GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #24 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Miro Adventure Set
Dejan Veselinović
Računarske igre se odavno moraju posmatrati kao veoma ozbiljna stvar i značajan segment tržišta. Dejan Veselinović je isprobao paket koji je spakovala nemačka firma Miro.
- PC #24 (Maj 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Miro Adventure Set

Paket-aranžman koji predstavljamo nazvan je 3D Adventure Set; sastoji se od tri komponente, od kojih je svaka prilično zanimljiva. Zajedno, one čine dobar komplet veoma konukrentne cene.

Tri komponente

Prva komponenta je Miro video kartica, model koji se prodaje i samostalno pod nazivom Miromedia 3D. Koristi video procesor firme S3, sa oznakom ViRGE, poseduje integrisani RAMDAC (po navodima proizvođača, na odličnih 170 MHz) i koristi 2 MB vrlo brze (35 ns) EDO memorije. Specifičnost ove kartice se ogleda u standardno ugrađenom kompozitnom TV izlazu, u vidu jednog RCA Cinch priključka i pratećeg softvera - obezbeđena je veza sa TV prijemnikom, video rikorderom ili sličnim uređajem.

Druga komponenta je dodatna zvučna kartica, koja podrazumeva da već posedujete osnovnu zvučnu kartu. Skromna je, pa traži svega jednu 8-bitnu ISA utičnicu, ali obezbeđuje Dolby AC-3 (odnosno Dolby Digital) zvučne efekte, koji podrazumevaju celih 5 kanala zvuka (prednji levi, srednji i desni i zadnji levi i desni). Kartica ide i korak dalje, koristeći izum firme JVC nazvan 3D Phonic, koji na osnovu postojeća dva stereo kanala sintetiše bar još treći, a u optimističnoj literaturi firme, i ostala dva kanala. Kartica ne poseduje pojačavače snage, pa se podrazumeva da ćete koristiti aktivne zvučne kutije. Razvod signala se vrši pomoću RCA Cinch veza, ali kablove ne dobijate u paketu. Proizvod možete kupiti i kao zaseban dodatak, pod imenom MiroMEDIA Surround.

Poslednja, možda i najzanimljivija, komponenta su 3D naočare. Princip rada se svodi na dvostruke transponovane LCD ekrane, koji se otvaraju i zatvaraju u datom taktu, čime se kod gledaoca stvara utisak trodimenzionalnosti. Tako su napravljene da ih možete nositi same ili preko "dioptijskih" naočara koje inače nosite. Povezuju se za sistem pomoću adaptera, između video karte i monitora. Da bi sve funkcionisalo kako treba, ekran bi trebalo da radi sa osvežavanjem od najmanje 60 puta u sekundi, što daje 120 Hz za dva ekrana. Pošto malo koji monitor može da izdrži takav tempo, Miro je priložio i vezni program koji "prepakuje" postojeći signal na potrebne nivoe za naočare. Ovakvo rešenje je omogućilo upotrebu naočara na svim programima, što je odlično, jer ne zahteva posebne drajvere.

Povezivanje

Povezivanje je veoma lako: video kartica se ubacuje u slobodnu PCI utičnicu, audio kartica u prvu slobodnu 8-bitnu ISA utičnicu, a adapter na izvod sa video karte. Jedan kratak kabl povezuje Dolby karticu sa Line in ulazom na standardnoj zvučnoj karti. Nakon toga, ostaje samo da instalirate drajvere, koji se isporučuju na čak tri kompakt diska i jednoj disketi. Četvrti CD je posebna verzija poznate igre Descent, prilagođena ovom paketu.

Video kartica sama za sebe zadovoljava postavljene kriterijume za ovu, donju srednju, klasu. Performanse su zadovoljavajuće, mada ne i impresivne. U režimu 800*600/16.7 M maksimalno osvežanaje ekrana je 75 Hz, a ista vrednost važi i za režim od 1024*768 sa 64 K boja. TV izvod može da prenese i niz DOS (pored Windows) režima, kao što su 320*240 sa 32.000 boja i 640*480 sa 256, 32 K i 16.7 miliona boja. Tako postaje moguće da igre glkedate na velikom TV ekranu. Program MiroERGO-TV omogućava podešavanje bez treperenja.

Naočare su najbolji deo paketa: rade veoma dobro, mada smo imali i nekih problema, koji ne treba nikoga da čude, pošto su igre notorno "prljav" kod, u kome programeri zaobilaze sva pravila da bi ubrzali rad. Naprimer, na igri Tunnel B1 slika je skoro ista kao i bez naočara, ali je zato Duke Nukem radio kao san. Da je ipak potrebno imati specifične drajvere najbolje se vidi po priloženoj igri, čiji se efekti teško mogu u celosti ponoviti drugde. Pa ipak, univerzalnost postoji i na dobrom je nivou, što je veliki plus.

Zvučna kartica me je naterala da pozajmim dva para zvučnih kutija. Postavio sam zvučnike kako Dolby Labs preporučuje, s tim što sam jedan par povezao tako da prednji centralni kanal koristi dve kutije. Zvučni efekti su se trenutno pokazali kao prisutni koristeći Dolby Digital zapis na priloženoj igri. U najkraćim crtama, odjednom se nađete u sred akcije, sa zvukom koji se nalazi svuda oko vas. Čak i bez 3D naočara, dovoljno je da zažmurite i lako ćete poverovati da ste u svemiru - nije za one sa lošim srcem, posebno ne ako su igre "pucačke".

Sasvim očekivano, JVC-ov sistem je relativno podbacio: nema načina da iz dva kanala dobijete pet, što je trenutno i predmet razmatranja britanskih sudova (JVC je tužen zbog takve reklame). Najbolje čemu se možete nadati jeste da u standardnim igrama malo produbite stereo efekat i eventualno dobijete jasniju definiciju levog, srednjeg i desnog zvuka. S druge strane, ovaj efekat ne zahteva bilo kakvo kodiranje, pa radi sa postojećim igrama, što je samo za sebe lepa vest. Sem toga, izvesno poboljšanje tonske slike ćete čuti čak i preko slušalica.

I šta sada?

Na kraju, uvek sebi postavim pitanje - da li bih ja to i kupio? Za cenu od oko 2.000 dinara, dobijate jednu dobru ali ne i izuzetnu karticu, čija je ključna osobina sposobnost izvoda video signala na standardan TV prijemnik, dopunsku zvučnu karticu i naočare. Kartica, kada je kupite kao posebnu stavku, košta oko 1.160 dinara, što je cena koju ja za nju ne bih platio, pošto su njene performanse slične drugim karticama tog tipa (naprimer, Acer Open program ima sličan proizvod sa 2 ili 4 MB), koje se prodaju za manje para. Uz njih možete dokupiti hardversku MPEG dekoder karticu, koja usput i grebuje frejmove, ima kompozitni i S-VHS izvod (bolja slika!), a filmovi na PC-ju po kvalitetu "ubiše" sve video karte. Zajedno, to će vas koštati oko 800-850 dinara, a imaćete više.

Naočare su sjajno zamišljen i odlično napravljen proizvod. Osnovna prednost im je univerzalnost upotrebe, jer ih odmah možete koristiti sa postojećim igrama, istina uz promenljive rezultate. Naočare bih odmah kupio, tu nema dileme.

Zvučna kartica je dobar proizvod. 3D Phonic sistem, iako ne može sve ono što proizvođač (JVC) navodi, ipak obogaćuje postojeći zvuk i daje ovom proizvodu notu univerzalnosti. U režimu Dolby Digital-a, stvar postaje jako ozbiljna, a zvuk postaje izuzetan doživljaj sam za sebe - možete misliti kako tek obogaćuje igru (pa još kad imate naočari...) Imajte u vidu da će vam biti potrebno još dva para aktivnih zvučnih kutija, pa na sve ovo treba dodati i njihovu cenu. Dalje, imati sve to a koristiti loše kutije je glupo, što znači da valja dodati novih 600 dinara na cenu (ja sam koristio Koss SX/40, zbog ugrađenog tropojasnog ikvolajzera). Rezultat sa Dolby tehnikom će bez sumnje opravdati ulaganje, ali samo ako imate 2 metra prostora ispred i iza računara.

Kao paket, ovo je dobar posao. Da možete da kupite samo naočari (ne možete) i zvučnu karticu (možete), bio bi to još bolji...

Korisne adrese

List Computers, Cara Uroša 35, Beograd, tel. 011/185-747

T.M. Computers, Makedonska 25, Beograd, tel. 011/3227-136
BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter