GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #24 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Jelica Protić
Početak aprila domaći informatičari pamte po simpozijumu YU INFO koji se već po treći put održan na Brezovici. Sve je bilo besprekorno pripremljeno: unapred odštampan zbornik, ugledni strani gosti, zanimljiv program... a onda je pao neverovatan sneg, priredivši neslanu prvoaprilsku šalu. Jelica Protić piše o svemu što je viđeno na Brazovici - posebno su je impresio... «pročitajte više»
- PC #24 (Maj 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
nopreview
Voja Gašić, Aleksandar Veljković
Ako želite da uložite najmanje novca, a da razliku u radu vašeg računara odmah osetite, menjajte grafičku karticu! Šta se trenutno nudi i koliko vredi, pokušali su da otkriju Voja Gašić i Aleksandar Veljković.
nopreview
Dejan Veselinović
Računarske igre se odavno moraju posmatrati kao veoma ozbiljna stvar i značajan segment tržišta. Dejan Veselinović je isprobao paket koji je spakovala nemačka firma Miro.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Servisi važniji od fabrika
Bob Đurđević
Bob Đurđević analizira godišnji izveštaj IBM-a za 1996... šta se krije iza 27 milijardi potpisanih ugovora?
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Intranet EXPO '97
Jelena Rupnik
Englesko kompjutersko tržište je poslednjih godina toliko napredovalo da je izložbena scena potpuno promenjena. Umesto nekoliko gigantskih sajmova namenjenih velikom broju posetilaca, sve je više specijalizovanih izložbi koje se obraćaju precizno definisanom profilu korisnika. Intranet Expo, koji je posetila Jelena Rupnik, predstavlja odgovor na veliko interesovanje ovdašnje publike za sve što se tiče Intraneta.
nopreview
Čekajući velike promocije
Bojan Zanoškar
Sledećih meseci na tržištu će se pojaviti više Oracle-ovih proizvoda, ideja i projekata nego u nekadašnje četiri mirne računarske godine. Bojan Zanoškar je prisustvovao početku "vatrometa" u Beču, na najvećem evropskom Oracle skupu...
nopreview
Virtuleni valcer u Beču
Dragan Sretenović
Niz utisaka sa Oracle OpenWorld skupa doneo je i Dragan Sretenović - on pre svega piše o mrežnom računaru, koji predstavlja jednu od osnova Oracle-ove strategije za naredne godine.
nopreview
A sada, Pentium II
Majkl Mijatović
Prvi primerci novog Intel-ovog procesora već su krenuli u svet, a testovi dr Majkla Mijatovića pokazuju nešto neočekivano: korak koji Klamath čini nije usmeren uvis, već ustranu...
nopreview
Disketa umesto diskete
Aleksandar Veljković
Konkurs za naslednika diskete je i dalje otvoren, a a:drive je na dobrom putu da se nametne: čita obične diskete, ali i 120 MB kartridže, kaže Aleksandar Veljković.
nopreview
Četvrta lasta čini proleće
Saša Krstić
Pojavom MMX procesora, SDRAM memorija, AMD K6 i CxP200 procesora, morao je da se širi i I430 FX/VX/HX set čipova. Tako je nastao TX, "novi Triton". Saša Krstić je isprobao jedan od prvih primeraka.
nopreview
Pritiskom na dugme
Branko Nikitović
Hewlett-Packard-ov ScanJet 5p, namenjen kućnoj i poslovnoj upotrebi, iznenadio je Branka Nikitovića ne samo novim dizajnom i pristupom radu, već i izuzetnim softverom.
nopreview
Ponovo na stazi slave
Josip Modli
Pre nekoliko godina, Apple PowerBook je bio jedan od glavnih modnih detalja poslovnog čoveka. Josip Modli je dočekao nove modele, a čekanje se isplatilo...
nopreview
Kako uslikati fajl
Voja Antonić
Testirali smo jedan slide maker, a pored ocene, Voja Antonić se potrudio da nam objasni šta su slajd mejkeri i kako oni rade.
nopreview
Ništa bez zvuka
Miljan Jovanović
Nemata previše iskustva sa zvučnim (i raznim drugim) karticama, a želeli biste da vaš PC "propeva"? Miljan Jovanović će vam pomoći da izaberete i montirate Sound Blaster... ili nešto bolje.
nopreview
Mreže bez žica
Berislav Todorović
Reč mreža mnoge obično asocira na beskrajnu šumu kablova kojima su računari povezani. Berislav Todorović tvrdi da može i bez tih kablova...
nopreview
Na sledećoj stepenici
Bojan Petrović
Dva procesora koja su se ovog meseca našli na stolu Bojan Petrovića su, na neki način, klonovi Pentiuma, ali se njihova sličnost tu završava: uporedimo rezultate koje su postigli AMD K5 PR166 i Pentium 200 MMX.
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
Voja Gašić sa saradnicima vodi vas kroz novosti na našem hardverskom tržištu. Ovaj put posebno će se obradovati serviseri...
nopreview
One 4 You
Slobodan Lazić
Septembra prošle godine, Autodesk je počeo da testira Release 14 čuvenog programa AutoCAD. Nakon šest meseci, konačna verzija stigla je u ruke Slobodana Lazića.
nopreview
Reprizna premijera
Voja Gašić
Na tržištu postoji nekoliko paketa za DVE (Digital Video Editing), a od onih koji ne zahtevaju dodatni hardver, najpoznatiji je Adobe Premiere, čiju je verziju 4.2 pregledao Voja Gašić.
nopreview
Na trećem spratu
Bojan Stojanović
Pripremljene "vitaminske injekcije" marke Level 3, nemaju za cilj samo da učvrste poziciju PostScript-a. Bojan Stojanović piše šta nas čeka na sledećem spratu?
nopreview
Slobodan Ljubišić
Postoji li neki način da se podaci na "svakodnevnom PC-ju" zaštite od radoznalih očiju i zlonamernih prstiju? Taj način proverio je Slobodan Ljubišić, na primeru Windows NT-a.
nopreview
GreenRiver je stigao
Vlada Ćalić
Posle mnogo nagađanja, pred Vladom Ćalićem konačno se pojavio Novell-ov GreenRiver, Netware 4.11 ili, kako Novell voli da ga zove, IntranetWare.
nopreview
YU slova po meri Prozora
Bojan Stojanović
Dok Unicode ne zaživi, pitanje "kako da dobijem YU slova" i dalje je aktuelno. Ovog puta Bojan Stojanović je pokušao da pronađe univerzalno rešenje za Windows 95 i NT 4.0.
nopreview
Zoran Koš
Zoran Koš pregledao je najnovija izdanja Centar Group-a. Posle "Telefonskog imenika" i "Marki Jugoslavije", na redu su CD-ovi o izložbi posvećenoj Leonardu da Vinčiju kao i o poznatim ikonama.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Jovan Bulajić vas u ovom broju štiti od virusa, čisti "otežali" registry, ubrzava pregled slika ili traženje neuobičajenih simbola u fontovima.
nopreview
U čvrstom okruženju
Nenad Veljković
Visual Basic je izrastao u moćan razvojni sistem, sasvim sličan tradicionalno "ozbiljnijim" jezicima. Nenad Veljković pregledao je verziju 5.0 i uočio "tačku na i - optimizacioni kompajler.
nopreview
Napredne optimizacije
Zoran Budimlić
Zoran Budimlić stalno istražuje i unapređuje algoritme - iako su mnoge stvari davno "izmišljene", pronalaženje efikasnijih načina da se problemi reše dovoljno je da vam donese zvanje doktora nauka na nekom od američkih univerziteta.
nopreview
Crtanje MFC prozora
Vladimir Ilić
Najčešća pitanja koje postavljaju C programeri glase: "koje su prednosti izrade Windows programa uz pomoć C++-a" i "gde mogu da pročitam nešto o tome". Odgovor nudi Vladimir Ilić...
nopreview
Upotreba svemirskog broda
Vladimir Klisić
Početne teškoće u radu sa kompleksnim alatom kakav je MS Developer Studio mogu da budu više nego dovoljan razlog za odustajanje od Windows programiranja. Vladimir Klisić je uporan...
nopreview
Windows i Web zajedno
Vlada Ćalić
Nakon mnogo špekulacija o odlaganju i kašnjenju, Microsoft je objavio preview verziju Internet Explorer-a 4.0, označenu kao developers-only release. Prve utiske prenosi Vlada Ćalić
nopreview
Dejan Ristanović
Došlo je vreme da Sezam načini poslednji korak prema 32-bitnoj platformi. Na svih 26 linija sada može da se pristupa bilo klasičnom Sezamu, bilo Internetu...
nopreview
Za efektan nastup
Nenad Rogić
Web izdavaštvo napreduje, ali i nameće nove zahteve: treba biti primećen u moru informacija i prezentacija. Nenad Rogić upoznaje nas sa nekim od alata koji će Web strane učiniti efektijim.
nopreview
Za ljubitelje konferencija
Milan Maksimović
Internet News, 18 godina star servis, ne gubi na aktuelnost. Milan Maksimović vas uči kako da učestvujete u globalnim Usenet diskusijama.
nopreview
Tražite i naćićete
Dejan Foro
Web je prava džungla koja se sastoji od miliona dokumenata razbacanih na stotinama hiljada računara u svetu. Dejan Foro objašnjava kako naći podatak koji vam je potreban.
nopreview
Domaće vesti
Aleksandar Petrović
Ovoga puta Aleksandar Petrović usmerio je pažnju prema Web stranama na kojima možete da pratite domaće vesti, političke i druge nedeljnike i mesečnike...
nopreview
Pajtonovci i društvo
Vesna Milošević
Uz razne ozbiljne teme, na Mreži se nalaze i prezentacije najvećih svetskih komičara. Smeh je, kaže Vesna Milošević, preduslov mentalnog zdravlja...
nopreview
pc024ses.zip
(19.47 KB)
Potraga za crnim šeširom
Voja Antonić
Šta su White Hat Bits i Black Hat Bits? Voja Antonić predstavlja instrument koji će vam pomoći da ih razlikujete.
nopreview
Kućni CD bioskop
Aleksandar Veljković
MPEG standard za kompresiju pokretnih slika sa nama je već nekoliko godina, ali se tek sada našim cedetekama šire diskovi sa filmovima. Aleksandar Veljković pogledao je neke od njih.
nopreview
Optokaplerom na lopove
Voja Antonić
Voja Antonić vam predlaže kako da primenite optokaplere u alarmnim centralama...
nopreview
Odabrani bajtovi
Emin Smajić
Emin Smajić, u "Odabranim bajtovima", izlaže uobičajeni koktel Windows i Internet trikova...
nopreview
NT 5.0
Dejan Ristanović
Poslednja vest, pristigla upravo pred zaključivanje ovog broja "PC"-ja: konačno je viđena prva probna verzija sledeće generacije Microsoft-ovog najmoćnijeg operativnog sistema, Windows NT 5...
nopreview
PC na razne načine
Duško Savić
Večiti hit našeg tržišta su knjige za računarske početnike - ovoga puta Duško Savić predstavlja nekoliko raznovrsnih naslova iz te grupe, ne zaboravljajući ni knjigu posvećenu poznatoj igri...
nopreview
U saradnji sa IBM-om
Milan Bašić
Comtrad je ovih dana postao Business Partner IBM-a, najvećeg proizvođača računar na svetu. Milan Bašić je o tome razgovarao sa Veselinom Jevrosimovićem, predsednikom Comtrade Group...
nopreview
Predikcija procesora
Dejan Ristanović
Zvezda ovogodišnje konferencije YU INFO bio je Yale Patt, profesor sa Univerziteta Mičigen. Dejan Ristanović je sa njim razgovarao o sadašnjim i budućim mikroprocesorima.
nopreview
Vedra strana računara
Do sada smo nekako živeli sa džamperima i kratkospojnicima. Kome su samo i zašto bili potrebni skočni kontakti? Na vedroj strani ćete ovoga meseca pročitati i šta se sve traži u sarajevskim i drugim oglasima, čime ćemo zameniti disketu, koji je monitor najskuplji na svetu i još poneku sitnicu...
nopreview
Excel 97 - kompletno uputstvo za upotrebu
Branko Nikitović
Branko Nikitović detaljno opisuje novu verziju programa za unakrsna izračunavanja Excel 97, iz paketa Microsoft Office 97. Naučite da radite sa velikim količinama podataka, predstavljate ih grafikonima, razmenjujete sa ostalim Office programima...Roche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter