četiri opcije, čije aktiviranje otvara četiri slična ekrana minimalističkog izgleda – Settings, Scan, Reports i Status.

(kliknite za veću sliku)

Kada prihvatite da sistem nema skrivenih prečica i tastera koji vode u beskrajna podešavanja, počinjete da se osećate sumnjičavo ili – odlično. Nivo automatizacije je skoro potpun, a „najkomplikovanija“ opcija je podešavanje proxy servera, i krije se u prozoru Settings. U njemu još možete izabrati da li želite da se informacije o potencijalno sumnjivim objektima automatski šalju u centar koji se konsiprativno naziva Collective Intelligence (CI). I to je sve! U okviru drugog ekrana birate takođe između dve mogućnosti – brzog skeniranja ili provere željenih foldera na disku. Treći taster vodi u pregled izveštaja, odnosno prikaz statistike detektovanih uljeza, razvrstanih u osam kategorija na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou. Poslednji taster, Status, prikazaće veliku, zelenu sliku sa porukom OK, odnosno ispisati šta nije u redu i ponuditi opciju automatske ispravke. Pomalo frustrirajuće za profesionalce i napredne korisnike, osvežavajuće, razumljivo i jednostavno za sve koji samo žele rad na računaru bez ikakvih digitalnih pretnji.

Kolektivna inteligencija

(kliknite za veću sliku)

Automatizacija je cilj kome se često teži, ali i ozbiljan problem jer otežava donošenje odluka i korektivnih aktivnosti u najkritičnijim trenucima. Osim revolucionarnog korisničkog interfejsa, CloudAV ponudio je još jednu veliku promenu u odnosu na AV sisteme na koje smo navikli – kompletna „inteligencija“ nalazi se na distribuiranim serverima koji prikupljaju, obrađuju i vraćaju informacije klijentima. Jednostavno rečeno, CloudAV je samo veza sa uslugom anti‑malware zaštite, koja se nalazi u oblaku.

Panda CloudAV zaštita funkcioniše jednostavno – ukoliko prepozna pretnju, objekat će automatski biti premešten u Recycle Bin aplikacije (tj. karantin, kome pristupate klikom na plavu ikonu u donjem desnom uglu) i po potrebi poslat na dalju analizu. Ako se desi da greškom bude uklonjen ispravan fajl, možete ga povratiti iz korpe i upisati na belu listu kako biste izbegli neprijatnosti prilikom narednih skeniranja. Ali, imajte na umu da za Restore imate samo tri dana; nakon toga, fajlovi se automatski i bespovratno brišu. Druga mogućnost je da sumnjivi fajl, nakon analize, bude proglašen za ispravan i prilikom sledećeg skeniranja ignorisan. Stoga savetujemo da budete oprezni prilikom brisanja.

(kliknite za veću sliku)

Brzina je oduvek bila važan adut svih proizvoda kompanije Panda, pa ni CloudAV ne zaostaje kada je reč o broju proverenih objekata u jedinici vremena. Nakon instalacije, preporuka je da se uradi kompletno skeniranje sistema, (bar) iz dva razloga – opšte provere zdravlja računara, ali i zbog punjenja keša informacijama o ispravnim objektima. Svako sledeće skeniranje biće brže, jer se ne proveravaju detaljno objekti za koje je utvrđeno da su ispravni, već samo njihove eventualne promene. U zavisnosti od performansi računara i broja skeniranih fajlova, vreme kompletne akcije meri se minutima – na test-mašini sa 3 GB RAM‑a i oko 4 GB fajlova svega i svačega, prvo skeniranje završeno je za nešto više od 12 minuta, dok su naknadne provere trajale u proseku 20 odsto kraće. Quick Scan, čiji zadatak je provera ciljanih foldera u kojima se očekuje najviše problema, odvija se znatno brže.

Rezultati mini‑testa koji smo sproveli su odlični – od 20 problematičnih fajlova različitog tipa (crvi, trojanci, keylogger‑i itd.), CloudAV je uspešno otkrio i u korpu premestio sve osim jednog. U pitanju je bio crack fajl, koji je označen kao sumnjiv, ali je zbog (namernog) prekida Internet konekcije, premešten u režim slanja na dalju analizu. Greškom obeleženih a ispravnih fajlova nije bilo. Izveštaj o detektovanim pretnjama bio je ispravno popunjen, a u okviru istog ekrana možete eksportovati log aktivnosti u CSV fajl.

(R)evolucija

(kliknite za veću sliku)

CloudAV predstavlja trenutno najuspešniju realizacija raznoraznih ideja o budućnosti antivirusnih sistema, ali je ipak reč o proizvodu koji ne može zameniti tradicionalne AV pakete. Nedostatak detaljne kontrole, spam filtera, scheduler‑a i ostalih funkcija koje očekujemo od bezbednosnog softvera su prilično ubedljiv razlog da CloudAV za sada ne razmatrate kao osnovni security sistem vašeg računara, već najpre kao alat za otkrivanje i eliminaciju malicioznog koda, tj. kao klasični antivirus skener. S druge strane, rukavica je bačena u lice konkurenciji, koja neće imati mnogo izbora – bezbednost u oblaku je stigla, a s njom nas čeka niz noviteta. Na vama je jedino izbor u kom vagonu želite tamo da stignete!

A da li smo spomenuli da je CloudAV besplatan?

Korisne adrese:

Sion Net
http://www.sionnet.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #166
preview
Profi NAS uređaji
Mladen Mijatović


Asusplus

BIZIT 2024

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter