GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #178 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #178 (Jun 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Skener, foto-aparat, mobilni telefon... Tri uređaja koja začudo nisu konvergirala u istu napravu, iako se često bave istim poslom - pretvaranjem onoga što vidimo u digitalni oblik. Morate da kupite sva tri, uz olakšavajuću okolnost da su cene sve niže. Ovog meseca na redu su foto-aparati!

Ključna komponenta koja se ugrađuje u skenere, foto- aparate i kamere je CCD, charge-coupled device, pronađen 1969. gotovo slučajno, dok su Willard Boyle i George E. Smith u Bell laboratorijama radili na bubble memorijama. Pokazalo se da su bubble memorije ćorsokak - potisli su ih hard diskovi - ali je CCD bio pun pogodak, koji je pronalazačima doneo Nobelovu nagradu za fiziku 2009. godine. Primenjen je, naravno, mnogo ranije, već 1974. godine kada se pojavio prvi 100*100 senzor. U svet personalnih računara CCD skeneri stižu krajem osamdesetih, pre svega kroz HP ScanJet. Ubrzo se pojavljuju i kolor skeneri za personalne računare, po mnogo čemu fascinantni uređaji. Sećam se da smo u prvim danima PC Press-a, kada ne bi bilo vremena za klasično fotografisanje, stavljali sam uređaj o kojem pišemo na skener i "skenirali ga". Na dubinsku oštrinu se, naravno, nije moglo računati, ali su kartice dobro ispadale - jednom je (PC #4) "skenirana kartica" stigla čak i na naslovnu stranu.

Pravu revoluciju doneli su digitalni foto-aparati, koji su do širokog tržišta stigli krajem devedesetih. Fotografija je konačno postala interaktivna, mogli ste da je vidite trenutno, bez troškova za film, foto-papir, hemikalije... Usledila je trka u megapikselima i cenama, tako da se danas mnogi pitaju šta još uopšte može da se unapredi u svetu foto-aparata. I zaista, šta je ove godine novo, osim tvrdnje lektora da se po novom pravopisu foto-aparat piše sa crticom? Naš veliki test pokazuje da su foto-aparati danas ili mali ili veliki - kategorija "srednjih", prosumer modela je praktično nestala, pre svega zbog napretka firmvera koji je u stanju da ispravi gotovo sve nesavršenosti nastale primenom minijaturne optike. Nosićete, dakle, DSLR sa torbom punom objektiva i druge opreme, ili kompaktni, stilizovani foto-aparat koji staje u mali džep.

Može li se proces minijaturizacije nastaviti i hoće li mobilni telefon zameniti foto-aparat? Verovatno hoće, ali se to dešava znatno sporije nego što sam očekivao. Kamere na telefonima su odgovorne za mnoštvo slika koje se često šalju na Facebook, ali je njihov kvalitet i dalje problematičan - onih 5-6 milimetara koliko objektiv izađe iz tela foto-aparata učiniće slike sa vašeg letovanja znatno boljim. Uz sve inovacije u svetu senzora i softvera, optika je i dalje ključna komponenta dobre fotografije. Stigli smo, dakle, daleko, ali ima još mnogo mesta za napredak... pa i za naredne Nobelove nagrade.

Vidimo se 1. jula!

SLEDEĆI TEKST U PC #178
preview
Firewall za automobil
Branko NikitovićRoche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter