GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #179 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sony Cyber-shot DSC-HX100V
Nenad Veljković
H serija donosi prve Sony-jeve kompaktne kamere ove sa Carl Zeiss objektivom i 30x optičkim zumom. Puna HD video podrška, novi CMOS senzor i 3D opcija samo upotpunjavaju ponudu ozbiljnog igrača na velikom tržištu.
- PC #179 (Jul/Avgust 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sony Cyber-shot DSC-HX100V

Sony Cyber-shot DSC-HX100V. Senzor slike: 1/2,3” Exmor R CMOS, 16.2 Mpx (6,17×4,55 mm) * Objektiv: Carl Zeiss Vario-Sonnar T, 2,8(W)-5,6(T) / 4,8-144 (ED + aspheric) * Optički zum: 30x * Stabilizacija slike: Optička - SteadyShot/Active Mode * ISO: Auto, 100, 3200 * Fokusiranje: Multi Point (9 tačaka), Centre-Weight, Spot, Flexibile Spot, Semi Manual, Manual * Tražilo: Elektronsko - FLC (Ferroelectric Liquid Crystal), 201.600 piksela * LCD displej: 3.0” 921k True back tehnologija * Kontin. snimanje: 10 sličica u sekundi na 16,2 Mp * Format: JPEG (4608×3456), Panorama (10480×4096), 3D panorama (7152×1080) * Video: 1920×1080 (FX/FH) 60p, 1440×1080 (HQ) 60p, stereo zvuk * Kontakti: HDMI, USB 2.0 (480 Mbps) * Dimenzije i masa: 122×87×93 mm, 577 g * Memorija: SD/SDHC/SDXC/Memory Stick Duo/Pro Duo/Pro HG * Cena (din.): 47.999.
(kliknite za veću sliku)

Dva nova Cyber‑shot modela HX serije predstavljaju napad na tržište kompaktnih super‑zumova. HX100V ima 30x zum a kompaktniji HX9 16x zum objektiv. I jedan i drugi sadrže novi 16,2 Mp foto‑senzor, sposobni su da snime puni HD video i da kontinuirano snimaju brzinom od 10 slika u sekundi, a jači model ima i GPS podršku. Istina, i sve ostalo što im je dodato predstavlja tehnološke inovacije, zato krenimo redom.

Iznenadila nas je brzina fokusiranja (0,1 s) koja je sada konačno implementirana i na model jedne kompaktnije kamere. Impresivni su i mali ISO šum, odličan balans bele i baterija koja se pokazala izuzetno izdržljivom i nakon poprilično dugog testiranja. Uprkos svemu tome. HX100V, je mali aparat, odlično leži u ruci i izuzetno je lak. Kontrole su svedene na gornji panel, dok su pozadi standardni kružni taster i tasteri za meni, prelaz u Play režim i direktno startovanje video režima. Displej je dijagonale 7,35 cm sa pokretima ograničenim po horizontalnoj osi (sasvim dovoljno). Tražilo je elektronsko i u nivou vizira ima senzor koji, nakon primicanja oka, aktivira tražilo i isključi LCD. Izbor aktivnog prikaza moguće je fiksirati i tasterom na gornjem panelu. Interni blic se automatski aktivira izborom odgovarajuće opcije u meniju i nema poseban taster.

Aparat koristi moćni Carl Zeiss Vario‑Sonar T× sa 30x optičkim zumom. Među 11 elemenata u objektivu, jedno sočivo ima ED specifikaciju, a drugo predstavlja asferični element (!). Raspon 4,8‑144 mm je ekvivalent rasponu 27 do 810 mm. Zumiranje je glatko i potpuno bešumno što prija, posebno kod snimanja videa. Zumiranje je u svakom momentu moguće preuzeti i preko prstena objektiva (u AF/Zoom položaju), što mi se učinilo zgodnijim za fine kratke poteze koje sam trapavije radio preko kontrole koja se, kao i kod većine ostalih aparata, nalazi oko prekidača.

Veliki zum raspon daje oštre snimke sa većim žižnim daljinama zahvaljujući Optical Steady Shot sistemu sa Active Mode stabilizacijom slike pozajmljenom sa najnovijih Handycam kamkordera. Iz Handycam linije preuzet je i Dual Record režim koji omogućava da u toku snimanja u video opciji istovremeno snimate i fotografije pritiskom na glavni okidač, pri čemu se snimanje ne prekida. Ova opcija predstavlja praktično rešenje za sve one koji se, poput mene, često dvoume da li motiv zaslužuje video ili foto-zapis.

Sony Cyber-shot DSC-HX100V
(kliknite za veću sliku)

Slike sa 3D efektom mogu se snimiti u dva režima – 3D Sweep Panorama i 3D Still Image. Kamera tada snima dve uzastopne slike različitog fokusa (kalkulacija dubine) i onda formira slike za levo i desno oko. Takav snimak se može posmatrati i na 2D monitorima i televizorima uz pomoć 3D naočara ili na 3D kompatibilnim televizorima. Ovakvi snimci mogu se gledati i na PlayStation3 platformama uz pomoć aplikacije Play Memories koja se može pokupiti sa PlayStation mreže.

Treći 3D režim je Sweep Multi Angle koji simulira 3D na LCD displeju aparata. Snima se kao i svaka panorama klikom na okidač i pomeranjem aparata u pravcu strelice koja se pojavljuje. Snimljenih 15 slika kombinuje se u jednu sliku i u Preview režimu se efekat uočava pomeranjem aparata oko uzdužne ose, što i sugeriše animirana ikona na ekranu.

Sve u svemu, aparat je prilično neobična kombinacija opcija. S jedne strane je odlična optika sa fantastičnim 30x zumom, odličan CMOS senzor, GPS i 3D podrška, puni HD video sa stereo zvukom, a sa druge strane nedostatak RAW formata i kontakta za eksterni blic. Naravno, lako je zamisliti ciljnu grupu zainteresovanih koja sigurno neće biti mala. Preporučujem aparat svima kojima očekuju visok kvalitet slike i videa u okviru ovog cenovnog ranga.

Korisne adrese:

Sony
http://www.sony.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #179
preview
Povratak na osnove
Vladimir Cerić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter