GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #166 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Profi Lex
Nebojša Rašković
Uprkos sve nižim cenama štampanja u boji, kada je obim štampe veliki, mono mašine su i dalje najbolji izbor. Isprobali smo dva robustna Lexmark-a...
- PC #166 (Maj 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Profi Lex

Lexmark W850n/dn. Dimenzije / masa: 578×641×520 mm / 50,4 kg • Brzina štampe: 50 str/min (A4), 28 str/min (A3) • Rezolucija štampe: 1200×1200 dpi • Povezivanje: Paralelni port, USB 2.0, USB na prednjem panelu, LAN • Format štampe / mesečni obim štampe: A3 / 300.000 • Memorija: 256 MB (768 MB max) • Duplex: ne/da. Cena: 3.487/3.723 evra

Cena otiska u boji je pala na veoma prihvatljive vrednosti, a laseri zasnovani na kolor tehnologiji su napokon uspeli da se „spuste u mase“, pa tako već za nešto više od 10.000 dinara možete priuštiti sasvim pristojan kućni model. Međutim, kada je potreban velik obim štampe (pogotovo u zahtevnim radnim okruženjima), mono mašine su i dalje ekonomičnije. Lexmark u svojoj ponudi ima veći broj modela ovih uređaja, od kojih se po svojim visokim radnim karakteristikama posebno izdvajaju W850n i W850dn.

Lexmark W850n je namenjen zahtevnim radnim grupama, kojima je mnoštvo naprednih funkcija od presudnog značaja za brzo i lako obavljanje svakodnevnih poslova. Tu prvenstveno mislimo na odlično rešen ulazno‑izlazni blok, koji u odnosu na prethodnu generaciju može da primi više listova papira, odnosno odštampanih stranica. Sve pohvale idu i kontrolnoj tabli – svedena je i jednostavna za korišćenje, a uz niz prednosti ima i Direct USB port, preko kojeg možete bez posredstva računara odštampati šta god poželite. Izgledom ovaj laser podseća na pojedina Xerox‑ova rešenja serije Phaser, ali se od njih razlikuje po unutrašnjem sklopu i daleko naprednijem prenosnom mehanizmu.

Lexmark W850n, prema specifikacijama, može da odštampa oko 50 crno‑belih otisaka u minutu (A4 draft), mada smo na brzinskim testovima uglavnom dostizali najviše 40 stranica. Brojka je manja ako se koristi format A3, ali je i dalje na zadovoljavajućem nivou. Kvalitet otisaka u svim podržanim režimima je iznenađujuće visok i sa puno detalja, a prelom kompletne sive palete spada u jače adute ovog modela. Pod lupom nismo primetili veća odstupanja u popunjenosti fonta od propisanih vrednosti, ali ako se aktivira režim štednje tonera, javlja se drugi problem – stapanje vrlo sitnih oblika sa okolnom strukturom, što se može rešiti podešavanjem iz drajvera, odnosno povećanjem količine praha koja padne na papir. Manipulisanje sa podržanim rezolucijama takođe može poboljšati stvari, ali to povlači znatno veću potrošnju tonera, pa štednja gubi smisao. Štampač se može povezati u mrežu, a ako želite da bude samo vaš, na raspolaganju je i proverena USB 2.0 konekcija. Lexmark W850n je prilično tih laser, a cenovno je pozicioniran u najvišoj klasi, gde mu i jeste mesto.

Lexmark W850n je dobar štampač, ali ako vam treba još kompletnije rešenje, sa duplex modulom, onda je W850dn pravi izbor za vas. Zasnovan je na konstrukciji prethodno opisanog modela, sa istim brzinskim performansama i kvalitetom štampe. Modularnog je karaktera, tako da mu po potrebi možete dodati još radne memorije ili još koju ulaznu fioku, a ima i opciju redukcije potrošnje tonera. Zbog duplex modula, nešto je skuplji od W850n.

Korisne adrese:

Direct Link
http://www.dl.rs/gdekupiti/
Roche LinkedIn

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter