GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #170 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Tablet s Androidom
Marko Herman
Iako je iPad revitalizovao tržište tablet uređaja, realno je očekivati da ga na kraju Android uređaji preuzmu, kao što to rade na smartfone sceni. Do nas je, kao najava, stigao jedan takav model: Xwave EM51.
- PC #170 (Oktobar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Tablet s Androidom

Apple je opet uspeo – napravio je proizvod koji je nov, ali potpuno drugačiji od dotadašnje ponude i tako naterao sve ostale proizvođače da ozbiljno razmisle o pravljenju konkurentskih rešenja. Od velikih imena, Dell je prvi to ostvario s modelom Streak, o kojem smo pisali u prethodnom broju, a modeli kompanija Samsung i LG uskoro stižu na tržište. Motorola je svoj Android adut najavila za narednu godinu, a tada se očekuje i HTC‑ovo rešenje (koje još nije zvanično potvrđeno).

U međuvremenu, buljuk proizvođača s Dalekog istoka pravi svoje modele koji ne koriste najnovija tehnološka rešenja, ali zato tržište osvajaju izrazito niskom cenom. Takav je i model koji je stigao u naše ruke; beta‑verzija uređaja koji će se na našem tržištu prodavati pod brendom Xwave po ceni koja ne bi trebalo da bude viša od 170 evra. Model koji nosi radnu oznaku EM51 pokreće procesor radnog takta 720 MHz uz podršku 256 DDR2 radne memorije i 2 GB prostora za aplikacije i podatke. Procesor oznake TCC8902 spada u ARM11 klasu, stariju generaciju ARM procesora. Ušteda je ostvarena i ugradnjom rezistivnog ekrana dijagonale 5“ koji prikazuje rezoluciju od 800×480 piksela. To znači da je kontrola dodirom nešto teža nego na kapacitivnim ekranima, ali nakon perioda navikavanja upotreba ovog tableta postaje intuitivna. Tu je i stajlus za one koji su navikli na taj tip rada.

Kućište ovog tableta je vrlo čvrsto, izrađeno je od sjajne bele plastike, a pored ekrana se nalazi niz konektora i tasteri za kontrolu. Vrlo je zanimljivo što su tu standardni USB port, pored jednog mini‑USB‑a, te HDMI izlaz! Naime, ovaj tablet nema mesto za SIM karticu, ali se na njega može povezati USB 3G modul. Taj standardni USB ulaz možete upotrebiti i za povezivanje eksternih diskova koji se u spisku foldera pojavljuju pod nazivom SCSI.

S druge strane, podržana je reprodukcija video‑zapisa različitih kvaliteta, što obuhvata i MKV (H.264) datoteke u punoj HD rezoluciji, pa preko Xwave tableta možete prikazivati omiljene filmove i serije i na velikom ekranu. Unutrašnjost kućišta krije još samo bateriju koja obezbeđuje nekoliko sati aktivne upotrebe (do sat i po 3G surfovanja, do tri sata video‑reprodukcije) i ležište za microSD kartice kapaciteta do 16 GB. Tablet pokreće sistem Android 2.1. To podrazumeva bolje performanse od ranijih generacija, ali one nisu izražene u potpunosti zbog nešto slabijeg hardvera. EM51 tabletu bi prijalo prilagođavanje operativnog sistema njegovim mogućnostima, ali i bez toga, uz priličan broj unapred instaliranih aplikacija za pregled raznovrsnih sadržaja, sve radi kako se i očekuje.

Korisne adrese:

NT Company
http://www.nt.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #170
preview
WD TV Live
Dejan Ristanović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter