GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #166 > PC.Biz
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Profi NAS uređaji
Mladen Mijatović
Familija Qnap NAS uređaja je brojna - pored modela za kuću i firmu, u njoj ima i rešenja koja su namenjena okruženju serverskih soba u velikim IT sistemima.
- PC #166 (Maj 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Profi NAS uređaji

Qnap TS-419U. Montaža: 19“ rek-profil, visine 1U • Diskovi: 4 diska; RAID 0/1/5/6/5+Hot Spare/JBOD; hotswappable • Hardverska platforma: CPU: Marvell 1,2 GHz; RAM: 512 MB DDR2. MP cena: 76.990 dinara.

NAS uređaji se sastoje od hard disk(ov)a i embedded računara. U zavisnosti od broja diskova i mogućnosti računarske platforme koja ih opslužuje, storage serveri variraju od malih kućnih uređaja, jedva nešto većih od dimenzija jednog jedinog hard diska koji se nalazi u njima, pa do enterprise rešenja opremljenih sa desetak i više diskova u raznim redundantnim nizovima (RAID), velikog kapaciteta i vrlo visoke pouzdanosti.

Najkvalitetniji NAS uređaji iz ove poslednje klase izrađuju se u rek‑izvedbi, prilagođenoj velikim IT sistemima kod kojih se oprema smešta u posebne serverske sale u kojima vladaju strogo kontrolisani uslovi napajanja i klimatizacije, što je preduslov za vrhunske performanse i pouzdanost u radu. Ovoga puta pričamo o profi segmentu.

Qnap TS‑419U je neka vrsta ulaznice u svet rekovskih storage servera. Po funkcionalnosti je sličan jačim Qnap‑ovim modelima srednje klase, ali je izveden kao standardni 19“ rek‑uređaj visine 1U – većinu prednje strane zauzimaju četiri slota za SATA diskove (podržani su 2,5“ i 3,5“ diskovi), od kojih je svaki opremljen bravom s ključem koja sprečava neovlašćeni pristup diskovima. Pozadi su dva eSATA i tri USB interfejsa (još jedan USB je s prednje strane), preko kojih se mogu priključiti eksterne memorije, kao i dva bakarna (RJ‑45) gigabitna Ethernet interfejsa. Duplirani mrežni interfejs je vrlo fleksibilan – može se iskoristiti kao redundansa, za dvostruko pouzdaniju vezu sa istom mrežom (recimo, preko dva različita sviča) ili se dva mrežna interfejsa mogu agregirati po 802.3ad standardu i povezati na svič koji ovo podržava, čime se dobija veza dvostruko većeg protoka. Postoji i mogućnost da se interfejsi konfigurišu separatno, sa dva različita seta IP adresa, čime se omogućuje da storage serveru pristupaju korisnici iz dve potpuno odvojene mreže. Uz minimalnu potrošnju električne energije (29 W u radu i 15 W u standby režimu), ovaj NAS će predstavljati zanemarljivu stavku u energetskom budžetu serverske sale.

Qnap TS-809U-RP. Montaža: 19“ rek-profil, visine 2U • Diskovi: 8 diskova; RAID 0/1/5/6/5+Hot Spare/JBOD; hotswappable • Hardverska platforma: CPU: Intel Core2Duo 2,8 GHz; RAM: 2 GB DDR2. MP cena: 239.990 dinara.

Qnap TS‑809U‑RP je znatno veći server, namenjen još zahtevnijim korisnicima. Izveden je kao rekovski uređaj visine 2U, a dodatna visina obezbeđuje prostor za duplo više diskova, koji se kao i kod prethodnog modela, mogu koristiti pojedinačno (JBOD – Just a Bunch Of Disks) ili se sprežu u više različitih RAID konfiguracija. Ovaj NAS je opremljen i moćnom hardverskom platformom, zasnovanom na Intel Core2Duo procesoru sa 2 gigabajta RAM memorije, što mu omogućava brže opsluživanje zahtevnih procesa. I on je opremljen dualnim gigabitnim mrežnim interfejsima, a još jedna korisna stvar kod ovog servera je 256‑bitna enkripcija kojom se poverljivi podaci kompanije čuvaju čak i u slučaju krađe diskova.

Redundantni modul za napajanje je jedna od stvari koja se sreće samo kod visokopouzdane profesionalne opreme. Svaki modul se sopstvenim napojnim kablom vezuje na različitu naizmeničnu fazu i različit izvor neprekidnog napajanja (UPS), što je princip instalacije u dobro organizovanim sistemskim salama.

Qnap NAS uređaji su opskrbljeni obiljem integrisanih serverskih aplikacija i dodatnih softverskih funkcija, čije bi nabrajanje potrajalo (prelistajte nekoliko ranijih izdanja našeg časopisa da vidite samo neke od zanimljivijih), pa ćemo zato pomenuti samo značajnije stvari poput mogućnosti zamene i dodavanja novih diskova bez gašenja servera i migracija na viši RAID nivo bez prekida u radu, automatski bekap na drugi NAS u mreži, podršku za iSCSI, čitavu gomilu integrisanih servera (backup, printer, Web, MySQL, iTunes, download...) i interesantne korisne detalje, kao što je Network Recycle Bin.

Korisne adrese:

Mikro Princ
http://www.mikroprinc.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #166
preview
HP ide u Holivud
Voja GašićYuNet

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter