GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #180 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #180 (Septembar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Svake pete godine septembarski uvodnici kompjuterskih časopisa imaju obaveznu temu: "okrugli" rođendan personalnih računara, uz proricanje skorog kraja tog standarda. Đekna ni ove godine nije umrla, ali joj se crno piše. Po običaju...

Iako je IBM tog 12. avgusta 1981. najavio računar koji će ući u istoriju, teško da je iko verovao da će direktni potomci tog računara biti u upotrebi i 30 godina kasnije. Ako su to uopšte njegovi potomci - možda samo robujemo imenu. IBM nam je uspešno prodao reč personalni računari, pa svaku mašinu koja ima kućište, monitor i tastaturu nazivamo PC-jem, iako ona sa originalnim IBM-om 5150, kako se prvi PC zvao, nema mnogo veze.

Posle višedecenijskog posmatranja PC scene, ubeđen sam da PC na mom stolu jeste naslednik PC-ja iz 1981, XT-a iz 1983, AT-a iz 1984 godine... Ne toliko zbog toga što na svima njima mogu da se izvrše isti programi (dobro, 64-bitni Microsoft Windows je tu doneo prilično neprijatna ograničenja), nego zato što kroz čitavu PC porodicu žive isti koncepti, kao da su joj ugrađeni u gene. Neki od tih koncepata su dobri, recimo imperativ da se proizvede alat kojim će se rešiti realni problemi korisnika, ili da profesionalne primene budu najviši prioritet. Ali postoje i oni drugi geni, zbog kojih se stalno vrtimo u istom krugu iz koga kao da nema izlaza.

Prošlog meseca sam, u saradnji sa kolegama iz "Deska", sklapao mrežni storage za sebe. Zašto ne bih koristio 3 TB diskove u RAID-u, kad su se oni već pojavili na tržištu? Nije bilo lako - nove diskove nije prepoznavao ni hardver ni Windows Server, a odiseja je trajala nedeljama i završila se instalacijom posebnog kontrolera, dodatnim diskovima sa kojih će se dizati operativni sistem, drajvera za sve to, cenom koja je otišla u oblake (valjda je to taj cloud computing)... Časovi i časovi rada, troškovi, problem performansi i oporavka podataka... doslovno isto što smo doživljavali kada su se pojavili prvi diskovi od preko 32 MB, pa prvi diskovi veći od 256 MB, pa kada smo prešli pola gigabajta, dva gigabajta... I jesmo li iz svega toga išta naučili? Naravno da ne, očekujem iste probleme i za nekoliko godina, kad diskovi pređu 16 TB.

I tako... PC kao sinonim za tridesetogodišnje ponavljanje istih grešaka i rešavanje problema od danas za sutra... nije ni čudo što je u Srbiji postao nacionalni standard. Ali i sinonim za platformu koja može da vam obavi posao - možda smo igre "vratili" konzolama, možda su multimediju preuzeli namenski uređaji kao što je Boxee Box, možda će cool primene preuzeti tableti, ali kada treba nešto napisati, nacrtati ili kontrolisati, to je već 30 godina posao za PC. A i za naš "PC". Vidimo se 1. oktobra!

SLEDEĆI TEKST U PC #180
preview
Moć društvenih mreža
Nikola Marković


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter