GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #24 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
YU Info '97: Protiv lavine
Jelica Protić
Početak aprila domaći informatičari pamte po simpozijumu YU INFO koji se već po treći put održan na Brezovici. Sve je bilo besprekorno pripremljeno: unapred odštampan zbornik, ugledni strani gosti, zanimljiv program... a onda je pao neverovatan sneg, priredivši neslanu prvoaprilsku šalu. Jelica Protić piše o svemu što je viđeno na Brazovici - posebno su je impresionirali strani gosti...
- PC #24 (Maj 1997)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

YU Info '97: Protiv lavine

Pre nekoliko meseci, na Infofestu, fascinirana napretkom tehnologije u svetu u kome je sve teže živeti bez Interneta, pitala sam se da li će klasične konferencije uopšte opstati. Futuristička projekcija u kojoj turističke agencije očajavaju pred bankrotstvom, izgledala je ovako: učesnici šalju radove email-om, recenzenti unose primedbe, a uskoro se na Web-u pojavljuje zbornik radova. Sesije mogu da počnu, a da niko od učesnika ne mrdne od kuće. Šminkajući se pre nego što (u papučama) sedne pred kućni kompjuter i izloži se nemilosrdnom oku video kamere, predsedavajuća panel rasprave ne brine o folijama. I svečana večera je u istom stilu: multinacionalni lanac restorana isporučiće isti obrok učesnicima zagledanim u monitore u Kaliforniji, Kini i Australiji u isto vreme, a neće izostati ni virtuelni izlet sa razgledanjem muzeja. Znam da se sa virtuelnim igranjem golfa daleko odmaklo, ali šta je sa skijanjem daleko od planine?

Rad umesto apstrakta

Jugoslovenski informatičari nisu poverovali u futurističku bajku, pa su se, za svaki slučaj, i ove godine uputili na Brezovicu. Pripreme su počele pravovremeno, pa su potencijalni učesnici bili prijatno iznenađeni kada su za Novu Godinu primili posebno dizajniranu YU INFO čestitku. Pozivi za konferenciju našli su se na Web-u: umesto apstrakta, trebalo je unapred poslati kompletan rad.

Pozivu se odazvalo 496 autora, pa je programski odbor na čelu sa dr Božidarom Radenkovićem odabrao 194 rada koji su odštampani u zborniku enciklopedijskih dimenzija. U međuvremenu su, na fakultetima i institutima širom Srbije, mnogi rešili da, umesto da spremaju skije i folije, menjaju svet, pa je proleće dočekano sa ispražnjenim kasama. Za neke je odlazak na simpozijume postao luksuz, ali je YU INFO odoleo besparici, pa u hotelima "Narcis" i "Molika"ni ove godine nije bilo slobodnih mesta.

Za one koji ne poznaju Brezovicu, reći ću da se "Narcis" nalazi u podnožju, dok je "Molika" 12 kilometara dalje u planini, na oko 1700 metara nadmorske visine, na početku ski staza. Između ova dva hotela redovno saobraćaju autobusi koji voze goste iz podnožja na skijanje, a za vreme simpozijuma razvoze učesnike sesija.

13 metara snega

Dok su se prošle godine mnogi žalili na nedostatak snega, ove godine kao da je Marfi umešao svoje prste: padao je takav sneg da su smetovi ponegde dostizali visinu od 13 metara (prvi sprat "Molike" kompletno zatrpan snegom!), a kretanje je bilo blokirano i kada je put bio čist, zbog opasnosti od lavine. Od sedam dana na Brezovici, samo je jedan dan prošao bez snega i uz normalnu komunikaciju između dva hotela.

Zbog vremenskih (ne)prilika većina gostiju "Molike" nije ni učestvovala na konferenciji, a gosti "Narcisa" jedva da su stali na skije. Najhrabriji su se, doduše, spuštali putem na skijama ili pešice, što je donosilo dodatne probleme, jer obično ne bi uspevali da se vrate u svoj hotel na spavanje. Ipak, Olivera Blagojević iz agencije Sky Pass, koja je i ove godine uspešno vodila turističku organizaciju skupa, odlično se snalazila u nevoljama koje je doneo aprilski sneg.

Program konferencije počeo je 1. aprila svečanim otvaranjem u velikoj sali hotela "Narcis". Publici se obratio dr Miodrag Ivković, predsednik Organizacionog odbora, koji je naglasio da je uz asocijaciju YU INFO i Univerzitet u Prištini, ključnu ulogu u organizaciji skupa odigrao Univerzitet u Nišu, čiji su predstavnici prikupljali radove i uredili zbornik. Čast da svečano otvori skup pripala je niškom Rektoru, prof. dr Branimiru Đorđeviću. Publiku je, u ime Saveznog ministarstva za nauku, razvoj i životnu sredinu pozdravio pomoćnik ministra dr Zoran Đukić, uputivši posebno reči dobrodošlice stranim gostima.

U ulozi predstavnika kompanije CORES, koja je sponzorisala YU INFO `97, govorio je gospodin Darko Dunjić. On je izložio asortiman ove firme u kojoj radi 99 zaposlenih (25 inženjera), posebno izdvojivši Biostar ploče, servere, OKI printere i mrežnu opremu, u okviru koje, u saradnji sa Institutom "Mihajlo Pupin", CORES razvija brze modeme. CORES je organizovao i izložbeni prostor gde su zainteresovani mogli da se upoznaju sa proizvodnim programom kompanije. Istovremeno su svi pozvani na manifestaciju DATUM `97, koja će biti održana u hotelu "Hajat" od 14. do 16. maja.

Gosti iz sveta

Radni deo skupa otvorio je prof. dr Veljko Milutinović sa beogradskog ETF-a, član Organizacionog odbora koji je uložio veliki trud da na YU INFO dovede najkvalitetnije strane predavače. Na listi su se naăli po jedan gost iz SAD, Nemačke i Rusije, kao i tri poznata stručnjaka našeg porekla koji već duže vreme rade van Jugoslavije. Oni su govorili prvog dana skupa u plenarnoj sesiji, koju je vodio dr Milutinović, praveći mali uvod u svako predavanje. Mada je iz publike stigao po neki zahtev da "jugo-stranci" govore na srpskom, pažnja prema stranim predavačima, koji su predano slušali svoje kolege, nalagala je da se cela sesija održi na engleskom, pa je tako i učinjeno.

Posebno svečan ton ovoj sesiji dala je dodela medalja Društva Nikola Tesla - srebrnu medalju, koja se dodeljuje pojedincima, primio je prvi govornik, profesor Yale Patt, a zlatnu medalju, koja se dodeljuje organizacijama, profesor Klaus Waldschmidt, u ime IEEE konferencije HICSS, koja je pružala podršku učesnicima iz naše zemlje i u vreme sankcija. Na dodeljenom priznanju profesor Patt se zahvalio rečima da mu je čast što se njegovo ime našlo na plaketi na kojoj je ime Nikole Tesle, jednog od najvećih naučnika u istoriji čovečanstva, izgovorivši i prvu srpsku reč koju je naučio - hvala.

Profesor Yale Patt, proălogodiănji dobitnik najznačajnije nagrade iz oblasti arhitekture računara, Eckert Mauchly Award, bio je zvezda simpozijuma. Još jedan laureat iste nagrade iz 1980. godine, Maurice Wilkes, planirao je da, uprkos poodmaklim godinama, dođe na YU INFO, ali su ga zdravstveni problemi sprečili u tome, pa su profesori Milutinović i Patt pročitali njegovo pismo i prisetili se nekih detalja iz njegove biografije.

Predavanje profesora Patt-a sa univerziteta u Mičigenu pod nazivom Advances in Microprocessor Architecture bavilo se predviđanjem napretka procesora do 2002. godine, kada će na čipu biti smešteno milijardu tranzistora. Pod geslom If engineering is science at all, it is the science of tradeoffs, profesor Patt je naglasio značaj detektovanja uskog grla sistema i fokusiranja istraživanja na njegovo ubrzanje. U njegovom izlaganju posebno je isticana Alpha 21264 kao perspektivna arhitektura, a kao oblast od posebnog značaja predikcija grananja, što predstavlja njegovu užu specijalnost. Dvonivoski prediktor grananja, koji je razvio profesor Patt sa saradnicima, uspešno predviđa 96% skokova, a radi se na njegovom unapređenju.

Sledeće predavanje, pod nazivom Associative Systems: From Formal Definition to Architectures, održao je profesor Klaus Waldschmidt sa univerziteta u Frankfurtu, naglasivši gradaciju od računskih, preko neuralnih, do bioloških mreža, i pozabavivši se najnovijim dostignućima u prepoznavanju slike i govora. Poslednje predavanje u prepodnevnoj sesiji održao je dr Srđan Mitrović iz firme SunMicrosystems, koji je govorio o novim trendovima u oblasti kompajlera za objektno orjentisane jezike, sa posebnim osvrtom na jezik Java, kome je posvećena posebna konferencija održana takođe početkom aprila u San Hozeu, Kalifornija. Naglašavajući suprotstavljenost visokih performansi klasičnih jezika i dobre apstrakcije objektnih jezika, on je izneo niz tehnika za poboljšanje efikasnosti objektih jezika, kao što su dinamička kompilacija, adaptivna rekompilacija itd.

U popodnevnoj sesiji prvo predavanje, Oracle 8: Going Towards Object Oriented Databases, održao je Tamaš Kerepeš iz firme Oracle. Govorio je o uvođenju objektne apstrakcije u relacione baze podataka i proširenju SQL-a sa ciljem da se podrži objektna funkcionalnost. Profesor Borko Furht sa univerziteta u Floridi govorio je na temu Advances in Multimedia Computing, predstavljajući viziju budućnosti u kojoj će najtraženije zanimanje biti softverski inženjer za oblast multimedije. Hijerarhijska ATM mreža omogućiće Web televiziju, personalizovano izdavaštvo, 3D Web prostor, multimedijalne servise pretraživanja... Prof. Aleksandar Butrimenko iz Moskve govorio je o međunarodnoj saradnji u oblasti naučno-tehničkih informacija.

Saopštenja i(li) sneg

Drugog dana otpočelo je izlaganje radova iz 11 programskih oblasti. Zbog snežnih (ne)prilika, učesnici iz hotela "Molika" nisu mogli da se probiju do "Narcisa", gde su ove sesije održavane, što je rezultiralo slabijom posećenošću. S druge strane, pošto je sneg vejao i u podnožju, mnogi su u ovim sesijama našli zgodan način da prekrate vreme, pa su se diskusije o radovima selile iz konferencijskih sala u kafiće i hotelske sobe. Pored izlaganja radova, u programu konferencije našla se i komercijalna prezentacija na kojoj je firma "Sigraf" iz Niša predstavila MIPS mašine firme Silicon Graphics: O2 Desktop Workstation, OCTANE Power Desktop Workstation i server Origine 2000.

Organizatori skupa YU INFO i ove godine su se držali principa da nema dobrog simpozijuma bez dobre zabave. Za zabavu se sve vreme brinula grupa Groš iz Niša, čijom se prijatnom muzikom okončalo svako veče u hotelu "Narcis", a za sugrađanima nije zaostajao ni muzikalan i uvek dobro raspoložen niški Rektor. Boško Gajić je prikazao karaoke, spotove sa titlovanim tekstom, koji su publici pružili šansu da zapeva brojne starogradske i narodne pesme, možda prvi put u životu. Kada bi spotova ponestalo Boško je, sa kolegom Vladimirom Terzijom, preuzimao mikrofon i gitaru, impresionirajući prisutne pravim koncertom u sitne sate, u kome su se smenjivale italijanske, španske, francuske i druge pesme.

Prijatno druženje uz muziku kulminiralo je na svečanoj večeri, na kojoj se u ulozi sponzora pojavila SAGA, u čije ime je Marina Živković pozdravila sve goste. Uz bogat švedski sto i muziku, izvučena je nagrada koju je dodelio CORES (matična ploča GigaByte HX), a pominjao se i "PC Press", zahvaljujući našoj Ružici Radović, koja se našla u centru pažnje jer je te večeri proslavila rođendan. Organizatori nisu zaboravili ni na deo učesnika koji nisu mogli da se probiju iz hotela "Molika", pa su i tamo za njih organizovali svečanu večeru.

Strani gosti pamtiće ovaj skup i po boravku u Beogradu, gde su posetili Milića od Mačve i proveli lepo veče u restoranu "Reka". Verovatno će prepričavati i utiske iz manastira Dečani gde monasi, u senci građevine iz XIV veka, dizajniraju svoju Web prezentaciju na modernim Pentium računarima. Neće zaboraviti ni to da se samo u Srbiji proizvodi kajmak, kao i da nije lako igrati kolo, jer se kao posledica može zaraditi žulj. Neki drugi učesnici zapamtiće da aprilski sneg može tako stručno prekriti parkirana kola, da pri "iskopavanju" pronađete tuđa, ili, daleko bilo, sopstvena, ali pregažena ratrakom.

Većini će ostati jasno da bi u futurističkoj bajci sa početka priče ostali siromašniji za mnoga lepa iskustva i neočekivane doživljaje, pa će poželeti da i sledeće godine dođu na Brezovicu. Statistika im ide na ruku: posle malo snega prošle i mnogo snega ove godine, možda će sledeći put "onaj od gore" pronaći pravu meru...



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter