GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #173 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Hot Portege
Bojan Stanojević
Portege serija kompanije Toshiba obuhvata ultraprenosive računare. Da vidimo šta je sve stalo u kompaktno kućište modela R700.
- PC #173 (Januar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Hot Portege

Toshiba Portégé R700. Ekran: 13,3” 1366×768 LED • Procesor: Intel Core i5 450M 2,46 GHz • Memorija: 4 GB • Disk: 500 GB • Grafika: Intel GMA HD Core i5 • Operativni sistem: Windows 7 Professional 64 bitni + XP Professional. Cena: 118.999 dinara

Ukoliko računar često nosite sa sobom, netbook se nameće kao logičan izbor, ali ako su vam na terenu potrebne visoke performanse, postoje i bolja rešenja. Toshiba Portégé R700 je vrlo tanak računar, sa ekranom dijagonale 13“ i masom od kilogram i po, što je uporedivo sa gornjom klasom netbook‑a. Samo po dimenzijama: po svemu ostalom, poređenje nema nikakvog smisla.

Počnimo od spoljašnjosti: kućište ima metalnu osnovu i jednostavnog je oblika, s veoma kvalitetnom završnom obradom. Ispod poklopca ćete zateći pomalo kontroverznu tastaturu: tasteri nisu kvadratni nego im je širina malo veća od visine. Čini nam se da takav raspored traži malo navikavanja, a krajnji rezultat je nešto niža tastatura i mnogo prostora ispod nje. Tasteri imaju prilično plitak hod, ali i jasan klik (koji se čuje ako je tišina u sobi); Enter se prostire u dva reda ali nije širok, a najlepše je to što nema ugibanja. Veliki prostor ispod tastature pravilno je iskorišćen: za računar ove veličine, touchpad je vrlo prostran, ali su njegovi tasteri prilično mali, a između njih je čitač otisaka prstiju. Ukoliko koristite miša, touchpad se može isključiti.

Zvuči neverovatno, ali u ovom kompaktnom i tankom kućištu našlo se mesta za DVD uređaj, a na obodu ćete naći i obilje priključaka: dva „čista“ USB‑a, jedan kombinovan sa eSATA, VGA, HDMI i ExpressCard. Postoji i jedna utičnica s donje strane, za koju smo mislili da je predviđena za docking station, ali se ispostavilo da je priključak za SIM karticu – Portégé R700 za pristup Internetu može da koristi i 3G protokole. Ipak, najveća razlika u odnosu na netbook nalazi se unutar kućišta. Portégé R700 je zasnovan na Intel‑ovoj platformi novije generacije, sa procesorom Core i5 i 4 GB memorije, tako da postiže izvanredne performanse, višestruko bolje od bilo kog netbook‑a, i gotovo neverovatne za računar ove veličine. Pohvale zaslužuju i prostrani disk od 500 GB, gigabitni Ethernet i wireless verzije n, a nije zaboravljen ni Bluetooth. Naravno, grafika je integrisana, ali je dovoljno dobra za multimediju, pa čak i za skromnije igrice.

U engleskom žargonu se reč Hot koristi kada je nešto novo, vrhunsko i privlačno. Portégé R700 je svakako hot računar, ali se na njega može primeniti i bukvalno značenje ovog termina: snažan hardver se neminovno zagreva, a u malom (i pretrpanom) kućištu ga nije lako rashladiti, tako da, kada se računaru daju malo teži zadaci, buka ventilatora postaje primetna. Uz to se metalno kućište prilično zagreje, pa posle nekog vremena držanje računara u krilu postaje neprijatno – termin laptop možda i nije sasvim prigodan za ovaj model. Ali, ako ste pomislili da će snažan hardver brzo isprazniti (verovatno) malu bateriju, prevarili ste se: ona ima kapacitet od 66 Wh i pruža višečasovnu autonomiju, a može se dokupiti i devetoćelijska baterija čiji je kapacitet veći za oko 50%.

Kao i obično, visoka koncentracija dobrih osobina na malom prostoru mora da bude skupa, pa Toshiba Portégé R700 prelazi psihološku granicu od hiljadu evra. Da li je to previše za notebook računar? Izgleda tako, ali mi bismo ipak rekli da nije – ako često putujete, ovaj računar vredi svaki uloženi dinar. Osim odličnog hardvera, cena obuhvata i softver: umesto uobičajene štednje izostavljanjem operativnog sistema, ovde dobijate čak dva Windows‑a. Instalirana je 64‑bitna verzija „sedmice“ Professional, ali konzervativni korisnici umesto nje mogu da instaliraju XP (takođe Professional), koji se dobija na priloženom DVD‑u.

Korisne adrese:

Comtrade
http://www.comtradeshop.com

SLEDEĆI TEKST U PC #173
preview
RenderIn: Zaslađivanje
Đorđe Grujić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter