GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #169 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #169 (Septembar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Vanzemaljci, superheroji i fudbaleri više nisu zarobljeni u unutrašnjosti televizora - sada izlaze iz ekrana i šetaju po sobi! 3D televizija je stigla, prate je sve uobičajene dečije bolesti, ali duh je konačno pušten iz boce (ovoga puta bukvalno) i ne možete ga vratiti nazad!

Nema ljubitelja tehnologije koji se svojevremeno nije divio "Ajkuli 3-D" i "Fredijevoj poslednjoj noćnoj mori" - bili su to prvi 3D filmovi u našim bioskopima. Zapravo, "Fredi" je samo pred kraj bio 3D film - kada Maggie stavi naočare da bi ušla u monstrumov um, slična akcija je očekivana i od gledalaca. Pogled na prepunu salu tadašnjeg "Odeona" dokazivao je da treća dimenzija nije uvek nešto objektivno - većina gledalaca je od početka filma držala 3D naočare na nosu i duboko verovala da gleda 3D sliku. Ništa novo - i ja sam, kada je nekada davno na televiziji prikazivana prva kolor emisija (epizoda serije "Bufalo Bil"), sa divljenjem gledao u (crno-beli) televizor, ubeđen da je ono u uglu "malo zelenkasto" a da je nebo "plavkasto"... Sve je to u našim glavama, a novi hardver će nam pomoći da utisak učinimo realnijim.

Sada bi trebalo napisati da, gledajući "Ajkulu" i "Fredija" u bioskopu, nisam ni sanjao da ću nešto slično moći da vidim i u dnevnoj sobi. Ali nije tako - bio sam siguran da će treća dimenzija doći u kuće, i zapravo sam razočaran što se to nije desilo znatno ranije. No bolje ikad nego nikad - tehnologija je sada dovoljno napredovala da 3D televizori funkcionišu dobro, cena im je pala mada su i dalje papreno skupi ali... kada je sa novim uređajima bilo drugačije? Glavni problem je u nedostatku sadržaja - Monsters vs. Aliens je zgodan film, ali ne možete ga gledati baš svakog dana dok očekujete Avatar 3D na Blu-ray disku (najavljivan je za novembar, pa odložen). Da bi neko kupio novi uređaj, on očekuje obilje sadržaja za njega, a da bi bilo više sadržaja, potrebno je da mnogo ljudi kupi uređaj. IT industrija se već mnogo puta izvukla iz ove naoko mrtve petlje, pa ne sumnjam da će se to dogoditi i ovoga puta.

Ako uzmemo 3D TV kao (skoro) gotovu stvar, čemu sledećem da se nadamo? Kvantna mehanika i String teorija kaže da bi dimenzija moglo da bude mnogo više, možda 11, ali ne verujem da će te dimenzije unaprediti industriju zabave (mada... ko zna?) Možda je sledeći korak ozbiljnije uranjanje u virtuelni svet, uz direktnu komunikaciju računara sa mozgom (videli ste kako to izgleda u filmu eXistenZ... voleo bih ipak da prođem sa nekom bežičnom tehnologijom umesto da mi ugrađuju port). Ili ćemo samo tragati za poslovnom primenom treće dimenzije, o čemu već postoje neke naznake. No dosta je bilo letnjih snova - dobrodošli u kancelarije, prionite na posao i... vidimo se 1. oktobra!

SLEDEĆI TEKST U PC #169
nopreview
Digitalna Srbija
Nikola Marković


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter