GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #177 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
LG 3D Blu-ray - nikad jeftiniji
Branislav Bubanja
LG proizvode za tekuću godinu obično predstavlja u aprilu. Sudeći po modelima BD660 i BD670, izgleda da nas na polju Blu-ray plejera čekaju interesantni noviteti, po vrlo povoljnim cenama.
- PC #177 (Maj 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

LG 3D Blu-ray - nikad jeftiniji

LG‑jeva strategija agresivnog nastupa na tržištu, barem što se tiče cene njihovih proizvoda, biće nastavljena i ove godine. U narednim mesecima, zbog ponude ovog proizvođača video i TV tehnike, očekujemo primetan pad cena i kod konkurenata, pri čemu nas je LG navikao na kvalitetne proizvode koje bismo verovatno pristali da kupimo i po višoj ceni od ponuđene.

Na našem testu našla su se dva najjeftinija modela Blu‑ray plejera u ovogodišnjoj ponudi – BD660 i BD670. Oni su direktni naslednici prošlogodišnjih modela BD560 i BD570, naravno, uz nekoliko unapređenja. Jedno od najvažnijih je da prošlogodišnja serija BX (BX580), koja je bila karakteristična po podršci za standard 3D Blu‑ray, sada nestaje i praktično se pretapa u seriju BD. Drugim rečima, dva testirana modela su takođe 3D kompatibilni uređaji. A pošto se radi o entry modelima iz LG‑jeve ponude, jasno je da je ovaj proizvođač rešio da iz ponude izbaci klasične samostalne Blu‑ray plejere i da na svim modelima ponudi 3D funkcionalnost.

Dizajn...

LG BD660: Osnovni model koji, uz sadržaj Blu-ray diskova, reprodukuje i svu multimediju iz lokalne mreže. Konektori: USB, kompozitni video, stereo analogni audio, optički S/PDIF, HDMI 1.4, LAN. Podržani formati: Blu-ray, 3D Blu-ray, WMV, WMV HD, DivX, DivX HD, MKV, XviD, Nero Digital, MP3, audio CD, DTS audio CD. Cena: 14.000 din.
(kliknite za veću sliku)

Čim otvorite kutiju, zadivićete se malim dimenzijama uređaja. BD660 je jedan od najplićih Blu‑ray plejera koje smo videli – njegova dubina je tek tolika da može da se smesti mehanizam loader‑a. BD670 je centimetar dublji, verovatno samo zbog dizajnerskih rešenja – ovde je loader upravo toliko više uvučen unutar kućišta i sakriven je iza pokretnih vratanaca.

Dizajn oba plejera razlikuje se od prošlogodišnjih modela. I dalje je zadržan slim oblik, samo što prednje maske imaju malo više detalja. Najlepši detalj su reprodukcioni tasteri napravljeni u obliku funkcija koje obavljaju, i koji se izuzetno lepo uklapaju u novi dizajn. I dok je kod modela BD670 donekle zadržan mirror look, kod jeftinijeg modela reflektujuća plastika zamenjena je matiranom, blago izbrušenom prednjom maskom koja deluje veoma elegantno. Mala zamerka dizajnerima ide na račun displeja kod modela BD660, koji je slabo osvetljen i gotovo neprimetan ukoliko u sobi nije potpuni mrak. Oba plejera imaju i USB priključak preko koga mogu da se gledaju filmovi sa eksternih flash i hard diskova, uz podršku za FAT32 i NTFS.

Malo veće razlike među modelima pojavljuju se sa zadnje strane. Na modelu BD660 danak sniženju cene platili su konektori. Od analognih, dostupni su samo kompozitni video i stereo audio‑izlazi. Okružujući zvuk može se dobiti preko optičkog digitalnog audio‑izlaza, dok se HD i 3D HD video isporučuju preko HDMI 1.4 priključka. Konačno, tu je i LAN port za komunikaciju u lokalnoj mreži i preko Interneta. Model BD670 ima još i kompozitne video‑izlaze (preko kojih se takođe može preneti HD signal, ali ne i 3D HD), a unutar kućišta smešten je i bežični mrežni adapter. Ovaj model ima i ventilator koji se uključuje samo kada je aktivna bežična mrežna konekcija (recimo, prilikom strimovanja video‑materijala), pa pretpostavljamo da je lociran tako da hladi bežični mrežni adapter. Za kraj ovog dela još da napomenemo da su oba modela DLNA kompatibilna, a da BD670 podržava i opciju LG Remote, koja dozvoljava upravljanje plejerom preko LG mobilnog telefona.

... i funkcionalnost

LG BD670. Konektori: USB, kompozitni video, YPbPr, stereo analogni audio, optički S/PDIF, HDMI 1.4, LAN, bežični LAN. Podržani formati: Blu-ray, 3D Blu-ray, WMV, WMV HD, DivX, DivX HD, MKV, XviD, Nero Digital, MP3, audio CD, DTS audio CD. Cena: 17.700 din.
(kliknite za veću sliku)

U odnosu na prošlogodišnje modele, prvo što se vidi kada se uključe plejeri jeste drugačiji dizajn glavnog menija. Napuštene su „plutajuće“ ikone i sada na ekranu sve deluje daleko mirnije. LG‑jevi plejeri su i do sada bili šampioni po brzini startovanja, a taj trend se nastavlja: BD660 je spreman za rad samo 14 sekundi nakon uključenja uređaja, što je najbrže vreme koje smo do sada izmerili kod nekog Blu‑ray plejera. Softver kod oba modela je lokalizovan, a još jednom se pokazalo da LG ima ažuran sistem osvežavanja novim firmverom. Iako su se plejeri praktično tek pojavili na tržištu, već je bio dostupan noviji firmver od onog s kojim su stigli na naš test.

Najveće promene napravljene su na delu menija koji se odnosi na mrežnu konekciju. Pored standardnih opcija, kao što su vremenska prognoza AccuWeather, Picasa ili YouTube, sada su na raspolaganju i interesantne igrice za ubijanje dosade, kao i mogućnost slušanja Internet radio‑stanica preko online servisa Vtuner. Posebno nam se svidela opcija pretrage lokalnih Internet radio‑stanica, gde nam je bilo ponuđeno sedamnaest stanica iz Beograda.

Mrežna konekcija dozvoljava pristup deljenim sadržajima u vašoj lokalnoj mreži. Šerovani folderi će uvek biti dostupni, u istoj listi gde se nudi pristup lokalnom sadržaju s medija koji se nalazi u plejeru, a reprodukcija najrazličitijeg audio i video sadržaja tekla je gotovo bez ikakvog problema.

Reprodukcija

Plejeri su regionalno zaključani, što se odnosi na Blu‑ray i DVD sadržaje, a od ostalih formata bez problema su radili MKV, WMV, WMV HD, DivX, DivX HD, MP3 (bez prikaza ID3 tagova), audio CD‑ovi, DTS audio diskovi i format Nero Digital. Jedini pravi problem smo naišli kod formata XviD QPEL koji na BD660 nije mogao uopšte da se reprodukuje, a kod BD670 je reprodukcija više ličila na slajdšou nego na kvalitetan video‑striming.

Serija 3xx LG‑jevih Blu‑ray plejera, stara dve godine, i dalje je neprikosnovena u reprodukciji titlova. Model BD660, recimo, podržava formate titlova SRT i SUB, ali naša slova nisu u potpunosti implementirana. Problem je sa slovom „š“ umesto koga se ispisuje neki čudan karakter. Takođe, kod MKV filmova koji imaju integrisane i eksterne titlove, primetili smo razliku u fontovima i njihovoj veličini u zavisnosti od odabrane vrste titla: integrisani titlovi su skoro dvostruko veći od eksternih. Datoteke s titlovima moraju da imaju isto ime kao i video‑zapisi, a njihova vidljivost je dobra pošto imaju crni okvir oko belih slova.

Kod modela BD670 podržan je samo format SRT (SUB datoteke možete selektovati, ali se titl ne prikazuju), ali zato su naša slova u potpunosti podržana. I ovde postoje razlike između internih i eksternih titlova kod MKV datoteka, ali ne u veličini, već u načinu prikaza – interni titlovi se prikazuju na crnoj traci, a eksterni sa crnim okvirom oko slova. Još jedna razlika je u tome što kod ovog modela titlovi mogu da budu proizvoljnog imena.

Da li se isplati?

Ako ste se dvoumili da li kupiti Blu‑ray plejer ili sačekati da im cena još malo padne, sada više nema dileme. Iako su Blu‑ray plejeri još uvek tri do četiri puta skuplji od običnih DVD plejera, imaju toliko novih funkcija da je pitanje iz međunaslova izlišno. U svakom slučaju, ako vam nije neophodna bežična mreža i ako vam ne smeta nedostatak jednog našeg slova u titlovima (što će sigurno biti ispravljeno u nekoj reviziji firmvera), slobodno možete da kupite jeftiniji model. Spreman je za 3D reprodukciju i pristupa sadržajima iz lokalne mreže, tako da ćete za male pare dobiti višefunkcionalni 3D Blu‑ray kućni medija centar. A ako vam je uz to potrebna i bežična mreža, onda bi dobar izbor mogao da bude nešto skuplji BD670.

Korisne adrese:

LG
http://www.lge.rs



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter