GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #174 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
CES 2011: Uzmite dve tablete i opustite se
Jelena Rupnik
CES... jedan sajam da vlada svim sajmovima. Ovogodišnji Consumer Electronics Show u Las Vegasu zasenio je sve slične skupove i predstavljao ekskluzivnu priliku da razumemo kako će se računarska industrija razvijati narednih godina. A uz nju i brojne srodne industrije...
- PC #174 (Februar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

CES 2011: Uzmite dve tablete i opustite se

(kliknite za veću sliku)

Dakle, istina je: CES je kanibalizovao sve ostale tehnološke sajmove i postao jedan ogromni, skoro nepregledan skup na kojem se izlaže sve što sa eletronikom ima neke veze. Brojke su gotovo zastrašujuće: 2700 izlagača i čak 140 000 posetilaca je tokom četiri dana početkom januara zagušilo skoro sve izložbene prostore Las Vegasa, raspoređene na dvanaestak lokacija. Sajam je otvorilo desetak velikih, uspešnih i priznatih govornika, od kojih su verovatno najpoznatiji Steve Balmer (Microsoft) i John Chambers (Cisco).

Bilo je skoro dirljivo nabasati u press centru na predstavnike stare garde, legende računarske scene poput Džerija Purnela (Jerry Pournelle) iz davnašnjeg BYTE-a ili Džona Dvoraka, kako stoje u istom redu za ručak sa 19-godišnjim klincima koji su pre dva meseca pokrenuli blog o Pokemonima. Mada ne smemo grešiti dušu, neki od tih novopečenih blogera su sad daleko uticajniji od etabliranih veličina. U stvari, novi konglomerat medija koji su pratili sajam dobro prikazuje promenljivu prirodu medija uopšte - po prvi put se izjednačio broj registrovanih novinara i blogera, što je predstavljalo logističko opterećenje za organizatore, ali i priličnu dozu sveže krvi i zanimanja. Ili, kako to ljupko reče jedan mladi kolega u redu za sendviče: "Ovaj CES je super, mnogo bolji od sajma ribarstva na kojem sam bio prošlog meseca. Moram ponovo da dođem"...

Injekcija tableta

(kliknite za veću sliku)

Ako je verovati najavama i prvim izveštajima, centralna tema ove godine su tableti, mada je to pomalo uvredljivo za nekoliko hiljada novih proizvoda lansiranih na CES-u koji nisu tableti. Verovatno vas neće mnogo iznenaditi ako vam kažemo da je ove godine u Las Vegasu predstavljeno osamdesetak tableta, ali veliki broj njih nije baš sasvim završen: ili im se dorađuje operativni sistem, ili nije potpuno zaokružen interfejs, ili nešto treće.

Primetna tržišna podela na Apple i sve ostale ovde nije bila podcrtana, jer nije bilo Apple-a. Iznenađujuća alternativna zvezda ove kategorije, Samsung Galaxy Tab, je (sasvim nepravedno) u komentarima viđen kao stara vest, a prava lavina Honeycomb baziranih uređaja koji priviruju na tržište je nešto što se željno iščekuje.

RIM je doneo svoj sjajni Blackberry Playbook, koji takođe nije baš završen, i pokazivao ga novinarima samo u okviru zatvorene prezentacione sale, na unapred zakazanom sastanku, po principu "vidi, ali iz moje ruke". Playbook izgleda sjajno, brz je, ima uzbudljive performanse i opcije za povezivanje, mada to sve zajedno još ne znači ništa - dok stigne do tržišta, može da se promeni. David Bartoli iz Research in Motion-a je to postavio najiskrenije, i pri tom definisao stav barem polovine te nove tablet scene: "Mi tek osluškujemo kako to korisnici žele i mogu da koriste ovakav uređaj. Naknadno ćemo odlučiti kako ga zaokružimo i predstavimo, i kroz koja partnerstva najbolje omogućimo korisnicima inovativne mogućnosti koje on donosi."

(kliknite za veću sliku)

Lenovo je predstavio hibridni Idea Pad U1 sa LePad Slate-om, što je, u stvari, elegantni notebook kome se ekran odvaja i postaje samostalni tablet. A ko želi da kupi samo LePad, tj. ekran iliti tablet, može i to. Motorola i Verizon su lansirali Xoom tablet koji radi na Andorid 3.0 platfromi. Napakovan je sjanim opcijama i sposobnostima, ali pošto nije "baš gotov", nismo mogli sa njim da se igramo, samo su nam ga pokazali. Verizon inače veoma ambiciozno nastupa na polju bežičnog pristupa Internetu, pa je pored ovog tableta najavio još desetak novih 3G i 4G proizvoda, uglavnom modema, kao i planove da potpuno pokrije Ameriku 4G LTE mrežom, koja omogućava otprilike četiri puta veću brzinu od sada uspostavljene 3G mreže.

Samsung je obećao nove verzije Galaxy Tab-a, WiFi i 4G verziju, koja bi trebalo da bude gotova za par meseci. Takođe je najavio Sliding PC7 tablet, koji ima malu tastaturu koja se izvlači. Svoje viđenje tablet računara ponudili su i Toshiba, LG, Sharp i oCosmos, da pomenemo samo viđenije.

Stiče se utisak da će se prava slika na ovom tržištu znati tek za mesec-dva, pošto Apple predstavi drugu verziju svog iPad-a, i nakon što svi ovi poluproizvodi budu završeni. Veliki nauk za sve njih je brzina kojm je Apple morao da upgrade-uje operativni sistem i uključi multitasking na iPad, kao i kritike što nije imao kameru. Čini se da je ovo tržište koagulisalo jako brzi, možda čak i prebrzo; u svakom slučaju pre nego što su veliki proizvođači uspeli zaista da sklope viziju ko bi i kako koristio njihove računare i šta bi onda bilo bitno kod njih. Dobra ilustracija ove nesigurnosti su prateći okrugli stolovi i tribine, na kojima su učestvovali analitičari tržišta i predstvanici svih ovih kompanija, a gde nije bilo ni malo konsenzusa oko toga u kojoj meri će tableti zameniti PC-jeve i kada.

A na vašaru...

(kliknite za veću sliku)

CES je i ogroman vašar: nedostaju, doduše, pljeskavice i ušećereno voće, ali tu su hamburgeri i chocolate chip cookies. Posetilac ne može ni da se okrene, a da ne naleti na na neki filmski set, na neku poznatu ličnost, omanji neformalni ili formalni koncert, ili možda čak i cirkusku predstavu. Na CES-u je bilo dvadestak repera za koje ćemo verovati organizatoru da su poznati. Svi oni su držali male koncerte da promovišu uređaje svojih sponzora - od audio tehnike, do nesuvislih stvari kao što je novi kabl za zvučnike ili nove maske za mobilne telefone. Najpoznatiji je svakako 50 cent, koji je skockan u poslovno odelo, učestvovao u promociji slušalica nazvanih po njemu, a zatim čak i repovao za prisutne na štandu kompanije Sleek Audio. 50 cent je u priridi malo manji nego što se na televiziji čini... dobro, mnogo manji, mada sasvim adekvatno glasan.

Za opširan izveštaj sa CES-a 2011, pregled proizvoda koji će obeležiti ovu godinu i pogled na zanimljive gedžete pogledajte PC #174.




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter