GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #168 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Tri dimenzije iz jedne
Aleksandar Veljković
Nakon ere surround zvučničkih sistema sastavljenih od prave šume kablova i kutijica koje treba pravilno rasporediti po sobi, dolazi vreme zvučnih projektora, koje isti efekat postižu samo jednim, sofisticiranim komadom zvučnog hardvera. Isprobali smo Yamaha YSP-5100.
- PC #168 (Jul/Avgust 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Tri dimenzije iz jedne

Yamaha YSP-5100. Broj zvučnika: 40+2 • Ukupna snaga: 120 W • Broj surround programa: 11 • Dimenzije: 1250x210x87 mm • Masa: 10 kg. Cena: 1.640 evra
(kliknite za veću sliku)

Da jednu stvar odmah razjasnimo: ovo nije PC konfekcija koja će preneti osnovnu zvučnu informaciju sa vašeg multimedijalnog računara. Radi se o ozbiljnom audio sistemu koji pretenduje da zadovolji očekivanja audiofila, a oni su vrlo kritični prema zvuku i spremni da investiraju u tu svoju pasiju. Yamaha YSP‑5100 je zvučni projektor namenjen onima koji žele i mogu da odvoje vreme za slušanje muzike i gledanje filmova, da u tome zaista uživaju, kao i da to zadovoljstvo pošteno plate.

Šta je zvučni projektor i na koji način taj duguljasti, naizgled jednostavan, monolitni horizontalni blok proizvodi trodimenzionalan zvuk? Zvučni projektori se radikalno razlikuju od tradicionalnih zvučničkih sistema. Umesto klasičnih bas, subwoofer i visokih, jedan projektor poput YSP‑5100 u sebi ima čak 40 pojedinačnih usmerenih zvučnih drajvera (minijaturnih zvučnika) s mikromotorima, koji te drajvere po potrebi pomeraju u deliću sekunde i tako, kombinujući direktan i reflektovan zvuk, stvaraju autentičan surround zvučni ambijent.

Za razliku od tradicionalnih zvučničkih sistema, zvučni projektor je jednostavan za montažu; sve što treba da uradite jeste da ga postavite približno u centar prostorije i povežete sa strujom i svim izvorima zvuka koje nameravate da koristite. Konektora ima zaista mnogo: analognih, digitalnih i optičkih. Na raspolaganju su vam čak četiri HDMI ulaza i jedan HDMI izlaz, konektori za 7.1 zvučne sisteme (svaka komponenta zasebno), dva digitalna optička ulaza, dva stereo priključka, konektor za FM antenu (YSP‑5100 u sebi ima i potpuno funkcionalan FM tjuner), kao i komponentni video‑ulaz, tako da se zapravo može koristiti i kao A/V risiver koji će smiksanu sliku i zvuk u digitalnom obliku proslediti dalje. Opciono se na njega može priključiti i dodatni subwoofer (SWK‑W10), a tu je i bežični transmiter za i‑Pod (YIT‑W10). Dakle, YSP‑5100 može biti centralna zvučna jedinica u vašem domu, na koju su jednovremeno povezani svi audio i video izvori.

Dizajn uređaja je minimalistički: izgleda kao jedan dugačak zvučnik, na kome ćete tek pažljivijim zagledanjem primetiti pet komandnih tastera. Kada ga povežete s napajanjem i uključite, videćete i kontrolni LED displej kojim vam daje informaciju o trenutnom radnom režimu. Bez daljinskog upravljača se ne može mnogo toga kontrolisati – može se samo uključiti uređaj, kao i odabrati izvor zvuka i njegova glasnoća. Za sva kompleksnija podešavanja upućeni ste na impozantni daljinac, sa više tastera nego što imaju daljinci mnogih DVD plejera ili televizora. On vam nudi punu kontrolu, što uključuje ne samo izbor izvora zvuka, već i režima reprodukcije (surround ili stereo), kao i specifično podešavanje DSP zvučnog profila (muzika, film, TV emisija, čak postoje predefinisana setovanja za vrstu filma, u zavisnosti od toga da li je avanturistički, naučno‑fantastični, spektakl i slično). Ugrađeni FM tjuner podržava sve standardne funkcije tjunera, uključujući mogućnost memorisanja presetovanih frekvencija, tako da YSP‑5100 može da funkcioniše i kao potpuno autonomna zvučna jedinica, nezavisno od spoljnih izvora zvuka.

Šta reći o kvalitetu zvuka? Već u prvim sekundama postaje vam jasno da je YSP‑5100 u potpuno drugoj klasi u odnosu na PC zvučnike. Uverljivost surround efekta zavisi od konfiguracije prostorije i rasporeda elemenata. Bez obzira na to da li se radi o zvuku sa FM tjunera ili nekog od digitalnih ili analognih ulaza, YSP‑5100 nudi izuzetnu punoću, razlučivost i vernost zvučnih detalja, karakterističnu za visokokvalitetne hi‑fi komponente. Snaga od 120 W lako će ispuniti zvukom i veće prostorije, a da pri tom nećete imati utisak da je zvuk preglasan; shvatićete njegov volumen tek kada pokušate da kažete nešto ljudima pored vas. Doduše, audiofili imaju različite ukuse. Moguće je da će vam malo zafaliti moć basova, ali rešenje je jednostavno – treba samo dodati pomenuti subwoofer.

Vredi li ovakav zvučnički sistem 1.640 evra? A vredi li Mercedes S klase 100.000 evra ili profesionalni fotoaparat 5.000 evra? Svaka roba ima svoga kupca. Svratite u 4audio pa proverite koliko ovaj zaista besprekoran zvuk vredi za vas!

Korisne adrese:

4Audio
http://www.4audio.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #168
preview
Panasonic Lumix FP-8
Aleksandar Veljković


BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter