GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #166 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kreativna armada
Bojan Stojanović
Adobe Creative Suite je fascinantan mozaik multimedijalnih tehnologija koje u stvarnost pretvaraju gotovo svaku kreativnu ideju u oblasti grafičkog dizajna, digitalne fotografije, izrade Web prezentacija i video produkcije. Pogledajmo šta ima novo u upravo objavljenoj verziji CS5.
- PC #166 (Maj 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kreativna armada

Iako se mnogi korisnici Adobe CS4 kolekcije još nisu uhodali u radu sa novim opcijama predstavljenim pre ravno godinu i po dana, a neki su ostali na proverenim i još starijim verzijama kreativnog paketa, Adobe ne posustaje sa pretakanjem dobrih ideja i zahteva tržišta u efikasne multimedijalne alate. Polovinom aprila predstavljen je Adobe Creative Suite 5, spektar vrhunskih tehnologija za oblikovanje teksta, fotografija, crteža, zvuka, filmova, Web prezentacija... Svaka nova verzija CS svite vidljivi je iskorak u budućnost i pomeranje granica kojima je omeđeno naše iskustvo korišćenja računara. Bez obzira na sva doziranja i taktiziranja kojima se neizbežno služe softverske kompanije kako bi odmerile tempo promena i poboljšanja u svojim programima, Adobe-u nikada nije nedostajalo kvalitetnih i ujedno atraktivnih opcija koje osvajaju nove korisnike.

Komponente paketa

Creative Suite 5 dolazi u trenutku kada Adobe dominira tržištem softvera za pripremu štampe i obradu digitalnih fotografija. Zahvaljujući Flash tehnologiji uticaj na Web produkciju je ogroman, iako je Apple onemogućio ulazak Flash-a u iPhone/iPad svet po cenu zahlađenja odnosa između dve nekada gotovo organski povezane kompanije. U CS5 programiama sve vrvi od Flash-a koji postaje nakon PostScript-a i potom PDF-a, vezivno tkivo raznorodnih grafičkih tehnologija. Statične stranice su prevaziđene, animacije i interaktivnost postaju odlika ne samo Web-a, već i elektronskih udžbenika i drugih digitalnih publikacija. Ako se setimo izreke da slika govori više od hiljadu reči, onda pokretna slika obogaćena zvukom vredi više od hiljadu statičnih i nemih slika.

(kliknite za veću sliku)

U poplavi interaktivnosti Adobe ne zaboravlja ni klasične knjige i časopise koji se i pored svih novotarija ne nazire kraj. Oni korisnici koji žele da kombinuju tekst, slike i fotografije, mogu da uživaju u rafiniranim i probranim opcijama moćnih grafičkih programa. Pre nego što se pozabavimo sastojcima CS5 kolekcije, napomenimo da je reč o programima koji su kompatibilni sa najnovijim verzijama Windows i Mac OS operativnih sistema, ali da i dalje nema pune podrške za 64-bitni rad u svim aplikacijama. Osim toga, standardni deo svih CS5 paketa je "stari" Acrobat 9, jer ovaj program ima nezavisan proizvodni ciklus.

Na raspolaganju su tri kolekcije optimizovane za grafički dizajn (Design Premium), Web dizajn (Web Premium) i obradu video materijala (Production Premium), kao i Master Collection sa svim CS5 programima. Neke kolekcije imaju i Standard varijante niže cene, sa skromnijim izborom programa.

Photoshop CS5

(kliknite za veću sliku)

Photoshop je supersila u profesionalnoj obradi digitalnih slika, veteran koji je bio u aktivnoj upotrebi i u doba hemijske fotografije. Adobe se poslednjih godina trudio da Photoshop ne poraste do te mere da postane nerazumljiv i nepristupačan korisnicima. Osnovna verzija skalirana je u nekoliko jednostavnijih koje su namenjene korisnicima sa manjim zahtevima. Danas je najmoćnija verzija Photoshop CS5 Extended, komponenta svih Premium paketa i Master kolekcije. Postoji i nešto skromnija verzija Photoshop CS5 koji je deo kolekcije Design Standard: Extended označava podršku za 3D objekte ili, kako to Adobe navodi, "kreativna istraživanja u tri dimenzije". Oni koji se ne bave obradom grafike za računarske igre biće sasvim zadovoljni i osnovnom verzijom CS5.

Adobe Photoshop CS5 može se pohvaliti još preciznijom automatikom za izradu selekcija i maski. Opcije Edge Detection i Color Decontamination omogućavaju da se objekti izdvoje sa pozadine, čak i u veoma služenim slučajevima, recimo kod vlasi kose. Veštačka inteligencija ugrađena u Photoshop CS5 uspešno eliminiše pozadinsku boju sa ivica selekcija, tako da ona deluje realistično kada se objekat postavi na novu pozadinu. Umešni korisnici su i do sada, koristeći različite tehnike, mogli da naprave kvalitetne maske i selekcije, ali Photoshop CS5 pomoću novih opcija i nekoliko novih režima prikaza olakšava ovaj posao. Na polju automatike posebno ističemo fascinantnu opciju Content-Aware Fill koja omogućava da se ukloni element slike i da se njegovo mesti popuni detaljima koji po svemu odgovaraju pozadinskom okruženju, kao da izbrisano područje nije ni postojalo. Ovakav nivo inteligentnog retuširanja, koje je uz to lako za upotrebu, do skoro nismo mogli ni da zamislimo - izvanredne rezultate dobijamo za tren oka, umesto da minutima, ili čak satima, retuširamo sliku.

(kliknite za veću sliku)

Modul Adobe Camera Raw 6 sada podržava obradu fotografija u RAW formatu sa 275 modela digitalnih fotoaparata. U ovom modelu se nedestruktivno mogu obrađivati i slike u JPEG ili TIFF formatima. Poboljšano je uklanjanje šuma koje nastaje prilikom fotografisanja sa visokim ISO vrednostima - sada možemo slobodnije koristiti veće ISO vrednosti i tako izbeći upotrebu blica, a da ne brinemo previše za neželjene artefakte. Interesantno da nam je na raspolaganju opcija za dodavanje efekta zrnastosti, koji podseća na korišćenje klasičnog filma visoke osetljivosti. Tekstura koja se na taj način dobija prirodnija je od elektronskog šuma (koji je digitalni ekvivalent hemijske zrnastosti).

Suvereni teren digitalne fotografije je izrada HD slika, odnosno kombinovanje fotografija istog motiva snimljenih različitom ekspozicijom. Time se dobija neuporedivo veći tonski opseg i bogatstvo detalja u svetlim i tamnim područjima. U Photoshop-u CS5 nailazimo na modul HDR Pro, sa snažnijim i preciznijim kontroloma - poboljšano je poravnavanje prilikom stapanja izvornih predložaka, što je naročito važno ukoliko ne snimamo statične subjekte. Posebno je zanimljiva opcija HDR Toning koji omogućava automatsko dobijanje HDR efekata iz samo jedno slike. Rezultati nisu savršeni, ali će tonski opseg slike generalno biti poboljšan.

(kliknite za veću sliku)

Mnoge novosti kojima 3D opcijama u verziji Extended podrobno ćemo razmotriti u zasebnom prikazu, a sada pominjemo još nekoliko atraktivnih pogodnosti. Filter Lens Correction ispravlja tipične deformacije slike koje nastaju zbog nesavršenosti sočiva u objektivima fotoaparata (hromatska aberacija, geometrijske distorzije...) Ukoliko sa sajta labs.adobe.com preuzmete besplatni pomoćni program Adobe Lens Profile Creator, moći ćete da napravite LCP (Lens Correction Profile) datoteke koje opisuju optičke aberacije objektiva na vašem fotoaparatu. Nakon toga, možete očekivati izvanredne rezultate prilikom otklanjanja optičkih deformacija na slici. Čak i ukoliko se ograničite na automatiku Photoshop-a, dobićete ispravnu geometriju slike.

Photoshop CS5 je 64-bitna aplikacija koja koristi sve prednosti modernih operativnih sistema i procesora, a podržava i GPU akceleraciju na grafičkim karticama. Kada se podvuče crta, ostaje utisak da je novi Photoshop impresivan proizvod, alfa i omega vrhunske obrade digitalnih fotografija. Narednih meseci detaljno ćemo proučavati nove tehnike rada u ovom programu.

Za detaljan opis programa InDesign CS5, Illustrator CS5, Premiere Pro CS5, After Effects CS5, Flash CS5 i Dreamweaver CS5 pogledajte PC #166.

SLEDEĆI TEKST U PC #166
preview
Panda u oblaku
Kristijan Lazić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter