GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #170 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Multimedijalni NAS
Mladen Mijatović
RNDU4000 je bogato opremljen NAS uređaj: četiri hard-diska, dvostruki gigabitni Ethernet i jak akcenat na multimediju, a Netgear ga deklariše kao proizvod "za posao i igru"! Mogu li ove dve koncepcije da koegzistiraju?
- PC #170 (Oktobar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Multimedijalni NAS

Netgear RNDU4000. Interfejsi: 3×USB, 2×Gigabit Ethernet, 4×Interni SATA • Karakteristike: RAID 0, 1, 5; X-RAID2; iSCSI; automatski backup • Online servisi: Daljinski pristup, čuvanje podataka na serveru, automatska replikacija na drugi NAS, Orb, Skifta, TiVo. Cena: 785 evra.

Pre nekog vremena nas je prijatno iznenadio Netgear‑ov NAS uređaj po imenu Stora (PC#161). Bio je orijentisan ka multimedijalnim aplikacijama koje se danas sve više oslanjaju na IP mreže i Internet. Sada bi prvi utisak o mrežnom storage‑u sa oznakom RNDU4000 iz Netgear‑ove serije ReadyNAS ukratko mogao da se sažme u tri reči: Stora na steroidima.

Iako ga proizvođač deklariše kao spravu „za posao i igru“, odnosno proizvod namenjen prevashodno kućnoj upotrebi, ne možemo da se otmemo utisku da je pobegao iz reka serverske sale i maskirao se u kućni gadžet. Opremljen je sa čak četiri slota za diskove, tri USB porta za eksterne diskove i dualnim gigabitnim Ethernet interfejsom, a sve je to spakovano u kockasto kućište mase gotovo 5 kg. Diskovi se po želji mogu spregnuti u RAID 0, 1 ili 5 konfiguracije, a tehnologija X‑RAID2 automatski povećava kapacitet diskova uz mogućnost zamene pojedinačnih diskova bez isključivanja. Osim toga, podržan je iSCSI protokol za uvezivanje većeg broja međusobno udaljenih fizičkih storage‑a u veći logički storage kroz IP mrežu.

S druge strane, ako se uzme u obzir za koje servise je RNDU4000 softverski opremljen, očigledno je da je ipak namenjen savremenom multimedijalnom digitalnom domu. Uređaj ima integrisane aplikacije za servise orijentisane na ozbiljan striming multimedijalnih sadržaja kroz kućnu mrežu i preko Interneta. Ovo prvo danas možda i nije previše impresivno, ali pokušajte da zamislite šta bi vam sve bilo potrebno da biste sa kućnog računara strimovali film na mobilni telefon? Dosta para da platite fiksnu IP adresu, malo hrabrosti da hakujete modem Internet provajdera i mnogo znanja iz oblasti IP mreža i Interneta da sve to podesite kako treba.

RNDU4000 ima podršku za Orb (videti PC#143), Internet servis namenjen Web strimingu multimedijalnih sadržaja s računara (u ovom slučaju sa NAS uređaja) uz transkodovanje, što ga čini pogodnim za korišćenje na mobilnim uređajima. Dovoljno je da se registrujete na Orb i svi sadržaji koje odaberete postaju dostupni s mobilnog telefona.

(kliknite za veću sliku)

Kroz kućnu mrežu možete isto tako da strimujete muziku, slike i filmove, a uz pomoć Web servisa po imenu Skifta, multimedijalni sadržaji se mogu reprodukovati i na računaru (PC ili Macintosh) ili nekom udaljenom uređaju koji podržava UPnP/DLNA (recimo Sony Playstation), koristeći Internet kao medijum za prenos. Tu je i podrška za TiVo, ali ovaj servis nije interesantan na našem području.

Ako baš niste zaluđenik koji kad god ode na put mora da ima pristup svojoj kolekciji muzike i videoteci, nego vas više zanima dostupnost raznih datoteka, RNDU4000 ima zgodan servis po imenu ReadyNAS Remote. On omogućuje da sadržaju na serveru pristupate u drag and drop maniru preko Interneta, uz kriptovan prenos podataka i bez potrebe za bilo kakvim posebnim podešavanjem rutera.

Od klasičnih stvari, NAS podržava automatski kontinualni backup odabranih datoteka sa do tri računara u mreži, a tu su još dva servisa: ReadyNAS Vault vam nudi da probrane sadržaje bezbedno snimite na serveru pružaoca ove usluge, dok Rsync omogućuje sinhronizaciju sadržaja između dva fizički udaljena RNDU4000 preko Interneta. I naravno, ne zaboravite da će performanse svih servisa koji se oslanjaju na Internet zavisiti od kvaliteta i brzine vaše Internet veze...

Korisne adrese:

Sion Net
http://www.sionnet.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #170
preview
Talasanje u oblacima
Voja GašićRoche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter